Στην Αμερική στοίχημα, στην Ελλάδα χαμένο

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασθμαίνει και αγκομαχεί από την εγκατάλειψη»
Σάββατο, 01 Αύγουστος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Του Λεωνίδα Γρηγοράκου


Αυτές τις ημέρες στην Αμερική, ο πρόεδρος Ομπάμα έβαλε το δικό του στοίχημα για την υγεία της χώρας του, δηλώνοντας ότι το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης εξουθενώνει τις αμερικανικές οικογένειες, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα στελέχη τους δρέπουν απροσδόκητα κέρδη από ένα χρεοκοπημένο σύστημα. Στην Ελλάδα, το ΕΣΥ ασθμαίνει και αγκομαχεί από την εγκατάλειψη, την έλλειψη προσωπικού και την υπερχρέωση, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει το στοίχημα αυτό, κρίνοντας από την απύθμενη αναποτελεσματικότητά της τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τελευταία διυπουργική έβαλε στόχο τον περιορισμό των δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, μέσω μιας σειράς μέτρων τα οποία μόνο για φέτος έχουν υπολογιστεί να οδηγήσουν σε όφελος 75 εκατ. ευρώ στην υγεία.
Αποστομωτική
Η πραγματικότητα όμως είναι τουλάχιστον αποστομωτική για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Τα χρέη των νοσοκομείων ξεπέρασαν τα 6 δισ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την ίδια στιγμή που το κόστος της καθαριότητας των νοσοκομείων έχει υπερδιπλασιαστεί από τις απευθείας και αδιαφανείς αναθέσεις στις εταιρείες καθαριότητας των «ημετέρων» και των μεσαζόντων. Το ύψος των οφειλών των «αιμορραγούντων» Ταμείων προς τα νοσοκομεία, στο μεταξύ, υπολογίζεται σε 2,3-2,5 δισ. ευρώ.
Έργα και ημέρες ΝΔ
Το απάνθισμα των έργων και των ημερών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας περιλαμβάνει πλήθος εγκαινίων και ακατάπαυστο «κόψιμο κορδέλας», μετακινήσεις νοσηλευτών σε διοικητικές θέσεις, προσλήψεις επικουρικών ιατρών από την πίσω πόρτα, παράνομες κρίσεις ιατρών-διευθυντών του ΕΣΥ, κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή από την καθυστέρηση των χειρουργείων λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του νοσοκομειακού υλικού στις προμηθεύτριες εταιρείες, περικοπή στις εξετάσεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθηλωμένους μισθούς για τους νοσοκομειακούς υπαλλήλους, ανεξέλεγκτη διαφθορά και «φακελάκια» με αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, και απουσία κάθε ελπίδας για κάτι καλύτερο. Στο πλαίσιο μάλιστα της αντιμετώπισης της «νέας γρίπης», η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο συνωστισμό ενδεχόμενων νοσούντων στα νοσοκομεία και σε βέβαιη κατάρρευση του συστήματος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης. Ο πανικός και η αποτυχία σωστής ενημέρωσης του κοινού αποτελούν εξίσου σοβαρούς κινδύνους και γι’ αυτό κάποιοι φέρουν βαρύτατη ευθύνη.
Απουσία αξιολόγησης
Η απουσία αξιολόγησης όλων των στελεχών του ΕΣΥ σε σταθερή βάση είναι για την υγεία, όπως και για την παιδεία, ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγικότητα και την αναπτυξιακή υποδόμηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μην εκθειάσουμε την αυταπάρνηση του έλληνα γιατρού και νοσηλευτή, που ξεπερνούν δυσκολίες και δυσλειτουργίες του γερασμένου ΕΣΥ για να φροντίσουν το συνάνθρωπό τους, στα όρια του burn out και της ψυχολογικής κατάρρευσης, χαμηλά αμειβόμενοι και σε αντίθεση με την ευνοιοκρατία και τα προνόμια που απολαμβάνουν τα γαλάζια golden boys and girls των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το δυσεύρετο δημόσιο χρήμα.
Ανήμπορη
Η Ελλάδα, χωρίς ταυτότητα και προσανατολισμό, χωρίς κοινωνικά προτάγματα (παιδεία, υγεία), σε πολιτική και πολιτιστική κρίση, και κυρίως χωρίς οδηγό, τρεκλίζει ανήμπορη.
Ο χρόνος θα δείξει αν το στοίχημα που έβαλε ο Ομπάμα του βγει σε καλό. Στη χώρα μας, ο χρόνος αυτός τελείωσε για τη σημερινή κυβέρνηση, συμπαρασύροντας στον καταποντισμό το ΕΣΥ, εκθέτοντας σε μέγιστους κινδύνους το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγειά μας, και σπαταλώντας σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο εις βάρος των πολιτών μας.

Ο κ. Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής καθηγητής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα