Το «κέρδος» του κουρέματος των 360 δις, είναι μόνο 25 δις.! (Μέρος 1ο)

Γράφει ο Ανάργυρος Ξεπαπαδάκης
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διάβασα ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ το οποίο και σας μεταφέρω. «Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν οποιονδήποτε απλό πολίτη επιχειρήσει να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μαθηματικά που έμαθε στο σχολείο για να κάνει υπολογισμούς σύμφωνα με το δημόσιο χρέος τη χώρας μας.
Απορεί μάλιστα γιατί δεν χαιρόμαστε ως έλληνες όταν γίνεται συζήτηση για «κούρεμα», δηλαδή μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50% που τελικά έγινε. Η σκέψη του κόσμου είναι απλή: «Χρωστάει η Ελλάδα περίπου 360 δις ευρώ. Αν το χρέος κουρευτεί κατά 50% τότε θα χρωστάμε τα μισά άρα 180 δις». Αυτό λέει η λογική.

Στην πράξη όμως ισχύουν πολύ απίστευτα, πολύ διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον της «ιστορικής» όπως την αποκαλούσε η κυβέρνηση, συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης την 21η Ιουλίου. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:
Εν πρώτοις εξαιρούνται από το «κούρεμα» ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 60 δις. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), άρα κατά 50% υποτίθεται ότι θα μειωθούν τα υπόλοιπα χρέη του ελληνικού κράτους, αξίας 300 και όχι 360 δις ευρώ. Μη βιάζεστε.

Εξαιρούνται από το «κούρεμα» άλλα 65 δις ευρώ που είναι τα δάνεια που έχει πάρει πρόσφατα η Ελλάδα από την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ και ΕΚΤ στη βάση του Μνημονίου, άρα πέσαμε στα 235 δις. ευρώ που θα «κουρευτούν» κατά 50%. Υπομονή δεν τελειώσαμε ακόμη!
Η «ιστορική» συμφωνία της 21ης Ιουλίου αφορά μόνο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, ότι τα πιο μακροπρόθεσμου δανεισμού ομόλογα που λήγουν μετά το 2020. Αυτά όμως δεν είναι και λίγα, ανέρχονται σε ομόλογα αξίας περίπου 40-45 δις ευρώ, άρα προς «κούρεμα» έχουν απομείνει πλέον, μόνο 190-195 δις ευρώ, από τα 360 του συνολικού μας χρέους!
Έχουμε κάτι λεπτομέρειες να ρυθμίσουμε ακόμη: «κούρεμα» δεν θα υποστούν και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τα οποία είναι εξ ορισμού βραχύβια (ετήσια, εξάμηνα, ακόμη και τρίμηνα), η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 δις ευρώ, άρα μας έχουν απομείνει προς «κούρεμα» γύρω στα 175-180 δις ευρώ.

Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν ακόμη περίπου 20 δις, τα οποία αντιστοιχούν σε άλλα δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο. Εδώ τελειώσαμε. Κάνοντας τη σούμα βλέπουμε ότι από τα 360 δις ευρώ του συνολικού χρέους έχουν ήδη αφαιρεθεί τουλάχιστον τα 200 δις και απέμειναν προς «κούρεμα» κατά 50%, μόνο τα 160 δις ευρώ!
Πριν πείτε όμως «έστω με “κούρεμα” των 160 δις γλιτώνουμε τουλάχιστον 80 δις ευρώ που δεν είναι και λίγα», πρέπει να σας πούμε μερικά ακόμη επώδυνα μυστικά. Από αυτά τα 160 δις ευρώ που απέμειναν, πάνω από 100 δις βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών, ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών.
Θα εξετάσουμε χωριστά τι σημαίνει αυτό και τι προκύπτει ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» αυτών των 100 και πλέον δις ευρώ που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια.
Συνεχίζεται

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα