Η Σπάρτη του 1962 ήταν μια ήσυχη, όμορφη πόλη των 10.602 κατοίκων με όμορφα σπίτια, το πολύ δίπατα, που είχαν μεγάλες καταπράσινες αυλές και κήπους. Τ αυτοκίνητα ήταν λιγοστά στους μεγάλους δρόμους, τα καταστήματα πολλά, οι Σπαρτιάτες ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο, τα πορτοκάλια και τις ελιές, ενώ υπήρχε ισχυρό λαϊκό στοιχείο που επιβίωνε με σκληρές δουλειές (εργάτες, οικοδόμοι, πετρομάστορες, σκαφτιάδες, αχθοφόροι, μπογιατζήδες, λούστροι, πλανόδιοι έμποροι και μικροπωλητές, γκαρσόνια, εφημεριδοπώλες, λαχειοπώλες, κλπ, κλπ.
Κάθε που άλλαζε η χρονιά οικαθώς πρέπει Σπαρτιάτες φρόντιζαν να προμηθευτούν μιαν ατζέντα της νέας χρονιάς, από κείνες που τύπωναν τα μεγάλα σπαρτιάτικα βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία-τυπογραφεία εκείνης της εποχής.
Οι ατζέντεςήταν μικρά ημερολόγια τσέπης, τα οποία περιείχαν και διάφορες ενδιαφέρουσες και χρηστικές πληροφορίες για την εξυπηρέτηση των κατόχων τους.
Μια τέτοια ατζέντα ήταν και αυτή του 1962 που είχε τυπωθεί στο παλιό θρυλικό ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ – ΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟΝ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ Ι. & Ε. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Αμαλίας 9 , Σπάρτη, τηλ : 3-08.
Ανάμεσα στα πολλά, ποικίλα κι ενδιαφέροντα περιεχόμενα της ατζέντας αυτής ήταν και η σελίδα με το δημοτικό συμβούλιο του 1962 και εκκλησιαστικά στοιχεία της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Δήμαρχος Σπάρτης ήταν, για 2η θητεία,ο Βενιζέλος Ζερβέας και δημοτικό συμβούλιο οι:
1. Βασίλειος Βασιλάκης
2. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
3. ΗλίαςΓρηγόρης
4. Μιχαήλ Χαρίδας
5. ΓεώργιοςΠαπαδόπουλος
6. Δημήτριος Κωνσταντινάκος
7. Νικόλαος Δημητράκουλας
8. Γεώργιος Μηνακάκης
9. Κων/νος Λουμάκης
10. Κων/νος Πατίστας
11. Παναγιώτης Τράγκας
12. Γεώργιος Βεντήρης
13. Πέτρος Ξανθάκος
14. Ιωάννης Παχύγιαννης
Πολλοί εξ αυτών διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα κοινά του τόπου για πολλά χρόνια μετά.
Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης ήταν τότε ο ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ (Πουλάκος) από τα Σκυφιάνικα Μαλευρίου Λακωνίας, ο οποίος θήτευσε στην επισκοπική έδρα από το 1959 έως το 1970 και πέθανε το 1975.
Εκ των δύο αναφερομένων στην ατζέντα Ιεροκηρύκων- Αρχιμανδριτών ο μεν ΙΕΡΟΘΕΟΣ Κυριαζόπουλος διεδέχθη τον ΚΥΠΡΙΑΝΟ κι έγινε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο δε ΘΕΟΦΙΛΟΣ Καναβόςέγινε, μετέπειτα, Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
Η Σπάρτη το 1962 είχε 3 ενορίες (Ευαγγελιστρίας, Α. Νίκωνος και Α. Νικολάου). Η ενορία του Α. Σπυρίδωνος δεν υπήρχε, αφού συστάθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1967. Μέχρι τότε ο Α. Σπυρίδωνας ήταν ένα ξωκκλήσι της Σπάρτης στην περιοχή Λάκκα – Ματαλέικα. Η θέση του ιερέως στην Ευαγγελίστρια ήταν κενή (ιερεύς υπό χειροτονία γράφει η ατζέντα), στον Α. Νίκωνα λειτουργούσαν οι αείμνηστοι ιερείς π. Αναστάσιος Χίος και π. Παναγής Παναγάκος και στον Α. Νικόλαο ιερουργούσε ο επίσης αλησμόνητος π. Βασίλειος Χονδρός.
Μέσα σε μια σελίδα μιας μικρής ατζέντας του 1962, ολόκληρη η ιστορία της Σπάρτης εκείνης της εποχής !!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!
ΥΓ1 : Ευχαριστώ τον καλό φίλο κι έγκριτο Σπαρτιάτη Ποιητή Γιώργο Γάβαρη που μου χάρισε την ατζέντα για αξιοποίηση.
ΥΓ2 : -Φωτογραφία 1 : Η Σπάρτη του 1962
-Φωτογραφία 2 : Ο Μητροπολίτης ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
-Φωτογραφία 3 : Ο δήμαρχος Β. Ζερβέας πρώτος εκ δεξιών.
-Φωτογραφία 4 : Η σελίδα πληροφοριών της ατζέντας