Οδηγός επιβίωσης για πρωτοετείς στη Σπάρτη

Από 150-300 ευρώ οι τιμές των ενοικίων
Τρίτη, 02 Σεπτέμβριος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οδηγός επιβίωσης για πρωτοετείς στη Σπάρτη
Γύρω στα 500 ευρώ το μέσος κόστος διαμονής
Οι βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και η αγωνία των μαθητών έλαβε τέλος με τη γνωστοποίηση της εισαγωγής στην περισσότερο ή λιγότερο επιθυμητή σχολή. Η «ηρεμία» διαρκεί  λίγο, όμως, καθώς γονείς και νέους φοιτητές περιμένει η περιπέτεια του ταξιδιού σε μια νέα πόλη, η αναζήτηση στέγης και γενικότερα η οργάνωση της διαμονής και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Στις δύο πανεπιστημιακές και τη μία σχολή ΤΕΙ της Σπάρτης εισάγονται φέτος, συνολικά, 439 φοιτητές, αρκετοί εκ των οποίων ήδη βρίσκονται στη λακωνική πρωτεύουσα για να πάρουν μια πρώτη «γεύση» από την πόλη που θα ζήσουν για τα επόμενα -τουλάχιστον- τέσσερα χρόνια της ζωής τους. Ο “ΛΤ” επιχειρεί μια συνοπτική καταγραφή των κυριότερων θεμάτων που θα απασχολήσουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους για μια -όσο το δυνατόν ομαλότερη- μετάβαση στη φοιτητική περίοδο.

Αναζήτηση του φοιτητικού σπιτιού
«Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι», είναι το πρωταρχικό που πρέπει να εξασφαλίσει ο καθένας, όπως λέει ο σοφός λαός μας. Και στη δεδομένη περίπτωση αποδεικνύεται εξαιρετικά σώφρον, καθώς οι επίδοξοι σπουδαστές αναμένεται να περάσουν εκεί αρκετό από το διάστημα παραμονής τους στη λακωνική πρωτεύουσα μελετώντας, διασκεδάζοντας ή απλά αναπαύοντας σώμα και πνεύμα.
Ποιοι είναι, όμως, οι «οδοί» αναζήτησης του κατάλληλου σπιτιού;
1) Μέσω της σχολής
Και οι τρεις σχολές της Σπάρτης έχουν καταγράψει τα προς ενοικίαση διαμερίσματα και τα διαθέτουν σε σχετικό κατάλογο, προς διευκόλυνση των φοιτητών. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τα τρία τμήματα είναι οι εξής:
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
α) Τμήμα Νοσηλευτικής
Διεύθυνση: Ορθίας Αρτέμιδος & Πλαταιών, Σπάρτη
Τηλ: 27310-89720  (εσωτ. 3120)
Website: sparti.uop.gr/~nosil/index.html
β)Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
Διεύθυνση: Ορθίας Αρτέμιδος & Πλαταιών, Σπάρτη
Τηλ: 27310-89658, 89661, 89662
Website: www.sportmanagement.uop.gr
TEI Πελοποννήσου
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
Διεύθυνση: Κτήριο Βαλιώτη, περιοχή Κλαδά Σπάρτης
Τηλ.: 27310-82240, 27310-82227
Website: www.cs.teikal.gr

2) Μέσω αγγελιών
Οι νέοι φοιτητές μπορούν να προμηθευτούν τα τοπικά έντυπα στα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες μικρές αγγελίες διαμερισμάτων στην περιοχή της Σπάρτης. Επίσης, μπορούν να επισκεφτούν ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όπου επίσης μπορούν να εντοπίσουν ευκαιρίες οικιών προς ενοικίαση.

3) Στις κολώνες και τους πίνακες ανακοινώσεων
 Ένας αρκετά δημοφιλής, όσο και… πατροπαράδοτος τρόπος αναζήτησης φοιτητικής στέγης είναι, αναμφισβήτητα, μέσω κολώνων της ΔΕΗ, αλλά και πινάκων ανακοινώσεων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης.

4)  Η λύση του μεσίτη
Για εκείνους που δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν στους δρόμους, υπάρχει η λύση των μεσιτικών γραφείων, τα οποία αναλαμβάνουν την εξεύρεση κατοικίας στα μέτρα σας εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν.
Ο “ΛΤ” ήρθε σε επικοινωνία με γνωστά μεσιτικά γραφεία της Σπάρτης και σας παρουσιάζει τις τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια, το μέσο κόστος διαμονής, καθώς και τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές.
Από 170-300 ευρώ -ανάλογα με την περιοχή- κυμαίνονται οι τιμές στα διαμερίσματα της Σπάρτης (γκαρσονιέρες και δυάρια), σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Κούσουλα, ιδιοκτήτη του «PJK Real Estate». “Οι περισσότεροι ζητούν σπίτια γύρω από το κέντρο, από την Παλαιολόγου έως και τη  Λεωνίδου, ενώ λιγότεροι στρέφονται στην ευρύτερη περιοχή του Πανεπιστημίου”, λέει ο ίδιος. Διευκρινίζει, δε, ότι η πλειοψηφία των πελατών ψάχνει σπίτια με τιμή έως και 200 ευρώ και λίγα κοινόχρηστα.
Επιπλωμένα δυάρια από 200 έως και 250 ευρώ και επιπλωμένες γκαρσονιέρες γύρω στα 200 ευρώ,  μπορούν να βρουν οι φοιτητές στη Σπάρτη, όπως λέει ο ιδιοκτήτης της «Spartaland Real Estate» κ. Χρήστος Πριστούρης. Αντίστοιχα τα μή επιπλωμένα δυάρια έχουν αντίτιμο 200-220 ευρώ και γκαρσονιέρες γύρω στα 170-180 ευρώ, όπως εξηγεί ο ίδιος. Όπως προσθέτει, τα παραπάνω στοιχεία αφορούν, κυρίως, σε οικοδομές που έχουν ανεγερθεί μετά το 1990. Ήδη, κατά τον κ. Πριστούρη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η κίνηση στη Σπάρτη έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι  περισσότεροι επιθυμούν να «κλείσουν» έγκαιρα σπίτι για να μην αναγκαστούν να καταφύγουν σε λύσεις ανάγκης. Το μέσο μηνιαίο κόστος διαμονής για έναν φοιτητή στη Σπάρτη, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της «Spartaland» ανέρχεται σε, περίπου, 500 ευρώ. “Πρόκειται για διαμερίσματα με κοινόχρηστα γύρω στα 15 ευρώ/μήνα, χωρίς έξοδα πετρελαίου”, διευκρινίζει και συμπληρώνει ότι “τα περισσότερα οικήματα διαθέτουν air-condition ή άλλα θερμαντικά σώματα και έτσι η χρήση του  καλοριφέρ αποφεύγεται”.
Ποιες είναι οι κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγουν οι επίδοξοι ενοικιαστές; “Να ελέγχουν το σπίτι εξονυχιστικά και όχι επιπόλαια. Πρέπει να επιβεβαιώνουν στο ενοικιαστήριο τις παροχές του διαμερίσματος”, εξηγεί ο κ. Πριστούρης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η «Spartaland» δε λαμβάνει καμία αμοιβή από φοιτητές για την ανεύρεση οικίας.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τσιμπίδη, ιδιοκτήτη του «Grad International Real Estate Group», οι τιμές για τις γκαρσονιέρες στη Σπάρτη κυμαίνονται μεταξύ 150-240 ευρώ, ενώ για τα δυάρια το αντίτιμο «σκαρφαλώνει» στα 200-320 ευρώ. Ένα επιπλωμένο δυάρι προσφέρεται κατά μέσο όρο στα 250 ευρώ, ενώ η τιμή του μή επιπλωμένου «πέφτει» στα 200 ευρώ. “Οι περισσότεροι πελάτες αναζητούν οικονομικά διαμερίσματα με οικονομικά κοινόχρηστα και χωρίς πολλά έξοδα. Αρκετοί επιδίδονται σε έρευνα αγοράς, πριν καταλήξουν”, λέει ο κ. Τσιμπίδης. Όσο για τις «παγίδες» στην αναζήτηση στέγης εφιστά την προσοχή: “Ένας κίνδυνος είναι με τους παράνομους μεσίτες που δεν διαθέτουν την ανάλογη αδειοδότηση. Επίσης, οι ενοικιαστές οφείλουν να ελέγξουν την κατάσταση του σπιτιού που πρόκειται να μισθώσουν”.
 
Σίτιση
Τόσο οι πανεπιστημιακές σχολές της Σπάρτης, όσο και η σχολή του ΤΕΙ διαθέτουν μονάδες εστίασης στις οποίες οι φοιτητές μπορούν να σιτίζονται καθημερινά δωρεάν. Η λέσχη των τμημάτων Νοσηλευτικής και Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού βρίσκονται στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη (Ορθίας Αρτέμιδος & Πλαταιών). Αντίστοιχα, ο χώρος εστίασης των φοιτητών του ΤΕΙ βρίσκεται σε αίθουσα που βρίσκεται επί της οδού Ορθίας Αρτέμιδος 118 στη Σπάρτη.
Για τη σίτιση των φοιτητών του ΤΕΙ, τα δικαιολογητικά υποβάλλονται κάθε χρόνο, το δεύτερο 15/νθήμερο του Σεπτεμβρίου για τους παλιούς φοιτητές, ενώ για τους νέους ταυτόχρονα με την εγγραφή τους. Αντίστοιχα, οι σχετικές αιτήσεις για τους φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών υποβάλλονται εντός του Σεπτεμβρίου, κατόπιν ανακοίνωσης της γραμματείας.

Εγγραφές
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές των επιτυχόντων, με καταληκτική ημερομηνία των εγγραφών την 26η Σεπτεμβρίου. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των αντίστοιχων Τμημάτων.

Ψυχαγωγία
Και επειδή φοιτητική ζωή δε σημαίνει μόνο διάβασμα, αλλά και διασκέδαση, οι νέοι φοιτητές της Σπάρτης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και διά ζώσης τη νυχτερινή ζωή της λακωνική πρωτεύουσας. Καφετέριες, μπαράκια και κλαμπ αναμένεται να μονοπωλήσουν τον ελεύθερο χρόνο των σπουδαστών, που θα επιλέξουν «στέκια» μεταξύ των φιλόξενων καταστημάτων της πόλης. Πεζόδρομος Κλεομβρότου, κεντρική πλατεία, αλλά και η Παλαιολόγου προσφέρουν τα νέα στέκια των πρωτοετών και όχι μόνο.

Για επίλογο αφήσαμε μια προτροπή στους νέους φοιτητές: Διώξτε το άγχος, οργανωθείτε, «οπλιστείτε» με θετική ενέργεια, κάντε γνωριμίες και ζήστε ανέμελα τα φοιτητικά σας χρόνια. Ο συνδυασμός της μελέτης με τη διασκέδαση και η ελευθερία κινήσεων που πλέον έχετε ως αυτόνομοι πολίτες θα σας συναρπάσουν. Η Σπάρτη μπορεί να μη διαθέτει την «ξέφρενη» ζωή άλλων πόλεων, αλλά το συναισθηματικό «δέσιμο» με τους συμφοιτητές σας, αλλά και με τον τόπο θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη σας…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia