Έρχεται εργασία από το σπίτι με κέρδος το χρόνο

Τρίτη, 03 Αύγουστος 2021 19:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Την ώρα που στην Ελλάδα κάποια κόμματα δίνουν τη μάχη για το ανεφάρμοστο πλέον οκτάωρο εργασίας, στον υπόλοιπο πλανήτη γίνονται συζητήσεις αλλά και έρευνες και για μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και για εργασία από το σπίτι. 

Σύμφωνα με πρόσφατη ευρω-δημοσκόπηση, το ένα τρίτο των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο θέλει μία πιο σύντομη εργασιακή εβδομάδα μετά την πανδημία. Έτσι με ενδιαφέρον παρακολουθείται ένα πείραμα που κάνουν οι Ισλανδοί, που υιοθέτησαν μειωμένες ώρες εργασίας.

Η Ισλανδία φαίνεται να δείχνει το δρόμο για μια νέα εργασιακή πραγματικότητα που θα επικρατήσει στην Ευρώπη μετά την πανδημία. Σε ένα εργασιακό πείραμα, πολλοί συμμετέχοντες είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται στις 35-36 από 40 την εβδομάδα, χωρίς τη μείωση των απολαβών τους. 

Το πείραμα έγινε την ώρα που ο μέσος Ισλανδός δουλεύει πάνω από 38 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 4% περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και πιο κοντά στα αμερικανικά δεδομένα, από ό,τι στα ευρωπαϊκά. 

Σύμφωνα με μελέτες, εργαζόμενοι και σε άλλες χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής μέσω της πιο ευέλικτης εργασίας. Για παράδειγμα, προτιμούν να αυξήσουν τον χρόνο που μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι. Κάτι που δεν συνέβη στην Ισλανδία, ίσως γιατί οι Ισλανδοί δαπανούν αρκετά λιγότερο χρόνο για τη μετακίνηση από και προς την εργασία τους, σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. 

Ωστόσο, η πανδημία και κυρίως η νέα τεχνολογία δίδει νέους εργασιακούς ορίζοντες, αφού κάποιος που ζει στην Ελλάδα μπορεί να εργάζεται για μια εταιρεία των ΗΠΑ, ή για μια εταιρεία στην πόλη του στην οποία δεν χρειάζεται να πάει. Και μόνο ο χρόνος της μη μετακίνησης - που καταλήγει να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - είναι μια πραγματική επανάσταση. Την ώρα που στην Ελλάδα κάποια κόμματα δίνουν τη μάχη για το ανεφάρμοστο πλέον οκτάωρο εργασίας, στον υπόλοιπο πλανήτη γίνονται συζητήσεις αλλά και έρευνες και για μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και για εργασία από το σπίτι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti