Μια βουλιαγμένη κοινωνία... κανονικότητας

Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2018 20:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κατέθεσε τον πρώτο προϋπολογισμό ο οποίος δεν περιλαμβάνει μνημονιακές περικοπές αλλά αντιθέτως ενισχύει οικονομικά τους πολίτες. Αναφέρουν το επίδομα που θα δοθεί τα Χριστούγεννα σε 1.400.000 πολίτες, την μικρή έστω μείωση στον ΕΝΦΙΑ, την όποια μείωση των εισφορών για 250.000 επαγγελματίες, την μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 1%, πιθανόν και άλλα παρόμοια.
Με βάση τα παραπάνω, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και οι 5-10 "αντικειμενικοί" και "αδέκαστοι" δημοσιογράφοι που τους στέλνουν να ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια, υποστηρίζουν ότι "επιτέλους η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα". Φυσικά μας βομβαρδίζουν με ένα ακόμη ψέμα.
Δείτε την αλήθεια: Η ελληνική κοινωνία είναι κατεστραμμένη αφού χρωστά πάνω από 400 δισ. ευρώ, από τα οποία 226 δισ. δεν μπορεί να τα πληρώσει.
* Το 2010, στο ξεκίνημα της κρίσης, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο ήταν 40 δις ευρώ ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 102 δισ. ευρω. (Οι άχρηστες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν έκαναν ούτε τις διαγραφές χρεών των... νεκρών (!), ούτε έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στους νομίμως πτωχεύσαντες).
* Αρχές 2015, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία ήσαν 12,67 δις ευρώ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 34,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τις 418.000 αιτήσεις οφειλετών για ρυθμίσεις, οι 300.000 δεν μπόρεσαν να τις τηρήσουν και εγκατέλειψαν.
* Στις Τράπεζες έχουμε "κόκκινα δάνεια" - δηλαδή δάνεια που δεν πληρώνονται καθόλου - 89 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν φυσικά και κρυφά χρέη όπως τα χρέη π.χ. προς την ΔΕΗ (πάνω από 2,5 δισ. ευρώ), χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες, χρέη προς τις Τράπεζες που προς το παρόν πληρώνονται και πολλά άλλα που ανεβάζουν το χρέος του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα πάνω από δυο φορές του ΑΕΠ της χώρας!
Η καταστροφή είναι βιβλική και οι της κυβέρνησης χωρίς ντροπή μιλούν για "επιστροφή της κανονικότητας". Τι διασώζει προσωρινά την ελληνική κοινωνία; Η απίστευτη σε έκταση παραοικονομία. Μέσα από μια ασύλληπτης έκτασης φοροδιαφυγή ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, προσπαθούν όλοι για την φτωχική τους καθημερινότητα (κάποιοι λίγοι για να πλουτίσουν κι άλλο). ¨
Μια χώρα με 4,3 εκατομμύρια οφειλέτες, μόνο προς το Δημόσιο, με πολίτες που χρωστούν σχεδόν 400 δισ. ευρώ, μια χώρα χωρίς κανόνες αντιμετώπισης του προβλήματος (υπάρχει λέει ρύθμιση... 12 δόσεων!), σε μια χώρα που η φοροαποφυγή είναι η μόνη διέξοδος μόνο κανονική δεν είναι. Μιλάμε για μια ζούγκλα, με τα θηρία να είμαστε εμείς. Σαν ζούγκλα, ναι: Υπάρχει κανονικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα