Μαραθώνιος αντοχών…

Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021 12:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε στη «σκιά» του Covid-19 και η ανθρωπότητα εξακολουθεί να ζει και να πορεύεται υπό τον αβάσταχτο «ζυγό» της πανδημίας που έχει αφήσει ανεξίτηλο το «αποτύπωμά» της. Και η μελανή σφραγίδα με την οποία έχει επικυρώσει την επέλασή του ο «αόρατος εχθρός» -που πραξικοπηματικά ανέλαβε τα σκήπτρα του «πλανητάρχη»- συντίθεται με στοιχεία βγαλμένα από απόκοσμο εφιάλτη.

Στην κορυφή της κρίσης, το μακάβριο και ψυχοφθόρο σκηνικό: Νεκροί που  προσεγγίζουν το θλιβερό «φράγμα» των 3 εκατομμυρίων (στην Ελλάδα οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 8.500), άνθρωποι οι οποίοι δίνουν τον υπέρτατο αγώνα ζωής σε απομονωμένους θαλάμους νοσοκομείων, αλλά και ασθενείς που βίωσαν την εισβολή του αδίστακτου ιού στον οργανισμό τους, διακατεχόμενοι από αισθήματα άγχους και φόβου. Την ίδια στιγμή, υπό το πρίσμα του ανθρώπινου πόνου,  τα συστήματα υγείας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, με τη δομή τους να είναι «διασωληνωμένη».

Εξίσου προβληματικός είναι ο αντίκτυπος της αδάμαστης υγειονομικής απειλής υπό το πρίσμα της «μόλυνσης» του διεθνούς οικονομικού οικοδομήματος. Χώρες με πανίσχυρα δημοσιονομικά συστήματα και υψηλούς δείκτες ανάπτυξης συρρικνώνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, απόρροια των εκτεταμένων περιόδων lockdown. Άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα, που μόλις είχε εξέλθει από τη «ζάλη» μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, θα καθορίσουν τον βηματισμό τους σε ένα νέο περιβάλλον, αναζητώντας -πρόδηλα- πόρους από μηχανισμούς στήριξης. Κι αυτό υπό το βάρος της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε μια πλειάδα κλάδων που εκπέμπουν «sos», καθώς είτε η λειτουργία τους έχει διακοπεί, είτε η αποδοτικότητά τους έχει περισταλεί.

Όμως, το μείγμα καθίσταται ανυπόφορο από τη σύνθεση των παραπάνω «φορτίων» που -συν τω χρόνω- εξελίσσονται σε μια βαριά «νόσηση» των κοινωνιών. Οι απώλειες ζωών είναι δυσβάστακτες, η οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων νοικοκυριών προδιαγράφεται δυσοίωνη, η κόπωση από τον παρατεταμένο εγκλεισμό κινείται σε δυσθεώρητα ύψη, η στέρηση ελευθεριών μέσω των περιοριστικών μέτρων αγγίζει τα επίπεδα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Στο ίδιο μοτίβο, οι συνήθειες και δραστηριότητες μιας ολόκληρης ζωής εξανεμίζονται, ενώ η αγωνία για το απροσδιόριστο μέλλον χτυπάει «κόκκινο». Όλα τα παραπάνω συμπληρώνουν το παζλ μιας αλλοπρόσαλλης κανονικότητας, που οι ειδήμονες θεωρούν πως ήρθε για να… εγκατασταθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εσωτερικός μας κόσμος αναζητεί βαλβίδα αποσυμπίεσης, καλούμενος να φιλτράρει και να «εξολοθρεύσει» τα αρνητικά σταγονίδια που μάς περιστοιχίζουν.

Αναζητώντας αντίδοτο, μια διεθνής συμμαχία για την ανατροπή του αδίστακτου και κερδοσκόπου «εχθρού» έχει συναφθεί με όρους που διαπερνούν σύνορα, εθνοτικές διαφορές και ισορροπίες δυνάμεων. Η ανθρωπότητα, με βασικό όπλο τα εμβόλια, δίνει τον υπέρτατο αγώνα στη μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποζητώντας την έξοδο με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Στην μ.κ. (μετά κορωνοϊό) εποχή, οι κρατούντες καλούνται να εστιάσουν σε μια ανθρωποκεντρική πολιτική, αναθεωρώντας την οπτική τους σε καίριους τομείς και βασικές υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο. Εκτός από τον θάνατο και την παράλυση, η περιπέτεια της πανδημίας πρέπει να αφήσει μια θετική παρακαταθήκη που θα αναδειχθεί μέσα από πρακτικές «know how» αντιμετώπισης κρίσεων, χτίσιμο ισχυρότερων συστημάτων υγείας και παροχή ίσων ευκαιριών προς ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας. Παράλληλα, χρέος προς τις νεότερες γενιές είναι η κληροδότηση κοινοτήτων «οχυρωμένων» με αλληλεγγύη, ειλικρίνεια και αφιλτράριστη αλήθεια.

Ένας μαραθώνιος αντοχών στον οποίο η «νίκη» θα έρθει με αποτελεσματικότερη διαχείριση δυνάμεων, τάχιστη απόκριση σε δεδομένα και προκλήσεις και μετουσίωση των εμποδίων σε πλεονεκτήματα…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti