Θα καταλάβουν τι εκφράζει η μεσαία τάξη;

Τρίτη, 19 Ιανουάριος 2021 18:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι: "Μείναμε στο 32% στις εκλογές γιατί βοηθήσαμε τη φτώχεια, ενώ τελικά χάσαμε τις εκλογές γιατί κάναμε κακό στη μεσαία τάξη". Φυσικά δεν βγαίνουν οι αριθμοί με αυτόν τον συλλογισμό γιατί το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ποσοστό μόλις 4%. Στο 4% είναι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα; Έχει μια σημασία όμως να διαπιστώσουμε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ποια είναι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα.
 
Η μεσαία τάξη λοιπόν είναι περίπου το 80% των Ελλήνων και τα χαρακτηριστικά της δεν είναι (μόνο) οικονομικά αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον τρόπο ζωής, την ευνομία, την κατάσταση στην υγεία και πολλά άλλα.
 
Για παράδειγμα στη μεσαία τάξη δεν αρέσει το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια, ούτε η πολλαπλής μορφής παρακμή των πόλεων (βρώμικες γειτονιές, ανοργανωσιά κ.λπ.). Δεν της αρέσει επίσης να μην κυβερνάται η χώρα, τα σύνορα να είναι σουρωτήρι, να μην υπάρχει σχέδιο για τίποτε, να καίγονται τα Εξάρχεια, οι Φυλακές να είναι μπάχαλο κ.ο.κ.
 
Αυτή ακριβώς η μεσαία τάξη είναι που δημοσκοπικά στέλνει σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και τη ΝΔ στο 39%.Στην ουσία επιβραβεύει το γεγονός ότι με αυτή την κυβέρνηση γίνεται μια προσπάθεια, να αλλάξουν παθογένειες της χώρας, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. (Να ακυρωθεί στην πράξη δηλαδή η αποτυχημένη τότε φράση Σημίτη "αυτή είναι η Ελλάδα").
 
Πώς αντιλαμβάνεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και τη «φτώχεια»; Πώς τη στήριξε όταν κυβερνούσε και πώς υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντά της τώρα που αντιπολιτεύεται;
 
Εδώ δυστυχώς εννοούν τα φρικτά μηνιαία επιδόματα των 200 ευρώ που έχουν οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων στην παραίτηση. Έχουν αποφασίσει να ζουν με αυτά συν λίγη παραοικονομία. Άνθρωποι που αντί να ονειρεύονται τα σπουδαία, βολεύονται στα ελάχιστα αρκεί να μην εργάζονται γι αυτά.