Η αποδόμηση των ΗΠΑ λόγω Τράμπ

Σάββατο, 11 Ιούλιος 2020 08:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Τράμπ υπήρξε μοναδικά καταστροφικός. Ένας εντελώς ακατάλληλος άνθρωπος για το κορυφαίο αξίωμα στον πλανήτη, εμμονικός, αμόρφωτος, άξεστος, λαϊκιστής, συνέτριψε θεσμούς, συμμαχίες, πολιτικές ισορροπιών. Άθελά του απέδειξε ότι ακόμα και στις ΗΠΑ - όπου συμπληρώθηκε το Δημοκρατικό Πολίτευμα μετά την Γαλλική Επανάσταση - η δημοκρατία είναι ευάλωτη και ανίσχυρη απέναντι σε έναν... Τράμπ.

Από τα κορυφαία εγκλήματα του εντελώς ανίκανου αυτού ανθρώπου, ήταν να τοποθετήσει στη θέση του εχθρού των ΗΠΑ την σύμμαχο Ευρώπη! Προκλητικός, άδικος, υβριστής της, κατάφερε οι πολίτες της Ευρώπης να μην πιστεύουν πια στη σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια κατηγορώντας την Ευρώπη σχεδόν σε κάθε ευκαιρία. «Πολεμώ όσο πιο σκληρά μπορεί κανείς να την πολεμήσει», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, μόλις πρόσφατα στις 17 Ιουνίου,

Έτσι, σε μια νέα δημοσκόπηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) και το YouGov σε εννέα χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού της ΕΕ, εμφανίζεται μια τεράστια επιδείνωση της αντίληψης του κοινού για τις ΗΠΑ, με πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Δανία να δηλώνουν ότι οι απόψεις τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχεδόν κανένας στην Ευρώπη δεν περιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελέσουν χρήσιμο σύμμαχο στο μέλλον. Μόνο στην Πολωνία το κοινό περίμενε (με μικρή διαφορά) τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερη υποστήριξη απ' ότι η Κίνα στην επόμενη φάση της κρίσης του κορωνοϊού.

Βέβαια, εάν ο Τράμπ χάσει την προεδρία τον Νοέμβριο, η δημοτικότητα της Αμερικής στην Ευρώπη θα βελτιωθεί αμέσως, όπως έγινε στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έχουν διαπιστώσει, ότι οι δυνάμεις που εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τράμπ παραμένουν ισχυρές και θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν σε τέσσερα χρόνια. Η βαθιά ανεντιμότητα του Τράμπ και η άρνηση της πραγματικότητας, φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Η ζημιά από τον Τράμπ είναι μεγάλη, δεν αρκεί η εκλογική του ήττα του για να συνέλθει η χώρα. Θα χρειαστεί να συνυπάρξουν χρόνος και εντιμότητα.