Κάλπικη προβολή. Προς κάποιους «άρχοντες» του νομού μας

Γράφει ο Ανάργυρος Ξεπαπαδάκης
Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επειδή υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία μας, η αίσθηση ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πιέζονται ασφυκτικά από τις διάφορες εξουσίες, επειδή ίσως κάποια αναγκάζονται να καθυποταχθούν στη βούληση κάποιων τοπικών αρχών, και επειδή διακρίνω διάχυτη την αλαζονεία που εκφράζεται είτε με τις απαντήσεις των αρχών και υπηρεσιών, είτε με την άρνηση και αδιαφορία για απάντηση,
Θα γράψω δυο λέξεις για να μάθουν κάποιοι ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.
Φίλοι μου. Μερικές φορές, οι εκλεγμένοι μας άρχοντες έχουν την απαίτηση από τους πολίτες και συχνά από τους δημοσιογράφους και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης του νομού μας, να τονίζουν, να προβάλλουν, να επαινούν το έργο τους, προσδίδοντάς του διαστάσεις μεγαλύτερες του πραγματικού.
Ικανοποιούνται με την κολακεία και αρέσκονται στο να τους «φιλούν το χέρι» και να τους πολυχρονούν οι πολίτες, ως υποτακτικοί άλλων εποχών, προσδίδοντας στο δημοκρατικό πολίτευμα χαρακτηριστικά που δεν του ταιριάζουν…
Ιστορικοί αναλυτές λένε, πως όταν ο Θεμιστοκλής με το καταπληκτικό στρατηγικό του σχέδιο καταναυμάχησε τον περσικό στόλο στη Σαλαμίνα, και γλύτωσε τους Αθηναίους από την υποταγή, ζήτησε από τους πολίτες να του χρωστούν χάρη, αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα. Αντʼ αυτού οι Αθηναίοι τον εξοστράκισαν.
Όχι γιατί ζήλεψαν τη δόξα του, ούτε γιατί φοβήθηκαν τις υπερεξουσίες που ζητούσε. Απλά τον τιμώρησαν γιατί φέρθηκε αλαζονικά, αντιδημοκρατικά.
… Στη δημοκρατία ο πολίτης δεν χρωστά τίποτα προς τους αιρετούς άρχοντές του. Όσα καλά κιʼ αν κάνουν. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. Να υπηρετούν πιστά και με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους γιʼ αυτούς.
Μπορούν να απολαμβάνουν τις θέσεις και τις τιμές, όταν οι πολίτες τις προσφέρουν, ποτέ όμως δεν μπορούν να τις ζητούν, και ακόμη χειρότερα να τις απαιτούν, γιατί τότε υπερβαίνουν τα δημοκρατικώς επιτρεπτά καθιστάμενοι «τυραννίσκοι» με δημοκρατικό μανδύα!...
Στην εποχή μας, οι άρχοντές μας έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους. Και ίσως με τη συνδρομή ελαχίστων προθύμων αυλοκολάκων των μέσων ενημέρωσης, νομίζουν πως είναι επιτρεπτό να κατευθύνουν τη σκέψη και τη βούληση των πολιτών.
Έτσι όμως η δημοκρατία καταντά εμπόριο και συναλλαγή. Το χρέος αρχόντων και αρχομένων απέναντι στους θεσμούς και το έθνος, αντικαθίσταται από το συμφέρον και τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις.
Ο ρόλος του πολίτη και του δημοσιογράφου πολύ περισσότερο, πρέπει να είναι πάντοτε κριτικός απέναντι στην εξουσία. Τον τυχόν έπαινο, θα προσδιορίσει το έργο που οικοδομεί η εξουσία προς όφελος των πολιτών, το οποίο έχει τη δύναμη της αυτοαναδείξεως και αυτοπροβολής, με ήσσονα αντανάκλαση στα πρόσωπα  που το εμπνεύστηκαν και το κατασκεύασαν.
Και άνευ έργου, η οποιαδήποτε προβολή και διαφήμιση για προθέσεις και στόχους, είναι απλά προβολή κάλπικη!...
Και σʼ αυτήν εδώ την εφημερίδα το «Λακωνικό Τύπο» να συμπεριφέρεσθε ευγενικά και δίκαια.
Μην κάνετε επιλογές και διαχωρισμούς στα ΜΜΕ του νομού μας. Ελάχιστοι από εσάς φέρεστε έτσι απέναντί μας, γιατί εμείς δεν κλείνουμε ούτε τα μάτια, ούτε το στόμα, στα λάθη και τις εκούσιες παραλήψεις σας, αλλά τα λέμε και τα γράφουμε «ορθά-κοφτά κιʼ ας πονάνε».
Εις το επανειδείν…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα