Αφιέρωμα στον Μανιάτη υπουργό Αεροπορίας 1936-1941 πτέραρχο Πέτρο Λ. Οικονομάκο

Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2021 14:41 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφιέρωμα στον Μανιάτη υπουργό Αεροπορίας 1936-1941 πτέραρχο Πέτρο Λ. Οικονομάκο


του Γεωργίου Μέρμηγκα  

Πατέρας του ήταν ο ξυλουργός Αλέξανδρος Οικονομάκος (του Κλάδου των Αναγνωστιανών – Οικονομάκων) και Μητέρα του η Αρχοντούλα.
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1890 εις το Γύθειον Μάνης ΛΑΚΩΝΙΑΣ.
Ο Πέτρος είχε δύο μικρότερα αδέλφια τον Αντώνιο, που γεννήθηκε το 1898 και τον Ιωάννη που γεννήθηκε το 1900. Φοίτησε στο Α' Ελληνικό σχολείο Γυ θείου.

Κατατάχθηκε εις την Στρατιωτικήν Σχο- λήν Ευελπίδων (ΣΣΕ) και απεφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού (ΠΒ). Ενετάχθη εις την Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού [Α.Υ.Σ.] έγινε αεροπόρος και εκπαιδεύτηκε σαν «Οδηγός» (χειριστής) από τις αρχές Ιουνίου 1916, σύμ- φωνα με το Διάταγμα της 31ης Μαΐου 1916 ως μέλος της 2ας Εκπαιδευτικής σειράς εις το Αμύνταιον, όπου ήταν η έδρα της Αεροπορικής Υπηρεσίας.
Αρχικά ήταν μέλος της 1ης εκπαιδευτικής σειράς, η οποία εκπαιδεύτηκε στο Σέδες αλλά περιελάμβανε υποψήφιους που δεν παρακολούθησαν την Σχολή στη Γαλλία.

Ήταν μαθητής του Πρωτοπόρου Έλλη- νος Στρατιωτικού Αεροπόρου Υπολοχα- γού (ΠΒ) Δημητρίου Καμπέρου και στα μέσα του 1918 ονομάστηκε χειριστής. Μετά την λήξη του Α' Παγκοσμίου πο- λέμου το 1919, οι Σύμμαχοι νικητές του πολέμου απεφάσισαν να εκστρατεύ- σουν κατά των Μπολσεβίκων της Νο- τίου Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου ο Πέτρος Οικονομάκος συμμετείχε με το βαθμό του Υπολοχαγού Πυροβολικού στην 534η Αεροπορική Μοίρα / 4ον Στολίσκον Αεροπλάνων, στη βάση της Οδησσού, με διοικητή τον Στυλιανό Γονατά.

Συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία και με το βαθμό του Λοχαγού και υπηρέτησε ως Διοικητής του αεροδρομίου της Φιλαδέλφειας στη Μικρά Ασία. Στις 22 Αυγούστου 1922, αεροπλάνο τύπου «Breguet 14», επονομαζόμενο
«Πελοπόννησος», στο οποίο ήταν χειριστής κι είχε ως παρατηρητή τον Λοχαγό Νικόλαο Ζωγράφο, εκτελούσε αποστολή, στην περιοχή Φιλαδέλφεια-Ιτζικλέφ. Στη διάρκεια της αποστολής του αναγνωρίστηκαν εχθρικές δυνάμεις ιππικού και πεζικού, οι οποίες εκινούντο με σκοπό να αποκόψουν το Νότιο Συγκρότημα Μεραρχιών, που υποχωρούσε προς την θάλασσα. Τότε ο παρατηρητής πληροφόρησε με ερματιζόμενο φάκελο Σύνταγμα Πεζικού που βρισκόταν σε απόσταση δέκα (10) χιλιομέτρων, για τις κινήσεις του εχθρού, ενώ του υπέδειξε να μείνει στις θέσεις του, αμυνόμενο και, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό, να σώσει από βέβαιη αιχμαλωσία το Νότιο Συγκρότημα Μεραρχιών.

Την περίοδο 1933-35 διατέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αεροπορίας Ο Πέτρος Λ. Οικονομάκος έγινε Υφυπουργός / Υπουργός Αεροπορίας λίγο μετά την αγορά των αεροπλάνων Διώξεως «PZL P.24». Διατήρησε ως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) τον Συν- ταγματάρχη Παναγιώτη Γαζή, ο οποίος είχε αναμφισβήτητες οργανωτικές ικανότητες. Χαρακτηρίζονταν ως «άνθρωπος του Ιωάννη Μεταξά», τον οποίο προσπαθούσε να πείσει για την ανάγκη αγοράς αεροπλάνων στρατιωτικής συνεργασίας και ουσιαστικά ήταν εκείνος που εμπόδισε την αγορά αεροπλάνων διαφορετικού τύπου από τα «PZL P.24G/F»
Ο Π.Λ. Οικονομάκος στο βιβλίο του «Η Ελληνική Αεροπορία», υπεραμύνεται της αγοράς τους, και αναφέρει χαρακτηριστικά, «...Άπαντα τ’ ανωτέρω αεροπλάνα, παραληφθέντα και µη, απετέλουν την τελευταία λέξιν της Αεροναυπηγικής τέχνης της εποχής των», ενώ σημειώνει «...προκαλών οιονδή- ποτε ν’ αναφέρη έναν τύπον αεροπλάνου, συµµαχικού ή µη, καλύτερον από οιασδήποτε πλευράς, το 1936, από το ηµέτερον διώξεως PZL...» Αποστρατεύτηκε με αίτηση του το 1941 με την κατάρρευση του Μετώπου και αποκατεστάθη, μεταπολεμικά, το 1950 με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου. Απεβίωσε το 1985 εις τάς Αθήνας.
Ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Χατζηιωάννου, με την οποία απέκτησε έναν υιό, τον Λεωνίδα και μία θυγατέρα, την Έλλη, ευρισκομένους εν ζωή σήμερα, το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αδελφός της συζύγου του ήταν, ο Υποσμηναγός Κλεάνθης Χατζηιωάννου απόφοιτος της 5ης Σειράς Αξιωματικών Σχολής Αεροπο- ρίας (νυν Σχολής Ικάρων) ο οποίος εφονεύθη την 30ην Δεκεμβρίου 1940, εντός Βορείου Ηπείρου Αλβανίας ως Χειριστής Βομβαρδιστικού Αεροπλάνου BRISTOL BLENHEIM MK IV της 32ας
Μοίρας Βομβαρδισμού της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α).

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti