Φ. Πατριανάκου: Ξεχωρίστε τώρα τους έντιμους από τους ανέντιμους!

Αποσπάσματα συνέντευξης της Φεβρωνίας Πατριανάκου στο Γιάννη Ντάσκα «Εάν πάτε να πείτε στο Λάκωνα ότι το ΥΠΕΞ της Ελλάδας έδωσε...
Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φ. Πατριανάκου: Ξεχωρίστε τώρα τους έντιμους από τους ανέντιμους!

Αποσπάσματα συνέντευξης της Φεβρωνίας Πατριανάκου στο Γιάννη Ντάσκα

«Εάν πάτε να πείτε στο Λάκωνα ότι το ΥΠΕΞ της Ελλάδας έδωσε απευθείας ανάθεση 30 εκατ. ευρώ σε ελληνική εταιρεία για να καθαρίσει τον… Εύξεινο Πόντο, θα σας πει ότι, αν έγινε αυτό, να πάνε φυλακή και αυτοί που ανέθεσαν και αυτοί που «καθάρισαν». Ταυτόχρονα όμως θα αναρωτηθεί, πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Εάν πεις το ίδιο σε «παπαγαλάκι» της πλατείας Κολωνακίου, θα το «καταπιεί αμάσητο»!».

Έτσι απαντά  σε όσους νοθεύουν τον πολιτικό ανταγωνισμό των Ιδεών με όρους διαπλοκής και life style η πρώην βουλευτής Επικρατείας και πολιτευτής Λακωνίας της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, γυρίζοντάς τους την «πλάτη».

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα, δηλώνει υπέρμαχος του ότι στην πολιτική και στη ζωή «τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται». Πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να καταρρεύσει το παλιό και σαθρό πολιτικό σύστημα, στο οποίο η υποκρισία, το ψέμα και το ασήμαντο καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο από την αλήθεια, τη σοβαρότητα και την αξιοσύνη.

Με τη βεβαιότητα ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε όλη την αλήθεια στον λαό και ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει πως έχει «στόφα ηγέτη», θεωρεί την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και εξηγεί γιατί είναι εθνικά αναγκαίες οι εκλογές άμεσα.

-Πώς βρεθήκατε τόσο ψηλά στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας επί Καραμανλή και πόσο δίκιο έχουν οι άσπονδοι φίλοι σας ότι κάποιοι σας χάρισαν αξίωμα και δεν το κερδίσατε;
-Θα σας περιγράψω τη διαδρομή μου στη ΝΔ. Από τα φοιτητικά αμφιθέατρα στον στίβο της επαγγελματικής ζωής ως πολιτικός μηχανικός εκλέγομαι στο ΔΣ του Συλλόγου μου και στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Σε ηλικία 27 ετών τοποθετούμαι επί οικουμενικής κυβέρνησης νομάρχης Κυκλάδων. Το 2004 και το 2007, από τα αντίστοιχα συνέδρια, εκλέγομαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος στο ανώτατο όργανο του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο.
Τη θέση της βουλευτή Επικρατείας δεν τη διεκδίκησα. Η άκρως τιμητική επιλογή της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έγινε από τον Κώστα Καραμανλή όχι με όρους τηλεοπτικής αναγνωρισιμότητας, αλλά σαν μήνυμα ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν στεγανά, όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί όσο μακριά και αν φτάνουν.
Για εμένα ήταν εξαιρετική τιμή. Κάποιους τους βόλεψε να το δουν ως «χάρη». Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι το 2010, στο τελευταίο συνέδριο, εκλέχθηκα πρώτη μεταξύ των γυναικών στην πολιτική επιτροπή του κόμματος. Οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

-Τα οικονομικά σας, όπως επίσημα τα εμφανίζετε, είναι σε καλή κατάσταση και αυτό αποτέλεσε αιτία κριτικής για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες οικογενειακά. Γιατί συνέβη αυτό;
-Το «πόθεν έσχες», που κατέθεσα το 2007 αποτυπώνοντας την οικογενειακή μου οικονομική κατάσταση, ήταν η κεφαλαιοποίηση της επαγγελματικής μας διαδρομής πριν γίνω βουλευτής. Στην υποκριτική εποχή που ζούμε, οι πολιτικοί κατηγορούνται, και ορθά (όταν ισχύει), ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, δεν έχουν διεκδικήσει, δεν έχουν παράξει, δεν έχουν εμπειρία. Στην περίπτωσή μου, όμως, ίσχυε ακριβώς το αντίθετο. Μπήκα στη Βουλή με οικονομική άνεση, έχοντας πουλήσει και την τελευταία μετοχή που κατείχα με απολύτως διαφανείς τρόπους που αποτυπώνονταν στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσα και στη φορολογική μου δήλωση.
Είμαι κόρη πολύτεκνου δημόσιου υπαλλήλου και ο σύζυγός μου γιος αγροτικής οικογένειας. Γνωριστήκαμε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Είμαστε 24 χρόνια παντρεμένοι. Είμαι μητέρα 2 παιδιών. Επιτυχημένη επαγγελματίας. Ό,τι κατάφερα ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και οικογενειακής στήριξης. Στη ζωή μου πάντα ήμουν οπαδός του δόγματος «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται».
Όσο για τον σύζυγό μου, δεν είναι ιδιοκτήτης εταιρείας, δεν είχε και δεν έχει καμία απολύτως σχέση, άμεση ή έμμεση, ευθεία ή εκ πλαγίου με αεροπορική εταιρεία, ενώ το πεδίο της επαγγελματικής του δραστηριότητας εντοπίζεται στις αγορές του εξωτερικού. Δεν θα έμπαινα στην πολιτική πρώτη γραμμή, αν δεν ήμουν οικονομικά αυτάρκης.

-Θεωρείτε ότι η πολιτική σκηνή κατηγορείται άδικα από πολίτες και ΜΜΕ για παράνομο και ανήθικο πλουτισμό για τον οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχουν εξηγήσεις επαρκείς;
-Φυσικά και υπάρχουν πρόσωπα που φαίνεται ότι πλούτισαν, ασκώντας αξιώματα που απέκτησαν μέσω της πολιτικής. Το πρόβλημα είναι ότι η φημολογία, η ατιμωρησία και το σχέδιο «όλοι ίδιοι είναι» ισοπέδωσε τα πάντα. Μπαίνουν όλοι στο ίδιο «τσουβάλι». Αυτοί που ενώ δεν δούλεψαν ποτέ, περιφέρουν και επιδεικνύουν πλούτο που δεν δικαιολογεί η πορεία τους, βρίσκονται στην ίδια μοίρα με αυτούς που μπήκαν με περιουσίες στην πολιτική και βγήκαν φτωχότεροι. Οι ανέντιμοι με τους έντιμους. Οι ψεύτες με τους ειλικρινείς. Αν η Δικαιοσύνη δεν αποκαλύπτει και δεν τιμωρεί έγκαιρα τους ενόχους, αν τα ΜΜΕ δεν προχωρήσουν στην αυτονόητη κάθαρση στις τάξεις τους, αν οι πολιτικοί δεν πάψουν να συγκαλύπτουν, τότε αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον.
Τα καλύτερα μυαλά της θα αναζητούν το αύριο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό θα βουλιάζουμε στη μιζέρια, το οικονομικό αδιέξοδο και τη θεσμική χρεοκοπία.

-Υπήρξαν σκάνδαλα ή όχι τα τελευταία χρόνια από τους πολιτικούς; Μπορείτε ή θέλετε να ονομάσετε μερικά και ταυτόχρονα να σχολιάσετε την κατάληξή τους;
-Θεωρώ ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο αναδιανομής του πλούτου του ελληνικού λαού το Χρηματιστήριο. Τις ολυμπιακές προμήθειες, ως το μεγαλύτερο μέσο πλουτισμού συγκεκριμένων επιχειρηματιών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Τα δύο πρώτα έμειναν ατιμώρητα. Το τρίτο ελπίζω να τιμωρηθεί, ως απαίτηση του ελληνικού λαού που βλέπει μέρα με τη μέρα να διαλύεται η ζωή του και το αξιακό του σύστημα.

-Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει παραδεχθεί ότι και επί των ημερών του και πριν έγιναν σκάνδαλα. Γιατί δεν τιμωρήθηκε ουσιαστικά κανείς;
-Ο Καραμανλής είχε στρατηγικό όραμα για τη χώρα. Δεν φοβήθηκε, δεν υποχώρησε, δεν λαΐκισε. Ο Καραμανλής που πιστέψαμε έκανε στρατηγικά ανοίγματα στον τουρισμό, στην ενέργεια, στη ναυτιλία, στα λιμάνια, στις τηλεπικοινωνίες, στους οδικούς άξονες και στις μεταφορές. Το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε όλες τις εθνικά αναγκαίες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και άνοιξε τον δρόμο στην ύφεση και στην εκποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Ο Καραμανλής, ως γνήσιος ηγέτης, ανέλαβε τα λάθη της διακυβέρνησης που έγιναν επί ημερών του. Το ερώτημα είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια μετά κάτω από την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης για τιμωρία πολιτικών δεν έχει βρει κανέναν ένοχο επί ημερών Ν.Δ., αλλά μόνο ΠΑΣΟΚ και ξανά ΠΑΣΟΚ; Γιατί κλείνει φακέλους με συνοπτικές διαδικασίες; Γιατί το «όλα στο φως» έγινε «όλα στο σκοτάδι»; Γιατί η «Διαύγεια» έγινε ανέκδοτο και το «open.gov» ηλεκτρονικό παιχνίδι;

-Ο πολιτικός ανταγωνισμός στη χώρα μας γίνεται με όρους πολιτικούς, με όρους ιδιόμορφους ή έχουν δίκιο μερικοί που λένε ότι γίνεται και με όρους διαπλοκής και Μαφίας;

-Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, όταν οι μάχες δεν δίνονται με βάση τις Ιδέες, τη στρατηγική για το αύριο, με προτάσεις απτές και συγκεκριμένες αλλά με όρους επικοινωνίας και life style είναι επόμενο να επιβιώνουν τα τζάκια, οι διαπλεκόμενοι, οι συμβιβασμένοι. Όπως είπε και ο Αντώνης Σαμαράς, αυτή τη φορά την ανανέωση θα την κάνουν οι ψηφοφόροι. Το καταρρέον σύστημα τρέμει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα σαρώσει το παλιό και το σαθρό.
-Λάκισε όντως από την εξουσία η Νέα Δημοκρατία για να μη σκάσει στα χέρια της η οικονομία ή στη συνέχεια υπήρξε παραποίηση των στοιχείων που εξέθεσαν τη Νέα Δημοκρατία;
-Είναι γνωστό το πώς, κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα της προεδρικής εκλογής, οδηγήθηκε η χώρα σε εκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής είπε όλη την αλήθεια στον λαό και ο λαός προτίμησε αυτόν που συνειδητά τον εξαπάτησε. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο προσφυγής στο ΔΝΤ, έπρεπε να «κατασκευαστούν» τα δημοσιονομικά μεγέθη. Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, που το ΠΑΣΟΚ διόρισε, με τις οποίες συνομολογούν ότι κατασκευάστηκε υψηλό έλλειμμα και υψηλότερο δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μας στο κέντρο του κυκλώνα.
Όταν ανοίξουν τα αφτιά και τα μάτια, θα καταλάβουν όλοι τις λογιστικές αλχημείες με τις οποίες κατασκευάστηκε το έλλειμμα και όχι μόνο με τη μεταφορά των ελλειμμάτων των 151 ΔΕΚΟ που καταγγέλλουν τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ.

-Γιατί κανείς στη χώρα μας δεν ομιλεί για τα δις των γερμανικών αποζημιώσεων για τα οποία γράφουν έντονα υπέρ της Ελλάδας και γερμανικές εφημερίδες;
-Πολλοί μιλούν, λιγότεροι αγωνίζονται και οι προσφεύγοντες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου, ελπίζω να δικαιωθούν. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει λάβει κατοχική αποζημίωση. Είμαστε λαός που ευκαιριακά θυμάται, γρήγορα ξεχνά, και εύκολα αποπροσανατολίζεται. Υψηλός δείκτης ευφυΐας και χαμηλή συλλογική μνήμη είναι τα εθνικά χαρακτηριστικά μας.

-Ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τις εντυπώσεις στη Θεσσαλονίκη περισσότερο από τους άλλους. Θα τηρήσει υποσχέσεις ή κι αυτός θα είναι μια ακόμα φούσκα από αυτές των τελευταίων ετών;
-Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι έχει στόφα ηγέτη, όταν καταψήφισε το Μνημόνιο κόντρα στην κοινή αντίληψη ότι η προσφυγή σ αυτό ήταν μονόδρομος. Δικαιώθηκε, όταν εγκαίρως επεσήμανε ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κατά συνέπεια, γιατί να μη δικαιωθεί όταν προαναγγέλλει μια άλλη πολιτική με σταθερές επιλογές και διαφορετική κατεύθυνση; Δεν τάζει το αδύνατο. Δεν βασίζεται στο ψέμα. Δεν κάνει επικοινωνιακά κόλπα. Ξέρει τις δυσκολίες. Αγωνιά και προετοιμάζεται.

-Θέλετε εκλογές ή νομίζετε ότι μια κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλο το μεγάλο εθνικό βάρος της εποχής;
-Θέλουμε εκλογές άμεσα. Είναι εθνικά αναγκαίες. Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση γίνεται χειρότερη από την προηγούμενη. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις και να υποθηκεύει το μέλλον στη χώρας, ακόμη και πέραν της λήξης της θητείας της. Η κυβέρνηση είναι παραδομένη στις εντολές των δανειστών. Την κα Μπαλφούσια, πρόεδρο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όταν πριν είκοσι ημέρες διαπίστωσε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την παραίτησε ο κος Βενιζέλος. Με αυτό το επιχείρημα ο κος Βενιζέλος αιτιολόγησε την ανάγκη λήψης νέων δυσβάστακτων μέτρων. Τον πρωθυπουργό και τον «αναπληρωτή» του δεν ήλθε η ώρα να τους παραιτήσει ο λαός;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti