Η ΕΡΤ μπορεί να σαρώσει την ιδιωτική τηλεόραση

Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2019 20:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κάνοντας ζάπινγκ εντελώς αυθόρμητα σταμάτησα στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Χωρίς να το καταλάβω παρακολούθησα όλο το δελτίο και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήταν μακράν το καλύτερο δελτίο που είχα δει εδώ και καιρό. Δικά του θέματα, σωστός ρυθμός, πολλά εξωτερικά ρεπορτάζ, ενότητες για πολιτισμό, αθλητισμό και κυρίως πληρότητα. Δεν έλειπε τίποτε.
Συνειδητοποίησα, επίσης, ότι ήταν σαρωτικά καλύτερο από τα φρικτά δελτία της ιδιωτικής τηλεόρασης που στην πραγματικότητα είναι πρόχειρα και ψεύτικα (και φυσικά πάντα όμοια, παρουσιάζοντας τις ίδιες ειδήσεις με την ίδια σειρά). Και τότε σκέφτηκα ότι αν αφήσουν την ΕΡΤ να συνεχίσει με τέτοια ποιότητα, είναι θέμα χρόνου να περάσει στην πρώτη θέση της θεαματικότητας.
Αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω και μπήκα να δω τις μετρήσεις τηλεθέασης. Έκπληκτος διαπίστωσα ότι το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ κινείται ήδη μεταξύ 11% και 15% (!), ξεπερνώντας εύκολα ας πούμε το Open Tv και ευρισκόμενο πολύ κοντά στα υπόλοιπα ιδιωτικά.
Το γιατί η ΕΡΤ μπορεί να κατανικήσει την ιδιωτική τηλεόραση είναι εύκολο να εξηγηθεί. Η ΕΡΤ έχει 2.500 στελέχη στη συντριπτική τους πλειοψηφία υψηλών δυνατοτήτων που αν μπορέσουν να εργαστούν απερίσπαστα, σε συνδυασμό με τον τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορούν να μεγαλουργήσουν. Μέχρι σήμερα όμως, τα στελέχη αυτά τα απομόνωναν για να φέρνουν κομματικούς δημοσιογράφους που λιβάνιζαν την (εκάστοτε) κυβέρνηση, σε όλες τις εκπομπές λόγου.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ιδιωτική τηλεόραση έχει βουλιάξει μέσα σε μια απερίγραπτη παρακμή που την περιγράφουν οι δημοσιογραφικές εκπομπές καφενείου, η απόλυτη έλλειψη της ποιότητας οπουδήποτε, η παρέλαση τσαρλατάνων - κομπογιαννιτών από το πρωί μέχρι το βράδυ και ο αφόρητος ξεπεσμός λόγου και έργου. Με μια λέξη: Σκουπιδαριό.
Η νέα κυβέρνηση έχει την ιστορική ευθύνη να αφήσει την ΕΡΤ ΜΟΝΗ ΤΗΣ να αυτο-οργανωθεί και να φροντίζει αυτό το μαγικό μέσον που λέγεται τηλεόραση να μπαίνει στα σπίτια μας με ποιότητα, ήθος και σεβασμό. Δηλαδή ότι δεν έχει η ανυπόληπτη ιδιωτική τηλεόραση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα