Το αναρχικό κίνημα τον 21ο αιώνα

(Καταλαμβάνοντας κτίρια, καίγοντας τρόλεϊ)

Τρίτη, 09 Αύγουστος 2016 20:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι αναρχικοί ζητούν την κατάργηση του κράτους θεωρώντας ότι είναι φορέας περιορισμού της ελευθερίας των ανθρώπων αλλά και της κοινωνίας. Ποτέ στην ιδεολογική καταγραφή του αναρχισμού δεν υπήρξε η βια ως συστατικό της. Η αναρχία θεωρεί την βία ακατάλληλο μέσο επιβολής των απόψεων τους και μιλούν για μια άλλη ηθική που περιγράφεται με τον εθελοντική συμμετοχή, προσωπική αυτοεκτίμηση, αμοιβαιότητα και εν τέλει μια ελεύθερη κοινωνία όπου ο κάθε ένας ΔΕΝ θα ενοχλεί τον άλλον.

Στην αναρχία η βία είναι μόνο ως ακραία ανάγκη αυτοάμυνας. Οι αναρχικοί απορρίπτουν κάθε αντικρατική δράση με κάθε μορφή βίας λοιπόν ως εξουσιαστική πρακτική.
Η λέξη αναρχία είναι (φυσικά) ελληνική και προέρχεται από την λέξη αρχή (εξουσία) και το στερητικό α. Πρώτη φορά την συναντάμε στο έργο "Επτά επί Θήβαις" όταν η Αντιγόνη θάβει τον Πολυνείκη αδιαφορώντας για την διαταγή να μείνει άταφος.
Ο αναρχισμός θεμελιώνεται ιδεολογικά από τον Γκόντγουιν (πρότεινε την άμεση δημοκρατία - μόνο άτομα αποφάσιζαν συλλογικά δεν υπήρχαν κράτος και θεσμοί). Κάτι παρόμοιο αλλά από τα αριστερά εκπροσωπούσαν αργότερα ο Μπακούνιν και ο Προυντόν: Μια αταξική κοινωνία με το κάθε άτομο να ευθύνεται για τον εαυτό του αλλά και για το σύνολο.
Έρχεται ο Κροπότκιν και βάζει την βία ως συστατικό της αναρχίας. Πολιτικές δολοφονίες ακόμα και ληστείες τραπεζών. Η δική του πρακτική τελειώνει μετά τον Α παγκόσμιο πόλεμο όταν το αναρχικό κίνημα είδε ότι μετατρέπεται σε τρομοκρατία.
Η αναρχία είναι μια ουτοπία στην πράξη (αυτό λένε και οι επικριτές της), δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τα άγρια ένστικτα του κάθε ανθρώπου δεν αυτοπεριορίζονται δυστυχώς, χρειάζονται πολίτες με ύψιστη συγκρότηση και μεγάλες αρετές για να εφαρμοστεί (πόσοι είναι αυτοί;).
Ωστόσο εξελίχθηκε, απέκτησε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, βρήκε νέες εκφράσεις όπως καταλήψεις κτιρίων (όπως στη Θεσσαλονίκη), ορμητήρια από όπου επιτίθενται στο αστικό κράτος συμβολικά (όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο βγαίνουν καίνε ένα τρόλεϊ και επιστρέφουν μέσα),
Σκέφτηκα να περιγράψω σήμερα τα παραπάνω, μιας και εκατοντάδες νέοι καταλαμβάνουν κτίρια, τα μισοκαταστρέφουν, διαδηλώνουν στους δρόμους, καταλήγουν στα αστυνομικά τμήματα και μετά πάλι από την αρχή.
Υπάρχει μια μορφή αναρχίας - αντιεξουσιασμού: Η μοναχική. Αλλά αυτό είναι μια προσωπική άποψη και θέλει συζήτηση, ίσως μια επόμενη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα