Γιατί ξεκίνησαν διαδηλώσεις στη Λέσβο;

Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2020 21:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν να οργανώνουν διαδηλώσεις στη Λέσβο. Ποιοι ακριβώς: Μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν, δήθεν αναρχικοί και -έκπληξη!- στελέχη κάποιων ΜΚΟ. Πώς και ενεργοποιήθηκαν όλοι αυτοί τώρα; Ενεργοποιήθηκαν γιατί σφίγγει ο κλοιός για επιστροφές στην Τουρκία ή στις χώρες τους.

Σήμερα όλη η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος ασύλου καταλήγει σε απόφαση –σε πρώτο βαθμό– μέσα σε δυόμισι μόλις εβδομάδες από την καταγραφή του αιτούντος άσυλο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιστροφές. Λίγες προς το παρόν - επτά μέσα στον Ιανουάριο - αλλά έχουν ξεκινήσει.

Με λίγα λόγια, οι μετανάστες έχουν ενημερωθεί ότι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων. Έτσι, φοβούνται ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Είναι ζήτημα χρόνου λοιπόν να ζήσουμε χειρότερα επεισόδια και αυτό θα συμβεί όταν οι επιστροφές γίνουν πολλές και με εκατοντάδες μετανάστες να ξαναστέλνονται πίσω. Η κυβέρνηση οφείλει να προβλέψει τις αντιδράσεις αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε:

α) Να περάσει το μήνυμα ότι όποιος έρχεται σε ελληνικό νησί χάνει τα χρήματα του γιατί θα τον γυρίσουν πίσω.

β) Να ξεκινήσει η αριθμητική αποσυμφόρηση των νησιών μας που θα προσφέρει ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες που σήμερα δικαίως ασφυκτιούν.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι στην ουσία προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα με ένα κράτος άχρηστο και ράθυμο, που δεν μπορεί να εκπονήσει και να εφαρμόσει σχέδια. Είναι η πρώτη φορά που το προσπαθεί με ένα τόσο σοβαρό (εθνικό) πρόβλημα.

Φαίνεται πως επιτέλους κάτι λειτουργεί έστω και αν οι κυβερνητικές προσπάθειες λοιδορούνται και απαξιώνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μόνο να υπονομεύουν ξέρουν. Προτάσεις ποτέ δεν έχουν.