«Οι Μητσάρες»

χρονογράφημα του Βαγγέλη Μητράκου
Παρασκευή, 02 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εδώ και χρόνια έβγαινε στην ελληνική τηλεόραση, ιδιαίτερα στις αθλητικές εκπομπές, ένας συμπαθής ιδιόρρυθμος τύπος, γνωστός στο πανελλήνιον ως «Μητσάρας».
Η τακτική του ήταν απλή: Όταν αντιλαμβανόταν ότι κάποιο κανάλι έπαιρνε συνέντευξη, κατάφερνε να μπαίνει στο πλάνο, πλασαριζόμενος πίσω ή δίπλα από το συνεντευξιαζόμενο, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος της συνέντευξης, χαμογελαστός και φρόνιμος, χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Με τον απλό αυτό τρόπο ο Μητσάρας κατάφερνε ν’ αποκτά ανέξοδη δημοσιότητα και να γίνεται αναγνωρίσιμος, αφού όλη η Ελλάδα μέσω των δελτίων ειδήσεων και των αθλητικών εκπομπών έβλεπε, μαζί με το κεντρικό θέμα, ΚΑΙ το Μητσάρα.

Θυμήθηκα το Μητσάρα βλέποντας, προεκλογικά, τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν δηλώσεις μπροστά στις κάμερες. Ένα πλήθος στελεχών συνωστίζονται κοντά τους, πασχίζοντας να βρουν κάποιο ανοιχτό σημείο προς το φακό, προκειμένου να είναι μέσα στην εικόνα. Είναι φανερό από τον τρόπο που τοποθετούνται ότι το έχουν κάνει πολλάκις, αφού η δεξιότητα, η τακτική και η τεχνική τους είναι, πραγματικά, αριστουργηματική.
Με μικρές, ήρεμες κινήσεις και μικρά ευέλικτα βήματα, μετακινούνται μέσα στο μικρό ζωτικό χώρο του πλάνου, προκειμένου να βρουν μια θέση για να φαίνεται το πρόσωπό τους. Διαγκωνίζονται, τσαλαπατούν ο ένας τον άλλον ευγενικά και με τακτ, σπρώχνονται, ενδεχομένως ρίχνουν και κάποιες «ψιλές» κάτω από τη μέση και τελικά κατορθώνουν το ακατόρθωτο^ να χωρέσουν τόσοι πολλοί μέσα σε τόσο μικρό χώρο! Σε μια απ’ αυτές τις μικρές παραστάσεις, μάλιστα, μια ξανθή κυρία που βρέθηκε λίγο πίσω και δεν τη βοηθούσε το ύψος της ανασηκωνόταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα στις μύτες των ποδιών της (ήταν ολοφάνερο) σαν μπαλαρίνα του Μπολσόι, έμπαινε στο πλάνο, κουραζόταν, έπεφτε, χανόταν απ’ το πλάνο, ανακτούσε δυνάμεις, ανασηκωνόταν, έμπαινε στο πλάνο κ.ο.κ.
Αφού η κουστωδία βρει τη θέση της, από κει και πέρα το πλάνο «παγώνει»^ μένουν όλοι ακίνητοι, λες και έβγαλαν ρίζες στην άσφαλτο, μ’ ένα «χαζό» χαμόγελο στο στόμα, ατενίζοντας κατάματα το φακό, μέχρι που θα σβήσουν τα φώτα.

Να λοιπόν που ο συμπαθής Μητσάρας δημιούργησε κυριολεκτικά σχολή στα ΜΜΕ. Μόνο που οι νεότευκτοι «Μητσάρες», ως γιαλαντζί απέναντι στον ορίτζιναλ Μητσάρα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν θυμηδία. Διότι ως ετερόφωτοι πασχίζουν να φωτιστούν μέσα από τον «ήλιο» (;) του αρχηγού. Ελπίζουν ότι με τη μικρή αυτή παράσταση θα γίνουν περισσότερο αναγνωρίσιμοι και ότι οι ψηφοφόροι, αξιολογώντας θετικά το ότι βρέθηκαν στην ακολουθία του αρχηγού, θα τους ανταμείψουν με περισσότερους σταυρούς. Ενδεχομένως κάποιοι απ’ αυτούς να έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι και ο αρχηγός, βλέποντάς τους τόσο κοντά του, θα τους μεταχειριστεί ευνοϊκά, όταν έρθει ή παραμείνει στα πράγματα. Δε λείπουν κι εκείνοι που πληρώνουν φωτογράφους για να τους τραβήξουν μερικές φωτογραφίες κοντά στον αρχηγό, τις οποίες φωτογραφίες θα δουν μετά οι ψηφοφόροι στα προεκλογικά φυλλάδια και κορνιζαρισμένες στα γραφεία των υποψηφίων. Διότι, σου λένε, ο ψηφοφόρος, βλέποντάς με κοντά στον αρχηγό, εθισμένος όπως είναι στο ρουσφέτι από καταβολής ελληνικού κράτους, θα σκεφτεί ότι εγώ μπορώ καλύτερα να προωθήσω τα αιτήματά του, σε αντίθεση με τους άλλους που δε διαθέτουν παρόμοιες φωτογραφίες (αν υπάρχει κανένας), και θα με ψηφίσει.

Βεβαίως δεν είναι όλοι της παρέας υποψήφιοι… Είναι και τα κομματικά στελέχη που πασχίζουν ν’ αναβαθμιστούν, είναι και οι οπαδοί που ζηλώνουν μια μοναδική στιγμή δόξας, είναι και οι ανώνυμοι που απλώς θέλουν να τους δει το βράδυ η οικογένεια και να το γράψουν σε μια βιντεοκασέτα για ενθύμιο. Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «απ’ όλα έχει ο μπαξές».
Τελικά δεν περνάμε κι άσχημα κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτοί στη σκηνή, εμείς στον καναπέ, και το έργο -κωμωδία ή δράμα- κάνει καλά εισιτήρια.
Να ’ναι καλά τα κορόιδα!
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα