Το Brain Train μπορεί να δυναμώσει τη χώρα

Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2019 20:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ


Μια ακόμη έρευνα για τους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό, επαναλαμβάνει τρεις βασικές αιτίες: Αναξιοκρατία, διαφθορά, χαμηλοί μισθοί. Τα νέα παιδιά απορρίπτουν με οργή ένα σύστημα που βολεύει "κολλητούς", που η αξία δεν αναγνωρίζεται και που η ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι για την Ελλάδα κάτι άγνωστο.
Και αυτή η έρευνα επαναλαμβάνει κάτι ανησυχητικό. Η πλειοψηφία των νέων Ελλήνων που έφυγαν δεν θέλει να επιστρέψει. Δημιουργεί οικογένειες και επιλέγει να εγκατασταθεί μακρυά μας...
Σκεφθείτε ότι το κάνουν γιατί η ζωή τους έχει αξιολογηθεί πια σωστά. Παίρνουν τον μισθό που αξίζουν, προάγονται με βάση τις επιδόσεις τους, ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες όπου όλα λειτουργούν ανθρώπινα, τίποτε δεν απειλεί τις πορείες τους.
Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα έχει δυο τρόπους να αντιμετωπίσει το Brain Train. Ο πρώτος είναι να δώσει αφορμές στα νέα παιδιά να επιστρέψουν γιατί ένα σημαντικό ποσοστό θέλει να γυρίσει "έστω και με λιγότερα" αλλά όχι σε μια χώρα της τσαπατσουλιάς και της ανοργανωσιάς. Ο δεύτερος είναι να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙόλους όσους μένουν στο εξωτερικό.
Να τους δώσει ψήφο στις εκλογές, να τους προσφέρει ευκαιρίες εργασίας μέσω του Διαδικτύου, να τους δώσει κίνητρα συχνών επισκέψεων στην Ελλάδα, να δημιουργήσει ελληνόφωνα σχολεία κοντά τους και πολλά άλλα.
Όπως πολύ σοφά μου είπε ο καθηγητής Αναστάσης Περράκης που ζει στο Άμστερνταμ, "για να έρθω στην Αθήνα χρειάζομαι 4 ώρες, δηλαδή λιγότερο από το Πειραιάς - Ηράκλειο. Και στο Άμστερνταμ Έλληνας είμαι". Μου εξήγησε δε ότι σε ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες πολλοί νέοι αναζητούν αλλού καλύτερες ευκαιρίες.
Η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει ευρωπαϊκή κανονικότητα λοιπόν αυτό είναι το πρώτο βήμα. Να σταματήσει το πελατειακό κομματικό κράτος το δεύτερο. Και να ξεκινήσει μια μόνιμη επικοινωνία με της Ελλάδα της διασποράς το τρίτο. Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να γίνουν μια συγκλονιστικά μεγάλη δύναμη για τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti