Στ. Τουφεξής: «Η Αστυνομία στοχεύει στην καλύτερη προστασία των πολιτών»

Συνέντευξη του απερχόμενου Δ/ντη Αστυνομίας Λακωνίας στο “ΛΤ” - Μιλά για εγκληματικότητα, τροχαία, λαθρομετανάστευση και υποστελέχωση

Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2016 19:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στ. Τουφεξής: «Η Αστυνομία στοχεύει στην καλύτερη προστασία των πολιτών»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη επί του αστυνομικού δελτίου της Λακωνίας, παραχώρησε αποκλειστικά στο “ΛΤ” ο -μέχρι χθες- Διευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Σταύρος Τουφεξής.

Μέτα από τις πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ, την Πέμπτη 17/2, προήχθη στο βαθμό του ταξιάρχου, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η μετάθεσή του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, ως Διευθυντή.

Ως ένας απολογισμός της σύντομης θητείας του στη Λακωνία, ο απερχόμενος επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών της Λακωνίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο επίπεδο της εγκληματικότητας στο νομό, ανοίγει τους φακέλους «ναρκωτικά», «τροχαία» και «λαθρομετανάστευση», ενώ διευκρινίζει  εάν παρατηρούνται ελλείψεις στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού. Τέλος, ο κ. Τουφεξής καταθέτει τις εντυπώσεις του από το διάστημα παραμονής του στα ηνία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας.

• Σε τι επίπεδα κινείται η παραβατικότητα-εγκληματικότητα στη Λακωνία και ποιες είναι οι κύριες μορφές της; Ποιες περιοχές παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Πρέπει να σας αναφέρω ότι στην περιοχή ευθύνης μας (Δ/νση Αστυνομίας Λακωνίας)  δεν έχουμε «βαριά» εγκληματικότητα, δηλαδή ληστείες, ληστείες μετά φόνων, φόνους και τρομοκρατία. Όσον αφορά τη μικροεγκληματικότητα, έχουμε υποθέσεις κλοπών, διαρρήξεων σπιτιών, καταστημάτων, αγροικιών, κλοπές τροχοφόρων, μικροδιακίνηση ναρκωτικών -όχι εμπόριο με την έννοια μεγάλων ποσοτήτων. Επίσης, παρεμβαίνουμε σε θέματα υγειονομικού κανονισμού των καταστημάτων: Ηχορρύπανση, ανήλικοι, οινοπνευματώδη ποτά, διατάραξη κοινής ησυχίας κλπ.

Επιπλέον, η περιοχή έχει αρκετά προβλήματα με παράνομη οπλοκατοχή, ανεξαρτήτως ποσότητας σε διάφορες περιοχές του νομού.

Έχουμε, ακόμα, κάποια θέματα -ευτυχώς λίγα- με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Στην αρχή υπάρχει κράτηση των μεταναστών, ωστόσο εάν στην πορεία μετά την έρευνα που διενεργούμε, προκύπτει ότι κάποιος εμπλέκεται σε κάτι σοβαρότερο, επιλαμβανόμαστε αναλόγως. Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σκάλα, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ξένων, κυρίως μουσουλμάνων, οι οποίοι δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά εμείς αφουγκραζόμενοι το κλίμα της εποχής (πχ τρομοκρατία τζιχαντιστών κλπ), φροντίζουμε να ελέγχουμε την κατάσταση, ώστε να αποτρέψουμε ριζοσπαστικοποιήσεις και την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών. Σαν Αστυνομία οφείλουμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις. Γενικά, δεν έχουμε περίεργα δείγματα, απλά παρακολουθούμε τους ξένους υπηκόους και αρχίζουμε να ανησυχούμε μόνο όταν αντιλαμβανόμαστε ομαδοποιήσεις ή φαινόμενα γκετοποίησης.

Γενικά, η εγκληματικότητα δεν έχει να κάνει με περιοχές, αλλά με τις συνθήκες. Πχ σε μία περιοχή όπου γίνεται συγκομιδή εσπεριδοειδών, παρατηρείται αύξηση των κλοπών.

• Θεωρείτε ότι παρατηρείτε αύξηση του κρουσμάτων μικροεγκληματικότητας, όπως είναι οι ληστείες, οι διαρρήξεις και οι κλοπές, τα τελευταία χρόνια της κρίσης; Προέρχονται από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς κατά κύριο λόγο;
Κοιτάξτε, το 2015 στη Λακωνία καταγράφηκαν οκτώ υποθέσεις ληστειών, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι έξι, ενώ το 2014 σημειώθηκαν επτά αντίστοιχες περιπτώσεις. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά από άλλους νομούς και αυτό οφείλεται στη πρόληψη και στη δραστηριοποίηση ομάδων που λειτουργούν αποτρεπτικά, όπως η ΔΙΑΣ (ενεργεί μόνο στη πόλη), η ΟΕΠΤΑ, η ΟΠΚΕ, αλλά και μία ομάδα της τελευταίας που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την παραβατικότητα των Ρομά. Έχουμε κάνει μια ανασυγκρότηση όλων των παραπάνω ομάδων, έτσι ώστε να επεμβαίνουν σε όλο το νομό. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι αποστάσεις, οι οποίες είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ένα σοβαρό περιστατικό στη Νεάπολη, για να μεταβεί η ΟΠΚΕ έως εκεί, απαιτούνται 1,5-2 ώρες. Με την υπάρχουσα δυναμικότητα είναι αδύνατον να υπάρξει μόνιμη παρουσία ομάδων σε διάφορες περιοχές του νομού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων παραβατικότητας στη Λακωνία προέρχεται από ημεδαπούς και ειδικότερα από Ρομά.

Γενικά, η εγκληματικότητα και παραβατικότητα στο νομό παρουσιάζει μία φθίνουσα και -μπορώ να πω- σταθεροποιημένη πορεία, τα τελευταία χρόνια.

DSC 1536

• Η παραβατικότητα των Ρομά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για το νομό. Σε ποιες περιοχές είναι έντονη η δράση τους και ποια είναι τα αδικήματα στα οποία υποπίπτουν; Έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και αποτροπής η Αστυνομία;
Οι Ρομά δρουν παντού στο νομό και εμπλέκονται κυρίως σε ληστείες, κλοπές, απάτες, παραβάσεις του ΚΟΚ, εξυβρίσεις, απειλές, πρόκληση σωματικών βλαβών, απρεπείς συμπεριφορές προς τους κατοίκους των περιοχών όπου κατοικούν και δρουν.

Εμείς αντιμετωπίζουμε τους Ρομά όπως όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε κάποια ιδιαίτερα μέτρα για την εν λόγω κοινωνική ομάδα. Ό,τι προβλέπεται για όλους, προβλέπεται και γι’ αυτούς.

• Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, δυσαρεστημένοι κάτοικοι περιοχών όπου είναι έντονη η δράση των Ρομά, απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Τι απαντάτε στα παράπονα των πολιτών, ένα ποσοστό των οποίων ισχυρίζεται ότι η Αστυνομία δεν μπορεί ή δεν θέλει να παρέμβει αποτελεσματικά…
Απορρίπτω εξαρχής ότι η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις που εμπλέκονται Ρομά. Ωστόσο, το εάν μπορεί, είναι ένα θέμα, όντως. Βάσει της μειωμένης δύναμης που διαθέτουμε και του ευρέος φάσματος αρμοδιοτήτων που έχουμε, σταθμίζουμε την βαρύτητα της κάθε υπόθεσης και αναλόγως παρεμβαίνουμε.

Αποστολή μας είναι αρχικά η πρόληψη και, εφόσον απαιτηθεί, η καταστολή και η παραπομπή των δραστών στο Δικαστήριο. Από εκεί και πέρα δεν είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας η επιβολή ποινών, όπως νομίζει αρκετός κόσμος, αλλά της Δικαιοσύνης και σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η Αστυνομία «πιάνει» κάποιους και στη συνέχεια τους «αφήνει». Η δουλειά μας είναι να οδηγήσουμε τους παραβάτες στο Δικαστήριο.

Σίγουρα, οι Ρομά και η δράση τους αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

• Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στη Λακωνία; Κυριαρχεί η εκτίμηση στην κοινωνία ότι πχ στη Σπάρτη, αλλά και σε άλλες περιοχές γίνεται αυξημένη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ακόμη και σε καταστήματα εστίασης…
Στη Λακωνία δεν έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Συγκεκριμένα στέκια που να γίνεται συστηματική διακίνηση πάλι δεν υπάρχουν. Οι υποθέσεις ναρκωτικών που μάς έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε χρήστες κάνναβης και σε μικρότερο ποσοστό χρήστες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η διακίνηση των μεγαλύτερων ποσοτήτων γίνεται κυρίως οδικώς και προέρχονται συνήθως από την περιοχή της Αθήνας.

Φυτείες κάνναβης, επίσης, υπάρχουν στο νομό. Το 2015, μάλιστα, κατόπιν ενεργειών μας, πέταξε δύο φορές πάνω από τη Λακωνία το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, το οποίο μας βοήθησε στον εντοπισμό των φυτειών. Αυτό που προέκυψε, ήταν η σημαντική αύξηση εντοπισμού δενδρυλλίων κάνναβης και ναρκωτικών γενικότερα.

Σε αριθμούς, στη Λακωνία, το 2015 είχαμε 86 υποθέσεις για ναρκωτικά, έναντι 57 το 2014. Επίσης, κατασχέθηκαν 1.221 δενδρύλλια κάνναβης το 2015, 116 κιλά κάνναβης, καθώς και αυξημένες ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και ναρκωτικών χαπιών.

Αναφορικά με τα σημεία εντοπισμού ναρκωτικών, πρέπει να σας πω ότι ως Αστυνομία μπορεί να υποπτευόμαστε ότι γίνεται διακίνηση σε διάφορα καταστήματα του νομού. Η  Ασφάλεια ελέγχει αυτούς τους χώρους. Αλλά πάντα μιλάμε για μικρές ποσότητες, που προορίζονται για προσωπική χρήση. Γενικά δεν έχουμε περιπτώσεις εντοπισμού ουσιών εντός καταστημάτων, οπότε θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο.

Τέλος, πρέπει να σας πω ότι ως Αστυνομία έχουμε καταρτίσει ένα εξειδικευμένο σχέδιο για τις υποθέσεις ναρκωτικών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στην πάταξη της μικροδιακίνησης. Σε αυτό δραστηριοποιούνται όλες οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, αλλά κυρίως η Ασφάλεια, η ΟΠΚΕ και η ομάδα ΔΙΑΣ. Γενικά, οι έλεγχοι που γίνονται είναι είτε τυχαίοι, είτε αφορούν σεσημασμένα άτομα, είτε διενεργούνται κατόπιν σχετικών πληροφοριών.

• Είναι αυξημένη η παραβατικότητα των ανηλίκων σε διάφορες μορφές της (κλοπές, ναρκωτικά κλπ);
Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε σοβαρά φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων στη Λακωνία, παρά μόνο ως ένα βαθμό με τους Ρομά.

Ένα άλλο θέμα που αφορά την προστασία των ανήλικων και μας απασχολεί αρκετά, είναι αυτό της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Εμείς διεξάγουμε ελέγχους, αλλά είναι δύσκολο να περιορίσουμε αυτήν την κατάσταση, καθώς η προμήθεια αλκοόλ σήμερα αποτελεί σχετικά εύκολη υπόθεση. Απαιτείται να επιδείξουν μεγαλύτερη ευσυνειδησία στο θέμα αυτό και οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται οινοπνευματώδη ποτά (νυκτερινά κέντρα, σούπερ μάρκετ κλπ).

Επίσης, ως Αστυνομία διοργανώνουμε ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία για θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά, τα ποτά, τα τροχαία, σε συνεργασία με το Δήμο, τα σχολεία και τους συλλόγους.

Ακόμη, ένα πολύ μεγάλο θέμα που μας προβληματίζει είναι ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο. Μπορεί να μην αποτελεί μορφή παραβατικότητας, αλλά οι ανήλικοι που δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση κατά την πλοήγηση στο internet, είναι εύκολο να εισέλθουν σε λαβύρινθους που τις περισσότερες φορές κρύβουν παγίδες. Πρέπει οι γονείς και όλοι οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να κατευθύνουν σωστά τα παιδιά, ως προς τη  χρήση του διαδικτύου. Οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί για το θέμα σε εμάς ή απευθείας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσα από το internet (www.astynomia.gr).

• Φάκελος “λαθρομετανάστευση”. Υπάρχει έντονο πρόβλημα στη Λακωνία; Που καταλήγουν οι παράνομοι μετανάστες που εντοπίζονται στο νομό;
Το 2014 προχωρήσαμε σε 331 συλλήψεις και το 2015 σε 258 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στη Λακωνία.

Γενικά, ως πρόβλημα, η λαθρομετανάστευση υφίσταται και αυτό γιατί θεωρώ ότι η Λακωνία είναι ένας παραμεθόριος νομός, καθώς συνορεύει με τη θάλασσα και αποτελεί πύλη εισόδου από τα νότια.

Συνήθως, οι περισσότεροι λαθρομετανάστες εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Νεάπολη, τα Βάτικα και η Μάνη και σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα ακρωτήρια Μαλέας και Ταίναρο, όπου αποβιβάζονται από τους δουλέμπορους.

Αυξημένη παρουσία αλλοδαπών -κυρίως Αφγανών και Πακιστανών και λιγότερο Ρουμάνων και Βουλγάρων- έχουμε στο Δήμο Ευρώτα και συγκεκριμένα στη Σκάλα, στο Βλαχιώτη και στο Έλος. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές για αγροτικές εργασίες. Εμείς διεξάγουμε ελέγχους για το νόμιμο της παραμονής τους στη χώρα, αλλά θεωρώ ότι ευθύνες φέρουν και οι εργοδότες, ο οποίοι πρέπει να φροντίζουν να εξασφαλίζουν τη νομιμότητα. Αποτελεί ένα σύνθετο θέμα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή στηρίζονται σε αλλοδαπούς εργάτες, αρκετοί εκ των οποίων δεν είναι νόμιμοι. Πάντως, εφόσον εντοπίζεται κάποιος παράνομος μετανάστης κινείται η νόμιμη διαδικασία έτσι ώστε είτε να αποχωρήσει από τη χώρα, είτε να οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης. Και αυτό γιατί δεν επιτρέπεται η κράτηση μεταναστών στα κρατητήρια.

• Παράνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο (πχ τσιγάρων ή άλλων προϊόντων), παραεμπόριο και παράνομος τζόγος είναι, επίσης, υποθέσεις που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν. Πόσο έντονα είναι τέτοια φαινόμενα;
Το 2015 δεν είχαμε σημαντικές υποθέσεις λαθρεμπορίου στη Λακωνία, παρά μόνο εντοπισμό ατόμων που κατείχαν μικρό αριθμό πακέτων με λαθραία τσιγάρα.

Όσον αφορά τις υποθέσεις παράνομου τζόγου, αυτές παρατηρούνται, κυρίως, κατά τις περιόδους των εορτών. Όμως, αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, είναι ότι η Αστυνομία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί ο εθισμός κάποιου στον τζόγο (πχ ενδοοικογενειακές συγκρούσεις). Ο τζόγος μάς ενδιαφέρει, δηλαδή, περισσότερο ως γενεσιουργός αιτία κοινωνικών προβλημάτων.

• Υποθέσεις μαστροπείας, ένα θέμα με διεθνείς προεκτάσεις. Στο παρελθόν έχουν εξιχνιαστεί ανάλογες υποθέσεις στο νομό. Ποια η εικόνα σε αυτό το φαινόμενο εκμετάλλευσης ανθρώπων;
Στη Λακωνία δεν αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο τομέα.  Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι το 2015 υπήρξαν δύο υποθέσεις μαστροπείας στο νομό.

• Τελευταία εμφανίστηκε το ασυνήθιστο -για την περιοχή- φαινόμενο επιθέσεων σε γυναίκες, με στόχο το βιασμό ή τη ληστεία. Πως το αντιμετωπίζετε;
Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία για τέτοια φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν διαβάσαμε τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ερευνήσαμε το θέμα. Σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε.

• Ποια είναι η εικόνα με τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων, έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα περιστατικά; Που αποδίδονται;
Υπήρξε μία αύξηση στα τροχαία που σημειώθηκαν στη Λακωνία το 2015. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν συνολικά 86 ατυχήματα (έναντι 81 το 2014), από τα οποία τα 18 ήταν σοβαρά, ενώ δυστυχώς είχαμε και 14 νεκρούς (έναντι 13 το 2014).

Οι κύριοι παράγοντες πρόκλησης τροχαίων είναι το κακό οδικό δίκτυο, ο ανθρώπινος παράγοντας και η υπερεκτίμηση της οδηγικής ικανότητας.

• Συχνά γίνεται λόγος για «ζούγκλα» των Εθνικών οδών, με αρκετούς οδηγούς να οδηγούν απερίσκεπτα και χωρίς συναίσθηση του κινδύνου. Ποιες οι κυριότερες παραβάσεις; Υπάρχουν εντατικές περιπολίες της Τροχαίας στις Εθνικές οδούς και σε δρόμους των πόλεων;
Οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι πάρα πολλοί, όπως και οι παραβάσεις είναι πολλές. Σε γενικές γραμμές, τα τροχαία στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση. Οι ενέργειες που αναλαμβάνουμε εμείς, είναι να εντατικοποιούμε τους ελέγχους, να επικαιροποιούμε τα σημεία των ελέγχων και να πραγματοποιούμε ενημερωτικές παρεμβάσεις. Επίσης,  αποστέλλουμε έγγραφα σε αρμόδιες Υπηρεσίες για επιδιόρθωση δρόμων και τοποθέτηση κατάλληλης οδοσήμανσης, όμως, παρ’ όλα αυτά παρατηρείται αύξηση των τροχαίων.

Αναφορικά με τη συχνότητα των ελέγχων που διεξάγουμε, αυτή εξαρτάται από τη  δυναμικότητα που διαθέτει η Δ/νση Αστυνομίας Λακωνίας. Η ΟΕΠΤΕ λειτουργεί με μόλις δύο άτομα και ένα περιπολικό όχημα, που προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν άλλα άτομα. Μακάρι να είχαμε αστυνομικούς, που να διεξήγαγαν τροχαίους ελέγχους ανά 5-10 χλμ, από το πρωί έως το βράδυ. Όμως, όταν το Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης διαθέτει συνολικά 11 άτομα προσωπικό -μαζί με το διοικητή- αντιλαμβάνεστε ότι η διανομή των υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Παράλληλα, έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο οδικό δίκτυο στο νομό. Ό,τι γίνεται, γίνεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αναγνωρίζουμε ότι η υπηρεσία της Τροχαίας παρουσιάζει προβλήματα, ωστόσο με τις υπάρχουσες συνθήκες προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό.

• Υπάρχουν άτομα -νεαρής κυρίως ηλικίας- που κατέχουν και οδηγούν δίκυκλα, αλλά και ΙΧ χωρίς να διαθέτουν την ανάλογη κατηγορία διπλώματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και των συνανθρώπων τους. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό;
Οι παραβάσεις είναι πάρα πολλές. Κάποια παιδιά ξεφεύγουν λίγο από τα όρια και κάνουν το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι άλλοι. Αυτά τα παιδιά τα γνωρίζουμε, αλλά η Αστυνομία μπορεί να παρέμβει μέχρι το επίπεδο της βεβαίωσης των παραβάσεων. Ούτε μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα, ούτε να κλείσει κάποιον φυλακή. Από εκεί και πέρα, είναι και θέμα των γονέων πώς θα χειριστούν την «αγάπη» που μπορεί να έχει το ανήλικο παιδί τους στα μηχανάκια.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η Τροχαία δεν υπάρχει μόνο για να ασκεί ελέγχους, επιτελεί και ένα άλλο σημαντικό έργο. Πχ ελέγχει την κατάσταση των δρόμων, όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση) και στη συνέχεια παρεμβαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες και δίνει πληροφορίες στους πολίτες. Πρόκειται για το έργο της Αστυνομίας που δεν φαίνεται.

• Τι ισχύει με τα απολεσθέντα αντικείμενα; Πως μπορούν να τα προμηθευτούν οι παθόντες;
Τα απολεσθέντα αντικείμενα φυλάσσονται για ένα διάστημα στην Δ/νση Αστυνομίας, ενώ παράλληλα εκδίδονται ανάλογες ανακοινώσεις. Ακολούθως, οι παθόντες προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία και τα αναγνωρίζουν. Εφόσον βεβαιωθούμε και εμείς ότι τούς ανήκουν, όντως, τότε τα αποδίδουμε. Εφόσον δεν αναζητηθούν τα αντικείμενα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε αρμοδίως (πχ στα  Δικαστήρια). Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθούν. Όποιος τα αναζητήσει,  θα τα βρει.

• Ένα επίκαιρο θέμα είναι αυτό των αδέσποτων ζώων. Τι προβλέπει η νομοθεσία;
Η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή για τα αδέσποτα. Ως Αστυνομία έχουμε δώσει τις ανάλογες οδηγίες, ώστε να είμαστε περισσότερο αυστηροί με αυτό το θέμα. Δεν λέω να γίνουμε όλοι φιλόζωοι, αλλά πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με προσεκτικούς χειρισμούς.

 Υποστελέχωση υπηρεσιών και ΑΤ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας. Ποια η δυναμικότητα, ποιες οι ελλείψεις και σε ποιο βαθμό δημιουργούν προβλήματα; Πιστεύετε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών;
Η Υπηρεσία μας είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένη, χρειαζόμαστε σημαντική ενίσχυση της δύναμης, για να μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούμε αξιοπρεπώς, ωστόσο κάτι τέτοιο -με τις παρούσες συνθήκες- είναι ανέφικτο. Στη Λακωνία, υπολειπόμαστε σε ποσοστό,  περίπου, 20% από το σύνολο των οργανικών θέσεων.

Γι’ αυτό το λόγο, το Αρχηγείο ξεκίνησε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών, η οποία θεωρείται πολύ ρηξικέλευθη. Η τάση είναι να συγχωνευθούν Υπηρεσίες και στη Λακωνία, όπως παντού στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τμήματα με ελλιπέστατη δύναμη και παρέχουν αστυνόμευση συγκεκριμένου επιπέδου. Τι θέλουμε λοιπόν; Περισσότερα τμήματα που να μην παρέχουν τις υπηρεσίες που επιθυμούν οι πολίτες ή ένα έχουμε πιο ισχυρά τμήματα, που θα έχουν επαρκή αριθμό προσωπικού και θα προσφέρουν καλύτερη αστυνόμευση;

Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει τις Υπηρεσίες, καθώς τα τελευταία χρόνια εισάγονται στις σχολές της Αστυνομίας ελάχιστοι αστυνομικοί. Παράλληλα, οι αρμοδιότητες της Αστυνομίας έχουν αυξηθεί τρομακτικά. Με την υπάρχουσα δύναμη, η Αστυνομία, δεν είναι δυνατόν να διατηρεί τις Υπηρεσίες που είχε παλαιότερα. Και ως εκ τούτου, οδηγούμαστε σε αναδιάρθρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο μέλλον.

• Η ζωή ενός αστυνομικού είναι γεμάτη κινδύνους. Έχουν κινδυνέψει αστυνομικοί κατά τη διάρκεια διάφορων επιχειρησιακών αποστολών στη Λακωνία;
Όσο καιρό βρίσκομαι εδώ, καταγεγραμμένο περιστατικό στο οποίο να κινδύνεψε αστυνομικός, δεν υπήρξε. Αλλά, οι αστυνομικοί, εκ της φύσεως του επαγγέλματος,  βρίσκονται σε κίνδυνο. Όταν αναλαμβάνει υπηρεσία ένας αστυνομικός -εν δυνάμει-  κινδυνεύει.

• Θεωρείτε ότι η Πολιτεία ενσκήπτει όσο θα έπρεπε στην προσφορά των ένστολων, οι οποίοι ασκούν ένα επικίνδυνο λειτούργημα;
Βάσει της κατάστασης την οποία βιώνει η χώρα μας αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε παράπονο από την Πολιτεία, στέκεται δίπλα μας. Όπως και ο κόσμος στέκεται δίπλα μας, γι’ αυτούς εργαζόμαστε.

• Είχατε καλή συνεργασία με άλλους φορείς της Λακωνίας, κατά το διάστημα της παρουσίας σας στο νομό;
Έχουμε πάρα πολύ καλή υπηρεσία με την Περιφέρεια, τους δήμους, οργανισμούς και όλους τους φορείς της Λακωνίας.

• Ποιοι οι στόχοι που θέσατε ως Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας στο υπηρεσιακό σκέλος; Τι θα θέλατε να έχετε επιτύχει αποχωρώντας από τη θέση αυτή;
Ο πρωταρχικός στόχος είναι η καλύτερη αστυνόμευση, ώστε να προστατεύουμε τον κόσμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνουν όλες οι ενέργειες μας. Και εγώ θα είμαι ευτυχής, εάν αποχωρώντας από εδώ, έχει αναγνωρίσει ο κόσμος ότι κάναμε μία σημαντική προσπάθεια και να μπορώ να βγαίνω έξω και να μου λένε μια «καλημέρα».

Ο “ΛΤ” εύχεται στον κ. Σταύρο Τουφεξή καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Λίγα λόγια
για το Σταύρο Τουφεξή
Ο Σταύρος Τουφεξής γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.

Μεταξύ άλλων, έχει αποφοιτήσει από την Εθνική Ακαδημία του FBI στο Quantico της Virgina (ΗΠΑ), ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάριο εγκληματολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Virginia (ΗΠΑ).  

Είναι διαπραγματευτής κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (Crisis Negogiator).

Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ακόμη, έχει εξειδίκευση από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε «Ζητήματα Γεωπολιτικής και Ασφάλειας στο Ισλαμικό Σύμπλοκο Τουρκίας-Μέσης Ανατολής».

Τέλος, προχωρά σε συστηματική μελέτη της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Πολιτικής και της Κοινωνιολογίας.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti