«-Πού πας καραβάκι με τέτοιους καιρούς;»

Γράφει ο Μηνάς Αναστασάκης
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καταβυθίσεις πλοίων στις ακτές της Λακωνίας
-Από πολυβολισμούς γερμανικών αεροπλάνων
-Από βολές βρετανικών υποβρυχίων…
Στις εκτεταμένες ακτές της Λακωνίας μας έχουν βυθιστεί καράβια αμέτρητα, από χρόνων αρχαιοτάτων έως και σήμερα.
Γιατί τόσα πολλά εδώ απωλέστηκαν;
Μα διότι έχουμε το «προνόμιο» να ανήκει στη Λακωνία ο τρικυμιώδης -και θρυλικός για τούτο- Καβομαλιάς, πρώτον, και δεύτερο διότι από το Ταίναρο και το στενό μεταξύ Μαλέα και Κυθήρων διέρχονται περισσότερα από 50 πλοία το 24ωρο, ξένα και ελληνικά. Μερικά λοιπόν απʼ αυτά τα καταπίνει η θάλασσα.

Στο πέρασμα επίσης αυτό έστηναν ανέκαθεν καρτέρι πλοία πειρατικά και πλοία του πολέμου, για να επιτεθούν στα καράβια που διέρχονται συνεχώς. Ας δούμε κάτι απʼ αυτά:
- «“ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”, πετρελαιοκίνητο αλιευτικό, νηολογίου πλοιαρίων Πειραιώς 1906, ιδιοκτησία Ιωάννη Μαγνήσαλη. Την 6η Απριλίου 1944, ευρισκόμενο στο Κυπαρίσι Λακωνίας δέχτηκε επίθεση του βρετανικού υποβρυχίου και βυθίστηκε χωρίς θύματα…»
- «“ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ”, πετρελαιοκίνητο, νηολογίου Α΄ κλάσεως Βόλου 339, 18 κόρων, ιδιοκτησίας Δημητρίου Σπανέλη. Την 8η Απριλίου 1944, με κυβερνήτη τον Δημ. Νικ. Καλυβίτη εκ Λαχίου Βοιών Λακωνίας και πενταμελές πλήρωμα, ευρισκόμενο στην Ελιά Λακωνίας και περί ώραν 08.00 δέχτηκε επίθεση 4 βρετανικών αεροπλάνων, από τους πυροβολισμούς των οποίων βυθίστηκε. Δεν υπήρξαν θύματα…»
- «“ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ”, πετρελαιοκίνητο, νηολογίου Σύρου 220. Το σκάφος επιταγμένο από τους Γερμανούς, τον Απρίλιο του 1943 βρισκόταν στ λιμάνι της Παλαιάς Μονεμβασίας. Σʼ αυτή τη θέση δέχτηκε επίθεση συμμαχικών αεροπλάνων που οι βόμβες τους έπληξαν το σκάφος, το οποίο βυθίστηκε μέσα στο λιμάνι».
- «“ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”, πετρελαιοκίνητο, νηολογίου Πειραιώς 2760, ιδιοκτησίας Ανδρέα Μανόγλου και Νικ. Καραγιάννη. Το σκάφος με Κυβερνήτη το Νι. Καραγιάννη, προερχόμενο από τη Μονεμβασία για τον Πειραιά, κατέπλευσε την 15 Αυγούστου 1944 στο λιμάνι του Γέρακα. Στην ίδια θέση, περί ώρα 22.30 της 26ης Αυγούστου 1944 έγινε επιδρομή γερμανικών τορπιλακάτων που πολυβόλησαν και βύθισαν πέντε σκάφη, μεταξύ των οποίων και το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Λόγω του μικρού βάθους που δεν υπερέβαινε τις δυο οργιές, το σκάφος ανελκύσθη την 30η Αυγούστου 1944 και τέθηκε πάλι σε ενέργεια συνεχίζοντας το ταξίδι του για τον Πειραιά…»
Οι Εγγλέζοι βουλιάζουν μανιάτικο πλοίο με Γερμανούς…
- « “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”, πετρελαιοκίνητο πλοίο, νηολογίου Ύδρας, μεταφορικής ικανότητας 40 τόνων, ναυπηγήσεως του 1913, με μηχανή Παπαθανασίου 30 ίππων, ιδιοκτησίας (των Μανιατών) αδελφών Καψοκόλη.

Την 27η Απριλίου 1944, το σκάφος αυτό επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και με κυβερνήτη τον Ιωάννη Γρηγορίου Καψοκόλη και πενταμελές πλήρωμα,  απέπλευσε από την Πλύτρα Λακωνίας με επιβάτες 16 Έλληνες και 18 Γερμανούς. Μετά τον απόπλου και ενώ απείχε ενάμισι μίλι από την Πλύτρα, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τέσσερα βρετανικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το σκάφος και να χαθούν δύο μέλη του πληρώματος και τρεις επιβάτες.

Το πλήρωμα του σκάφους αποτελούσαν οι Ιωάννης Καψοκόλης, κυβερνήτης, Πέτρος Κουράκος, Νικόλαος Δεμέστιχας, Σταμάτης Δεληκαράκος (όλοι Μανιάτες), και Μιχάλης Σορώτος, από τη Σαντορίνη. Από όλους αυτούς σκοτώθηκαν οι Ιωάννης Καψοκόλης και Πέτρος Κουράκος. Από τους επιβάτες σκοτώθηκαν οι Θεόδωρος Μαργιόλης, λοχίας, Θεόδωρος Πατσιλινάκος, στρατιώτης, καθώς και ένας από τους 18 Γερμανούς».
Βρετανικό υποβρύχιο πολυβολεί Λάκωνες ναυτικούς…
Κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής, κάθε πλοίο που έπλεε στις ελληνικές θάλασσες βυθιζόταν, από Γερμανούς και Εγγλέζους. Οι Γερμανοί το βύθιζαν νομίζοντάς το για συμμαχικό, οι δε Εγγλέζοι το πυροβολούσαν υποθέτοντας ότι το έχουν επιτάξει οι Γερμανοί… Οι Έλληνες ανάμεσα σε δυο φοβερές μυλόπετρες.

Ας δούμε ένα ακόμα συμβάν, κατά το οποίο τραυματίστηκε ένας πρώτος μου εξάδελφος, ο Νικ. Θ. Αναστασάκης, και ένας χωριανός μου, ο Γεώργιος Λιβανός:
- «Πετρελαιοκίνητο “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”, νηολογίου Α΄ κλάσεως Καλαμών 423, ιδιοκτησίας Γεωργίου Γαλανοπούλου και Γεωργίου Νταϊφά.
Το πλοίο, με κυβερνήτη το Μιχαήλ Χαρ. Μισθό [καταγόμενον από τη Δαιμονιά Επιδαύρου Λιμηράς] και τριμελές πλήρωμα, είχε αποπλεύσει από τη Νεάπολη Βοιών, την 28 Σεπτεμβρίου 1943, φορτωμένο με δοχεία λαδιού και σύκα, με προορισμό τον Πειραιά. Την ίδια ημέρα, ενώ παρέπλεε τον Κάβο «Καμήλα», εμφανίστηκε το βρετανικό υποβρύχιο UNSPARING που με πυροβολισμούς βύθισε το σκάφος, τραυματίζοντας δύο μέλη του πληρώματος.

Το πλήρωμα έγκαιρα εγκατέλειψε το πλοίο και με τη μικρή λέμβο έφτασε κωπηλατώντας στην απέναντι ακτή της Λακωνίας. Το πλήρωμα αποτελούσαν οι: Μιχαήλ Χαραλ. Μισθός, κυβερνήτης, ετών 45, Νικόλαος Αναστασάκης, ναύτης, Γεώργιος Λιβανός, ναύτης ετών 35 από τον Άγιο Νικόλαο Βοιών. Από το πλήρωμα τραυματίστηκαν οι δύο πρώτοι».
Πράγματι, τα βάσανα των συμπατριωτών μας ναυτικών -και όχι μόνο- κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944) είναι αμέτρητα και ακατάγραφτα. Αν προφτάσει η στήλη ετούτη κάτι θα κάνει, ως προς τις προφορικές παραδόσεις, περί όλων αυτών που μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί στη νότια Λακωνία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα