«Η επιτυχία του Π. Νίκα στην Καλαμάτα εγγύηση για την Πελοπόννησο»

Συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Θ. Βερούτη στον «Λακωνικό Τύπο»

Τρίτη, 21 Μάιος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η επιτυχία του Π. Νίκα στην Καλαμάτα εγγύηση για την Πελοπόννησο»

Ο Θεόδωρος Βερούτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα, «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο», διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ν. Λακωνίας, μιλά στο «Λακωνικό Τύπο» για τα χαρακτηριστικά των περιφερειακών εκλογών στην Πελοπόννησο, τη Λακωνία, αλλά και την υποψηφιότητά του.


- Γιατί υποψήφιος με τον Παναγιώτη Νίκα και την «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο»;

Η υποψηφιότητά μου στο πλευρό του Παναγιώτη Νίκα αρχικά βασίστηκε στις πάγιες θέσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιό του για την αναπτυξιακή πορεία της Πελοποννήσου. Σε αυτά διέκρινα αφενός γνώση, πείρα και διάθεση για δουλειά, αλλά πάνω από όλα τα εχέγγυα για αποτελεσματική υλοποίηση. Άλλωστε, τα δείγματα γραφής από την δημαρχιακή θητεία του κ. Νίκα στην Καλαμάτα είναι τόσο εντυπωσιακά, που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάταξη και ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κάτι ακόμα σημαντικό που καθόρισε τη συμμετοχή μου στην «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» ήταν και η διαπίστωση, ότι ο Παν. Νίκας είναι εξαιρετικά συνεργάσιμος, ανοιχτός σε νέες ιδέες και προτάσεις, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη διαμόρφωση του προγράμματος του συνδυασμού για τη Λακωνία.

- Ποια θεωρείτε άμεσα έργα για την ανάπτυξη της Λακωνίας, των οποίων την αρμοδιότητα και ευθύνη έχει η Περιφέρεια;
Η Λακωνία έχει μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές. Έργα που πρέπει, μεταξύ άλλων, άμεσα να δρομολογηθούν αφορούν:
-   στη βελτίωση του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου.
Η οδική επικοινωνία μεταξύ των πόλεων των δήμων της Λακωνίας πρέπει να μειωθεί χρονικά και να γίνει ασφαλέστερη. Πολύ σημαντικό έργο αποτελεί για μας ένας νέος δρόμος Σπάρτης – Γυθείου, όπως και η δραστική βελτίωση του δρόμου από Σπάρτη προς Μονεμβασιά και Νεάπολη (παρακάμψεις, νέα γέφυρα Σκάλας, βελτίωση καταστρωμάτων οδών). Αντίστοιχης σπουδαιότητας έργα είναι επίσης η ολοκλήρωση του ανατολικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου (Ναύπλιο – Νεάπολη), όπως και ο δρόμος Γύθειο – Αρεόπολη – Καλαμάτα.
-  στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Λακωνίας.
Δεν είναι δυνατόν το χειμώνα να πλημμυρίζουμε συστηματικά και το καλοκαίρι να μας λείπει το νερό. Είναι απαραίτητη όσο και εφικτή η κατασκευή φραγμάτων, μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, ώστε να μην καταλήγουν εκατομμύρια κυβικά νερού στη θάλασσα, να εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδάτινος ορίζοντας και να υπάρξει αντιστροφή του φαινομένου της υφαλμύρωσης σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας.  
-  στην κατασκευή νέου Μουσείου στη Σπάρτη.
Με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες πρέπει να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία ανάθεσης των μελετών για το νέο Μουσείο Σπάρτης, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή του. Μέχρι τότε θεωρούμε επιβεβλημένη την αναβάθμιση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του.

Πέραν όμως των έργων που αναφέρθηκαν πολλές είναι οι συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν με την Πολιτεία, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια και τους Φορείς, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού και της Υγείας, των θεμάτων που άπτονται του Πολιτισμού του Τουρισμού, καθώς και της  Ασφάλειας και της Προστασίας των πολιτών.

- Ο κόσμος είναι δύσπιστος. Τι μπορείτε να εγγυηθείτε στους πολίτες;
Ο κόσμος είναι δικαίως δύσπιστος, έχοντας μάλιστα βιώσει όλες αυτές τις δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά και την απογοήτευση για αυτά που εξαγγέλλονται πάντα προεκλογικά, αλλά δυστυχώς δεν υλοποιούνται. Σε αυτόν τον κόσμο ανήκω κι εγώ!  Λακωνικά θα σας αναφέρω, ότι η συμμετοχή μου στις εκλογές της Περιφέρειας, έχει μοναδικό σκοπό την προσπάθεια για την αλλαγή πορείας της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Λακωνίας. Με χαροποιεί και με συγκινεί ιδιαίτερα δε το γεγονός, ότι όσοι με γνωρίζουν και ξέρουν την ενεργή πορεία μου και τα κίνητρά μου, στηρίζουν ένθερμα την επιλογή μου.

- Πώς βαθμολογείτε την παρούσα Περιφερειακή Αρχή;
Κάθε Περιφερειακή Αρχή πρέπει να κρίνεται με βάση την πρόοδο υλοποίησης του Προγράμματός της. Δυστυχώς η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, απέτυχε σε αρκετά μεγάλο βαθμό να υλοποιήσει πολλά από αυτά που υποσχέθηκε κατά τα χρόνια που διοίκησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ενδεικτικά για τη Λακωνία αναφέρω την αδυναμία της να δρομολογήσει εγκαίρως τις διαδικασίες της μελέτης του Νέου Μουσείου Σπάρτης, να υλοποιήσει τη βελτίωση του δρόμου Σπάρτης – Γυθείου, να προχωρήσει τις διαδικασίες για το φράγμα της Κελεφίνας, να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της για την κατασκευή νέας γέφυρας στη Σκάλα, να αποκαταστήσει αποτελεσματικά την κατάρρευση του δρόμου της παράκαμψης των Βουτιάνων, να προστατεύσει με αντιπλημμυρικά έργα τις περιουσίες των συμπολιτών μας, να μεριμνήσει για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Επιπλέον, είναι πλέον εμφανή τα σημάδια διοικητικής κόπωσης της νυν Περιφερειακής Αρχής. Χαρακτηριστική είναι η αδυναμία της να στελεχώσει επαρκώς, ειδικά στη Λακωνία, τις Υπηρεσίες της, να δρομολογήσει εγκαίρως διαδικασίες όπως αποζημίωση απαλλοτριώσεων, μεταφορά μαθητών, έγκαιρη υλοποίηση δακοκτονίας, κ.α. Θα μου επιτρέψετε όμως απόλυτο βαθμό αξιολόγησης να μην βάλω. Τον βαθμό αξιολόγησης ας τον θέσουν οι πολίτες της Πελοποννήσου, οι πολίτες της Λακωνίας, με βάση τον βαθμό ικανοποίησής τους για τα πεπραγμένα στον τόπο μας. Οι πολίτες έχουν ορθά, το πάνω χέρι και αυτοί θα βαθμολογήσουν τα πεπραγμένα και θα αξιολογήσουν τις προθέσεις.

Ποιος είναι ο Θ. Βερούτης
Γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1971. Γονείς του είναι ο Νίκος Βερούτης, τέως προϊστάμενος της ΔΕΗ, με καταγωγή από τον Μυστρά και η Βασιλική Βερούτη, το γένος Κουτρουμπή, με καταγωγή από το Καστόρι των Βόρειων Δήμων Λακωνίας. Είναι παντρεμένος με τη νηπιαγωγό του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Βούλα Κομποχόλη, με την οποία έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Νικόλα και τον Χαράλαμπο.

Ολοκλήρωσε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Σπάρτη και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων. Από το 2016 είναι ενταγμένος στο μητρώο διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στη Σπάρτη και στον «Καποδιστριακό» Δήμο Θεραπνών. Σήμερα εργάζεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης. Υπό την επαγγελματική και επιστημονική του ιδιότητα  έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό, στη μελέτη, στην ένταξη και στην υλοποίηση σημαντικών δημοτικών έργων υποδομών και αστικών αναπλάσεων, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου (Π.Ε.Π.), καθώς και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στον νομό Λακωνίας, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μέλος της αντιπροσωπείας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία της Ένωσης Μηχανικών Δ.Υ.  Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών. Διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κατά το έτος 2014.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου φίλων του βορείου Ταϋγέτου «Η Λουσίνα» και έχει  διατελέσει αντιπρόεδρος του Φιλαθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Σπάρτης, του οποίου υπήρξε και αθλητής.

Του αρέσει το τρέξιμο και η ορεινή πεζοπορία και συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο με φίλους.

Αγαπά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστεύει ότι «η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης αφού, κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα αλλάζουν πάντα από κάτω προς τα πάνω».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti