Η άνοδος εθνικιστών - λαϊκιστών κόντρα στην «παγκοσμιοποίηση»

Τετάρτη, 25 Μάιος 2016 21:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τα έθνη - κράτη έχουν ιστορία μόλις 2-3 αιώνων. Δημιουργήθηκαν την περίοδο της Αναγέννησης μετά την συγκρότηση αστικής τάξης και ήταν μια "αναγκαία" εξέλιξη ώστε στη θέση της φεουδαρχίας να έρθει ο πρώιμος καπιταλισμός.

(Παραδόξως τα έθνη - κράτη προαναγγέλλονται χιλιάδες χρόνια πριν στον μυθικό Πύργο της Βαβέλ όταν γίνεται ο διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση τη γλώσσα αλλά και τα ήθη, έθιμα, κοινή ιστορία κ.λ.π.).
Το έθνος - κράτος σύντομα ταυτοποιήθηκε και με τον χώρο, έτσι φτάσαμε στην τελική του συγκρότηση: Μια χώρα όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν κοινή ιστορία, γλώσσα, παραδόσεις, θρησκεία. Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μια ενιαία ΑΥΤΟΝΟΜΗ κοινωνία ανθρώπων με κοινή εθνική συνείδηση και ιδιαίτερο αλληλοσεβασμό.
Έρχεται η περίφημη παγκοσμιοποίηση και σαρώνει τα έθνη - κράτη. Κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά σε μακρινές χώρες, παραδοσιακά προϊόντα εισάγονται πια γιατί είναι φθηνότερα καταστρέφοντας ολόκληρους κλάδους στο έθνος - κράτος, εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται σε άλλες χώρες και φέρνουν μαζί τους θρησκείες ήθη και έθιμα "αλλοιώνοντας" τις κοινωνικές λειτουργίες.
Ο ατομισμός που ξεκίνησε καλοπροαίρετα την περίοδο του Διαφωτισμού ως ενίσχυση της προσωπικότηταςκάθε ανθρώπου ξεχωριστά, τώρα γίνεται σύμβολο αποσύνθεσης του έθνους - κράτους: Ο καθένας για τον εαυτό του!
Παράλληλα η παγκοσμιοποίηση αδρανοποιεί τις εθνικές κυβερνήσεις και δίνει υπερεξουσίες στις Τράπεζες και τα λεγόμενα Funds που με οδηγό την απληστία κατακλέβουν ακόμα και τον πλούτο ολόκληρων κρατών. Έτσι φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι μέσα από τρικ των διεθνών κορακιών.
Και ποια νομίζουν οι άνθρωποι ότι είναι η μόνη άμυνα απέναντι στα δεινά που ζουν λόγω παγκοσμιοποίησης; Η επιστροφή στα έθνη - κράτη. Ψηφίζουν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, Τραμπ στις ΗΠΑ, Λεπέν στη Γαλλία, τον ακροδεξιό Χόφερ στην Αυστρία και φυσικά τους ανίκανους λαϊκιστές των τελευταίων έξι χρόνων στην Ελλάδα.
Οι πολίτες δεν αντέχουν την συντριβή της μεσαίας τάξης, την μόνιμη ακυβερνησία (τα μέτρα έρχονται απέξω!), νοιώθουν ότι δεν μπορούν να μοιραστούν την εγχώρια φτώχεια με τον πιο φτωχό μετανάστη που ζει πια δίπλα τους.
Εθνικιστές και λαϊκιστές έχουν βρει το απόλυτο περιβάλλον για να αναρριχηθούν στην εξουσία αν και δεν έχουν ιδέα για το τι πρέπει να κάνουν όταν την παίρνουν. Καταλαβαίνετε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές μιας μεγάλης παρακμής. Το παλιό διαλύεται και δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο να βάλουμε στη θέση του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα