Το φοβερό έλλειμμα παιδείας εξηγεί ότι ζούμε καθημερινά

Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2016 20:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κάθε κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση αποσυνθέτει γρήγορα τις ανθρώπινες κοινωνίες, τις αποδομεί και φέρνει τον φόβο της διάλυσης τους. Τα χτυπήματα των απαίδευτων βαρβάρων του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη έχουν φέρει ανησυχία, άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, υπέρμετρη κρίση πανικού: Οι άνθρωποι φοβούνται ακόμα και να ταξιδέψουν.

Σε κάθε τέτοια κοινωνική κρίση διαπιστώνονται ΔΥΟ παράμετροι - πάντα οι ίδιοι - που μεγιστοποιούν και το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του.
Η ΠΡΩΤΗ παράμετρος είναι η ανησυχητική αδυναμία αυτών που κυβερνούν και ελέγχουν λαούς, να εντοπίσουν και να περιγράψουν δημόσια τις αιτίες της κρίσης, ώστε να συζητηθεί και η λύση. Γιατί νέοι κατά βάση άνθρωποι ανατινάζονται καθημερινά δολοφονώντας αθώους συνανθρώπους τους; Γιατί τέτοιο μίσος για τον πολιτισμό και τις ελευθερίες της Ευρώπης;
Η ΔΕΥΤΕΡΗ παράμετρος είναι η φοβερή σε έκταση έλλειψη παιδείας. Όχι μόνον αυτοί που ανατινάζονται ή σφαγιάζουν στο Διαδίκτυο ανήμπορους αθώους νομίζοντας οι δυστυχείς ότι θα πάνε στον Παράδεισο, αλλά και τα θύματά τους έχουν δραματική αναικανότητα να αξιολογήσουν τι πραγματικά συμβαίνει και να πάρουν θέση. Ανυπόληπτα κόμματα, ανυπόληπτοι δημοσιογράφοι και - το γράφω περίπου έντρομος - ανυπόληπτοι πολίτες. Όλοι μας συνθέτουμε μια κοινωνία έτοιμη να ενταχθεί στο μίσος και τον ατομισμό, δήθεν για να σωθεί!
Αν η Παιδεία είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ανθρώπων στην κοινωνία, τίποτε από όσα συμβαίνουν σήμερα δεν θα τα ζούσαμε σε αυτή την έκταση. Οι τζιχαντιστές δεν θα είχαν καταφέρει ποτέ να ιδρύσουν κράτος και να δολοφονούν on line, στην Ευρώπη κόμματα αστείων και επικίνδυνων προσώπων θα έμεναν σε μηδενικά ποσοστά, η κατανόηση κάθε μεγάλου συμβάντος θα ήταν εύκολη και γρήγορη, η πολυτισμικότητα θα ήταν μια επιθυμητή συνύπαρξη.
Δυστυχώς οι κανίβαλοι του Ισλαμικού Κράτους που σύντομα θα είναι παρελθόν και ιστορικός λεκές, κατάφεραν εν αγνοία τους να αποδείξουν ότι και στην πολιτισμένη Δύση, η (ζητούμενη) Παιδεία έχει περιορισμένη απήχηση, η πλειοψηφία και των ηγετών είναι αμόρφωτοι αγροίκοι τύπου Τραμπ και η πλειοψηφία των πολιτών απαίδευτοι που τους ακολουθούν.
Με τους τζιχαντιστές θα ξεμπερδέψουμε σύντομα, με το απαίδευτον της πλειοψηφίας των ανθρώπων όμως ίσως και ποτέ. Το γιατί είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά σκεφτείτε: Ο Πλάτωνας έζησε και δίδαξε πριν 2.500 χρόνια και σήμερα ένας Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία παίρνει το 25% των ψήφων χωρίς να λέει τίποτε. Που να ελπίζεις; Ο Πέπε έχει κερδίσει τον Πλάτωνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος