Βλέπω και νοσταλγώ

Γράφει ο Ανάργυρος Ξεπαπαδάκης
Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βλέπω τη σημερινή ελληνική κοινωνία να τη χαρακτηρίζει η ανεργία (με ορατό τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων).
Βλέπω την εγκληματικότητα (ευρύτατη έννοια συμπεριλαμβάνουσα και την τοκογλυφία η οποία βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας).
Βλέπω την τρομοκρατία (μέσα σʼ αυτήν και οι νονοί της νύχτας, οι νταβατζήδες κλπ).
Βλέπω τα ναρκωτικά (παραγωγή-εμπορία-χρήσις), την πορνεία, τη μοιχεία, την παιδεραστία, την εκμετάλλευση χιλιάδων γυναικών απʼ το πρώην ανατολικό μπλοκ με όλα τα επακόλουθά τους.
Παρατηρώ τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, την καταστροφή του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος (με αποτέλεσμα τις πλημμύρες, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας κλπ), τη βία στα γήπεδα (συνέπεια της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού), την αναξιοκρατία (οι φελλοί κυριολεκτικά επιπλέουν).
Βλέπω τον Μινώταυρο της ασφάλτου (πόσοι νέοι άνθρωποι θυσιάζονται σʼ αυτόν κάθε χρόνο, χώρια οι βαριά ανήμποροι κλπ). Παρατηρώ το με όλα τα μέσα κυνήγι του πλούτου χωρίς κορεσμό (ο κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο),  τις καθημερινές πορείες, διαφόρων κοινωνικών τάξεων μέσα στις μεγαλουπόλεις, αλλά και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Βλέπω την επαιτεία (χρυσοφόρο επάγγελμα για πολλούς, εκμεταλλευόμενους αθώα βρέφη, ανήλικα παιδιά, ακόμα και ανάπηρους). Παρατηρώ την έξαρση της νοσηρότητας (AIDS, ηπατίτιδα Β, καρδιοπάθειες, καρκίνος, ψυχολογικά κλπ).
Βλέπω την συνεχή αύξηση των διαζυγίων και τη βαθμιαία διάλυση του θεσμού της οικογένειας με όλες τις ολέθριες για την κοινωνία επιπτώσεις, τις 400.000 αμβλώσεις αθώων και ανυπεράσπιστων παιδιών, ακούω την καταραμένη και σατανική βλασφημία εναντίον του Θεού και της Παναγίας… Βλέπω, παρατηρώ, ακούω, βλέπω, βλέπω… και νοσταλγώ…
Νοσταλγώ τότε που κατέθετες μια αίτηση σε κάποια δημόσια υπηρεσία και σε τρεις ημέρες έπαιρνες απάντηση.
Νοσταλγώ τότε που ο στρατός μας απηρτίζετο από άνδρες με πίστη στην Ελλάδα και που ήσαν έτοιμοι να θυσιασθούν γιʼ αυτήν.
Νοσταλγώ τότε που οι στρατιώτες μας, καμαρωτοί, τραγουδάγανε «δεν θα τη δώσουμε ποτέ τη γη των Μακεδόνων» και «έχω μια αδελφή, τη λένε Βόρειο Ήπειρο»…
Νοσταλγώ τότε που οι πολιτικοί δεν εγένοντο πλουσιότεροι αλλά πτωχότεροι από την πολιτική.
Νοσταλγώ τότε που τα παιδιά μας μιλάγανε ελληνικά, μαθαίνανε την ιστορία μας και τις σχολικές τους αίθουσες στόλιζαν εικόνες των ηρώων του ʼ21 και η ελληνική σημαία.
Νοσταλγώ τότε που οι άρχοντες του πλούτου δώριζαν χρήματα στο κράτος για να γίνουν γηροκομεία, νοσοκομεία, στάδια, βιβλιοθήκες και άλλα.
Νοσταλγώ τότε που τα παιδιά τρέχανε να φιλήσουνε το χέρι του πατέρα χωρίς φόβο, αλλά από σεβασμό και αγάπη.
Νοσταλγώ τότε που οι εκκλησίες ήταν γεμάτες και όλοι οι λειτουργοί παλικάρια και καλοί χριστιανοί…
Νοσταλγώ τότε που αφήναμε τα αυτοκίνητά μας στο δρόμο ανοιχτά και κοιμόμασταν το καλοκαίρι με ανοιχτά παράθυρα.
Νοσταλγώ τότε που μεσημέρι και βράδυ τρώγαμε όλοι μαζί στο σπίτι, κάνοντας το σταυρό μας πριν το φαγητό.
Νοσταλγώ τότε που άνδρες και γυναίκες κοιταζόντουσαν στα μάτια και όχι στις τσέπες.
Νοσταλγώ, νοσταλγώ, νοσταλγώ, πολλά νοσταλγώ, ίσως γιατί γέρασα πιο νωρίς, και ζω με τις αναμνήσεις, ίσως γιατί η κοινωνία μας άλλαξε.
Ελπίζω μόνο ακόμη στο Θεό, στην αγάπη, το σεβασμό και το ελληνικό φιλότιμο, αν αυτό ενεργήσει σωστά ίσως ξαναζήσουμε.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα