Στην Ελλάδα, τα παιδιά παλεύουν μόνα τους

Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2019 18:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε από την Ελλάδα και είναι σήμερα στους κορυφαίος αθλητές μπάσκετ του κόσμου. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επίσης. Ξεκίνησε από την Ελλάδα και είναι στους κορυφαίος του τένις. Κοινή συνισταμένη: ότι πέτυχαν το πέτυχαν εντελώς μόνοι τους και είναι υποκρισία και θλιβερό οι επώνυμοι της χώρας να παίρνουν τον ιδρώτα τους και να θριαμβολογούν.

Ο Αντετκούνμπο πουλούσε ευτελή αντικείμενα στην οδό Πατησίων και όπως έχει πει ο ίδιος πεινούσε. Και ο Τσιτσιπάς για να βρίσκει τα χρήματα ώστε να ταξιδεύει για τους αγώνες του η οικογένεια του έκανε εσωτερικούς εράνους. Που ήταν το κράτος και στις δυο περιπτώσεις να χρηματοδοτήσει το τεράστιο ταλέντο που αναμφισβήτητα είχαν; Πουθενά. Μέχρι να αποκτήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανακαλύπτει το όποιο ταλέντο και θα το στηρίζει, τα παιδιά σε κάθε τομέα παλεύουν ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ..

Τα γράφω αυτά διαβάζοντας μια συνέντευξη ενός άλλου σπουδαίου Έλληνα, που διαπρέπει στο εξωτερικό στην μουσική αυτή τη φορά, του Λεωνίδα Καβάκου. Ο κορυφαίος αρχιμουσικός εξηγώντας γιατί πριν λίγα χρόνια εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μονίμως στην Ελβετία λέγει με πικρία:

«Κανένας υπουργός Πολιτισμού δεν με κάλεσε ποτέ ν’ ακούσει, έστω, τις απόψεις μου, για το πώς η ελληνική πραγματικότητα θα έρθει πιο κοντά στη διεθνή και πώς θα αποδείξουμε ότι είμαστε κράτος ανεπτυγμένο πολιτιστικά. Αν βγείτε στον δρόμο και ρωτήσετε τους περαστικούς, όλοι θα πουν ότι εμείς δώσαμε τα φώτα μας στην ανθρωπότητα. Σαχλαμάρες! Οχι γιατί δεν είναι αλήθεια, αλλά γιατί τέτοια λόγια βγαίνουν και από το στόμα ανθρώπων που δεν έχουν μελετήσει ούτε μια στιγμή στη ζωή τους».