Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019 07:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

του Αλέξανδρου Τυροβολά, συνταξιούχου ΑΤΕ

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα Αγρότισσας να τιμάται στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει στον κόσμο την τεράστια συμβολή της γυναίκας στον Αγροτικό Τομέα αλλά και ευρύτερα στη κοινωνία

Από πολλούς επώνυμους αλλά και από απλούς ανθρώπους έχει τονισθεί ο δύσκολος ρόλος της. Ενώ είχε σχεδόν μόνη της την αποκλειστική ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών, την φροντίδα των σπιτιών, συμμετείχε παράλληλα σε όλες τις αγροτικές εργασίες σε καθημερινή βάση. Φυσικά σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως Ασία και Αφρική, οι συνθήκες για την Αγρότισσα ήταν και παραμένουν περισσότερο σκληρές τόσο από το δυσμενές κλίμα όσο και από το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα, σήμερα, η θέση της Αγρότισσας είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες στον εργασιακό χώρο, στη διάθεση των προϊόντων αλλά και ταυτόχρονα πολλές υποχρεώσεις στην οικογένεια.

Προσωπικά χαίρομαι για τη μεγάλη συμμετοχή των αγροτισσών στην πώληση των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές. Εκεί διακρίνεις τις δεξιότητες τους στην τυποποίηση και στη ταξινόμηση τους. Φυσικά έχει προηγηθεί η συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της παραγωγής από τη σπορά μέχρι την συλλογή και τη μεταφορά τους σε κατάλληλους χώρους για διαλογή και τακτοποίηση για την πώληση τους. Θεωρώ επίσης την εκτίμηση της κοινωνίας στις Αγρότισσες ως μια εύλογη ανταπόκριση στην μεγάλη προσφορά τους και την αναγνώριση του δύσκολου ρόλου τους.

Ελπίζουμε ότι οι μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας για καλύτερη εκπαίδευση, πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, χρηματοδότηση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Αγροτισσών σταδιακά θα υλοποιηθούν για όφελος όλης της ανθρωπότητας. Οι Αγρότισσες το αξίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti