«Κρίσιμη» κατάσταση λόγω… «κορωνοϊού» με πλήρη αποσταθεροποίηση της αγοράς!

Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2020 18:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γράφει ο Βασίλειος Α. Μουγιακάκος
Οικονομολόγος MSc., Λογιστής-Φοροτεχνικός Α΄ τάξης, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχει πραγματικά χυθεί πολύ μελάνι τόσο από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων μέσα από πολλές αποφάσεις και νομοθετήματα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του «Κορωνοϊού», όσο και από την πλευρά διάκριτων συναδέλφων οικονομολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να αποτιμήσουν τη συνολική εικόνα που έχει επιφέρει στην οικονομική ζωή όλων μας ο «Κορωνοϊός». Αναμφισβήτητα, βάζοντας ως αρχική παράμετρο την υγεία όλων μας, πρέπει χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, να συμμορφωθούμε στις κατευθυντήριες γραμμές τόσο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όσο και στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος αυτού στην χώρα μας.

Διασφαλίζοντας καταρχάς τον καθοριστικό παράγοντα της υγείας μας, που προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, μπορούμε στο σημείο αυτό να προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς μας σχετικά με το οικονομικό αντίκτυπο του «Κορωνοϊού» στην πραγματική οικονομία! Όσο περνούν οι ημέρες και επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως η πραγματική οικονομία έχει μπει σε «καραντίνα» στο σύνολό της! Συγκεκριμένα, για μία λίστα επιχειρήσεων, έπειτα από κρατική εντολή, απαγορεύεται προσωρινά η λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας! Η λίστα αυτή συνεχώς επικαιροποιείται βάσει των εξελίξεων. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που διατηρούνται ανοικτές μέχρι σήμερα απλά…υπολειτουργούν.

Αν και τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του «Κορωνοϊού» από τα συναρμόδια Υπουργεία της χώρας μας άρχισαν να λαμβάνονται χωρίς καμία καθυστέρηση και με την εμπειρία από τα «λάθη» άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν το αντίστοιχο πρόβλημα υγείας, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της καθημερινά. Η επιβολή μίας σειράς μέτρων που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες με αποκορύφωμα την τρίτη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (20/03), κάνει σαφές σε όλους μας ότι το Οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν να διαχειριστούν με ψυχραιμία την κρίσιμη αυτή κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, υποστηρίζοντας τόσο το επιχειρείν όσο και τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διασφαλίζει σημαντική ρευστότητα στην ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά από 5 έτη! Το ελληνικό επιτελείο έχει πλέον στη φαρέτρα του διαθέσιμους πόρους όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα την πραγματική οικονομία.

Οι τράπεζες μέσα σε αυτή την πλήρως αποσταθεροποιημένη και αβέβαιη αγορά θέλησαν να «προφυλάξουν» τα νομικά πρόσωπα πελάτες τους που πλήττονται λόγω «Κορωνοϊού», δηλαδή τις επιχειρήσεις δανειολήπτες τους μέσα από την αναβολή της πληρωμής των χρεολυσίων μέχρι 30/09, όσο και τα φυσικά πρόσωπα δανειολήπτες που πλήττονται, από τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, μέσα από τρίμηνη αναστολή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Σχετικά τώρα με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που πλήττονται και έχει ανασταλεί η λειτουργία τους βάσει κρατικής εντολής, έχει αποφασιστεί να χορηγηθεί σε αυτούς «έκτακτη» οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ για διάστημα κάλυψης 15/03 έως 30/04, το οποίο θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Με το τρόπο αυτό προεξοφλείται ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει και ίσως αποκλιμακωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές. Να διευκρινιστεί ότι για το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης οι παραπάνω εργαζόμενοι θα έχουν επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών βάσει του ονομαστικού τους μισθού από την πλευρά του κράτους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την τρίτη δέσμη μέτρων για το χρονικό διάστημα από 01/03 έως και 17/03 οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν θα είναι επίσης δικαιούχοι του έκτακτου αυτού επιδόματος.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται, χορηγείται για τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τις ρυθμίσεις των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων τους, για το μήνα Φεβρουάριο, αναστολή για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Εν συνεχεία, για τις φορολογικές οφειλές τους μηνός Μαρτίου (Φ.Π.Α., βεβαιωμένες οφειλές, δόσεις ρυθμίσεων) χορηγείται αναστολή για 4 μήνες, δηλαδή οι φορολογικές οφειλές τους θα πρέπει πλέον να καταβληθούν μέχρι 31/07 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Βασική προϋπόθεση για την αναστολή τόσο των ασφαλιστικών όσο και των φορολογικών οφειλών είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας! Επιπλέον με τα παραπάνω μέτρα, χρήζει αναφοράς ότι τα συναρμόδια Υπουργεία κατέληξαν με την τρίτη δέσμη μέτρων ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και επιτηδευματίες που πλήττονται θα είναι και αυτοί δικαιούχοι του προαναφερθέντος έκτακτου επιδόματος.

Υπάρχουν άραγε επιχειρήσεις σήμερα που λόγω της κρίσης που βιώνουμε, λόγω του «Κορωνοϊού», δεν πλήττονται;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι προφανής κάνοντας απλά ένα περίπατο στη τοπική αγορά όσο αυτό ακόμα βέβαια επιτρέπεται…! Για να γίνουμε όμως περισσότερο αναλυτικοί, κάθε επιχείρηση που πλήττεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών (βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που διατηρεί στη Δ.Ο.Υ.), έχει αποφασιστεί να λάβει κάποιες έκτακτες παροχές τόσο η ίδια όσο και το προσωπικό της προκειμένου να επιβιώσει και μετά την πάροδο των δυσμενών αυτών συνθηκών. Εδώ λοιπόν πρέπει ξεκάθαρα να επισημάνουμε πως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καταβάλλοντας μετά κόπων και βασάνων το σύνολο των υποχρεώσεών τους (π.χ. λειτουργικά έξοδα κλπ.) όπως γινόταν άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα, με την διαφορά όμως τώρα ότι δεν υπάρχουν πελάτες και έσοδα! Προφανώς πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν άμεσα του σοβαρού αυτού ζητήματος και να σταματήσουν να εθελοτυφλούν θεωρώντας εσφαλμένα πως πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν πλήττονται…

Αναφορικά τώρα με το Δώρο Πάσχα, αν και υποχρεωτικά καταβάλλεται το μήνα Απρίλιο, ωστόσο έπειτα από απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων, θα καταβληθεί ολόκληρο, απλά δύναται λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο εργοδότης να το καταβάλει μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις! Το μέτρο αυτό θα ισχύει για το σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προφανώς πρόκειται για μία ορθή απόφαση που δεν κάνει διακρίσεις και δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του μήνα Απριλίου ο οποίος δε φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από το μήνα που διανύουμε. Τέλος, απόλυτα δίκαιο είναι η έκτακτη χορήγηση «Δώρου Πάσχα» ανταμείβοντας την υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλλουν την περίοδο αυτή, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στο Ε.Ο.Δ.Υ. καθώς και όσοι υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έχοντας λοιπόν ήδη επιβληθεί αρκετά μέτρα ώστε να βοηθήσουν την αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε πως έχουμε μπροστά μας ένα πραγματικά αβέβαιο μέλλον καθώς καμία μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει ένα βραχυχρόνιο ή μακροχρόνιο προγραμματισμό με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ίδια όσο και για το προσωπικό της.

Στο σημείο αυτό θα αποτελούσε βέλτιστη και ορθολογική τακτική, τα αρμόδια Υπουργεία να συνεχίζουν να λαμβάνουν έγκαιρα στοχευμένες αποφάσεις και μέτρα αποτιμώντας κάθε φορά τις εξελίξεις, όπως άλλωστε ήδη πράττουν, αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνούν πως ετούτη την στιγμή ανάγκη για υποστήριξη έχει το σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο αυτές που «αυθαίρετα» κατονομάζονται ως επιχειρήσεις που πλήττονται! Μέσα από την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου στο σύνολό του και όχι με μη ορθολογικές διακρίσεις, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, θα μπορέσει κάθε επιχείρηση να ανταπεξέλθει σε αυτή την άνευ προηγούμενου δοκιμασία!

Εν κατακλείδι, αναλογιζόμενοι πως έπειτα από μία έντονη οικονομική ύφεση 10 συναπτών ετών, η ελληνική οικονομία απειλείται για δεύτερη φορά σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να γνωρίζουμε ούτε το μέγεθος της απειλής ούτε την διάρκεια αυτής, η κατάσταση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί κρίσιμη! Η μόνη ελπίδα μας είναι να διατηρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως την υγεία μας αλλά παράλληλα και την επιχειρηματικότητα ζωντανή στη χώρα μας, καθώς αυτά αποτελούν εργαλεία και εχέγγυα για ένα καλύτερο και πιο φιλόδοξο μέλλον.
Καλή Δύναμη και Υγεία σε όλους μας!

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος