«Στην άκρη της σιωπής» η Κατερίνα Αποστολάκου

Έργα ζωγραφικής της Κατερίνας Αποστολάκου εκτίθενται από 19 μέχρι 28/7 στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουρής», στη Στέγη Πνευματικής Εστίας Σπάρτης. Tα...
Τετάρτη, 21 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στην άκρη της σιωπής» η Κατερίνα Αποστολάκου

Έργα ζωγραφικής της Κατερίνας Αποστολάκου εκτίθενται από 19 μέχρι 28/7 στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουρής», στη Στέγη Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.
Tα εγκαίνια της έκθεσης που τιτλοφορείται «Στην άκρη της σιωπής», έγιναν στις 8.30 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, παρουσία του νομάρχη Λακωνίας κ. Κώστα Φούρκα, του αντιπροέδρου της ΤΕΔΚΛ, δημοτικού συμβούλου κ. Σταύρου Αργειτάκου, του προέδρου της ΠΕΣ κ. Νίκου Γεωργιάδη και πλήθος φιλότεχνων συμπολιτών μας.
Στο ζεστό και φιλόξενο προαύλιο χώρο της Στέγης, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης κ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, και στη συνέχεια ο π. Ιωάννης Μιχαλόπουλος μετέφερε στην καλλιτέχνιδα τις ευχές του σεβασμιώτατου μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Ακολούθησε μικρή δεξίωση με γλυκά και αναψυκτικά.
Ξεναγώντας το κοινό στο χώρο της έκθεσης η κ. Αποστολάκου απαντούσε σε ερωτήσεις, σχετικά με τα έργα τα οποία και αποτύπωναν με ξεχωριστό τρόπο τις εσωτερικές  αναζητήσεις της.  Η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι και 7-10 το βράδυ.
Ανθρωποκεντρική χαρακτήρισε τη ζωγραφική της Κατερίνας Αποστολάκου προλογίζοντας την έκθεση, η επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης, η οποία μεταξύ άλλων πρόσθεσε:
…Ακόμη και σε πίνακες που φαίνεται να καταγράφεται το τοπίο, ο «τόπος» είναι ένα με τον άνθρωπο, οι χαρακιές του τόπου είναι ίδιες με εκείνες που επιδαψίλευσε στο ανθρώπινο πρόσωπο η ζωή και ο πόνος. Θα μπορούσε η έκθεση να τιτλοφορείται το «πάσχον σώμα», αφού είναι αυτό που μας φέρει.
Όλα αυτά τα εικονιζόμενα πρόσωπα «φωνάζουν». Μπορεί οι φωνές να μην είναι απολύτως ευδιάκριτες ή να μην επιτυγχάνουν την μεταξύ τους επικοινωνία. Οι εικονιζόμενες μορφές είναι ως να οδηγούνται σε θέσεις παράλληλες και ως προς τη ζωγράφο και ως προς τον θεατή. Ως να μην κατορθώνεται η συνάντηση, η επαφή, γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Είναι παράλληλες οι οδοί που ακολουθούν οι άνθρωποι. Ελάχιστα, φευγαλέα τα ανταμώματα, χωρίς την ουσιαστική επικοινωνία που όλοι επιδιώκουμε.
Tο χρώμα -και οι ποικίλες τεχνικές που επινοεί- σχεδιάζει αυτοδύναμο και ειλικρινές γι’ αυτό ίσως οι πίνακές της βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στα διάφορα μπλογκς τέχνης που φιλοξενούνται στο διαδίκτυο.
Οι πίνακές της -βοηθάνε σ’ αυτό και οι τίτλοι στην αγγλική γλώσσα- σχολιάζονται από ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, επαγγελματικών ενασχολήσεων και κοινωνικής θέσης. Ο καθένας από αυτούς σχετίζει τους πίνακες με τα δικά του πάθη, προσωπικά ή της φυλής του. Η διαπροσωπική αυτή ανταπόκριση αποδεικνύει και τη δύναμη της «κραυγής» της. Απόρροια των σύγχρονων δεινών, όπως αυτά καταγράφονται από τα δελτία ειδήσεων ή τον τύπο, είτε καταγγέλλουν την ηθική κρίση, είτε την οικονομική, είτε την περιβαλλοντική καταστροφή.
Κάθε πίνακας γίνεται αφορμή για να σχολιάσουμε ηχηρότερα κάθε αυτόν ό,τι βιώνουμε, χωρίς να έχουμε τη δύναμη της καταγγελίας. Η Κατερίνα Αποστολάκου βρίσκει ακριβώς αυτή τη δύναμη? να καταγγείλει.
Επομένως, η έκθεσή της, που τιτλοφορείται «Στην άκρη της σιωπής», επιτυγχάνει να άρει τη σιωπή ή να την ενδύσει με όλες τις δυνατότητές της. Γιατί, όπως έχω επισημάνει,  η σιωπή μπορεί να εκληφθεί ως στάση απέναντι στον φλύαρο λόγο που μας κατακλύζει χωρίς να λέει τίποτα και γι’ αυτό αυτοκαταργείται. Ως κραυγή που μπορεί να δώσει νόημα στη σιωπή. Ως στάση που υπαγορεύει να μην φοβόμαστε να σπάζουμε τη σιωπή και να οδηγούμεθα πέραν αυτής. Αλλά και ως μαθητεία στη σιωπή για να σεβαστούμε την ιερή σιωπή των άλλων. Ως αίτημα ακόμη της ίδιας της δημουργού να διαψεύσει μέσα από την ύπαρξή της, με τη ζωγραφική της, τον αμείλιχτο χαρακτήρα της σιωπής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti