Η Γενοκτονία των Ποντίων

Τετάρτη, 17 Μάιος 2023 10:55 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Για άλλη μια χρονιά θέλουμε να τιμήσουμε, να θυμηθούμε τι έγινε και να θρηνήσουμε μαζί, τους αδελφούς μας Ποντίους, αλλά και τους Αρμενίους και όλους όσους φονεύθηκαν και καταστράφηκαν από την Τουρκική αγριάδα και θηριωδία! Αλλά και για να μάθουμε! Γιατί μαθαίνοντας γίνεσαι καλύτερος! Όταν γίνεσαι καλύτερος γίνεσαι πιο δυνατός Και όταν γίνεσαι πιο δυνατός, τότε προστατεύεις καλύτερα τη πατρίδα σου και το δίκαιο!!

Γι' αυτό, ας πάρουμε λίγο, τα πράγματα από την αρχή! Την περίοδο 1839-1876 η Τουρκία προσπάθησε να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό (Τανζιμάτ) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα οικονομικά, τη δημόσια διοίκηση, στις θρησκευτικές διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών και στις σχέσεις με τους υπηκόους της. Βασικά διατάγματα (φιρμάνια) του Τανζιμάτ ήταν το Αυτοκρατορικό Διάταγμα του Ροδώνα(1839) και το Διάταγμα της Εμπέδωσης των Μεταρρυθμίσεων του 1856. 

Αυτή η φιλελευθεροποίηση επέτρεψε στον Ποντιακό ελληνισμό μια αξιοσημείωτη άνθηση στο εμπόριο, στα πνευματικά και τα πολιτιστικά! Έτσι μπόρεσαν να ιδρύσουν πάμπολλα ιδρύματα (Ιεροί Ναοί, εκπαιδευτήρια, συλλόγων κλπ). Όμως η συνολική παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχιζόταν!

Μέχρι το 1913, με τη λήξη των βαλκανικών πολέμων, οι Οθωμανοί είχαν εκδιωχθεί από την Ευρώπη και έχουν απωλέσει πολύ μεγάλο μέρος των Αραβικών επαρχιών τους.
Παράλληλα και ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της κεντρικής Οθωμανικής διοίκησης να ελέγξει τα πράγματα, από το 1908 έκανε την εμφάνισή του το Κίνημα των Νεότουρκων με κεντρικό πυλώνα τον Κεμάλ Ατατούρκ!
 

Η αδυναμία της Οθωμανικής κυβέρνησης να πληρώνει το στρατό στην ώρα του, όξυνε και τις σχέσεις της με το Στρατό!
Αύγουστος 1914: Στην Ευρώπη ξεσπάει ο φοβερός Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος
29 Οκτωβρίου 1914: Οι Γερμανοί καταφέρνουν να μπλέξουν το Οθωμανικό ναυτικό σε βομβαρδισμό της Οδησσού, περίπου εν αγνοία της Τουρκικής κυβέρνησης.
2 Νοεμβρίου 1914: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
5 Νοεμβρίου 1914: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
11 Νοεμβρίου 1914: Παρασυρόμενοι από τους Γερμανούς, οι Οθωμανοί κηρύσσουν τον πόλεμο σε Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία
14 Νοεμβρίου 1914: Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Έ, καλεί τους Σουνίτες και Σιίτες μουσουλμάνους σε Τζιχάντ Jihad = ιερό πόλεμο κατά των απίστων Χριστιανών και των δυτικών δυνάμεων.

22 Δεκ. 1914 - 17 Ιαν. 1915 :Η φοβερή Μάχη του Σαρικαμίς στην βόρεια περιοχή της Μικράς Ασίας στα Ρωσοτουρκικά σύνορα έληξε με μεγάλη ήττα των Τούρκων που μέτρησαν περίπου 40 χιλ. νεκρούς από τις μάχες, τα κρυοπαγήματα, τυφοειδή πυρετό και εξάντληση. Στη μάχη αυτή είχαν στρατολογηθεί Πόντιοι και Αρμένιοι και από τις δύο πλευρές! Η μεγάλη αυτή ήττα εξαγρίωσε τους Τούρκους! Έριξαν ευθύνες στους Έλληνες πόντιους και τους Αρμένιους που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό, και τους έστειλαν σε τάγματα εργασίας. Φυσικά άρχισαν οι λιποταξίες, με πολλούς να τρέχουν να βρουν καταφύγια στα βουνά. Σε αντίποινα, στην επαρχία Κερασούντας, κάηκαν 88 χωριά ολοσχερώς μέσα σε τρεις μήνες. 30 χιλιάδες Έλληνες της επαρχίας, αναγκάστηκαν σε πεζοπορεία προς την Άγκυρα μέσα στο καταχείμωνο! Ίσως και 7 χιλιάδες να χάθηκαν από τις κακουχίες. 

Μάρτιος 1915 - Ιανουάριος 1916: Με επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ, οι Οθωμανοί αντιστέκονται με επιτυχία στην Αγγλο-Γαλλική επίθεση (μαζί με Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς) στην Καλλίπολη με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

16 Απριλίου 1916:Οι Ρώσοι εισέρχονται στην Τραπεζούντα. Αυτό εξαγρίωσε κι άλλο τους Τούρκους, γιατί δήθεν οι Πόντιοι έδιναν πληροφορίες και συνεργαζόντουσαν με τους Ρώσους και τους υποστήριζαν! Έτσι, χριστιανοί κάτοικοι από τις περιοχές της Σινώπης και της Κερασούντας εκτοπίστηκαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Παράλληλα άρχισε και η προσπάθεια για εξαναγκαστικό εξισλαμισμό γυναικών. Σε αυτά, καθοδηγητικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε ο στρατιωτικός σύμβουλος της αυτοκρατορίας, Γερμανός αντιστράτηγος Liman Von Sanders. Κάθε αντίσταση προκαλούσε νέα ένταση στις διώξεις!

1915 - Οκτώβριος 1918: Τουρκικές δυνάμεις μάχονται κατά των Αράβων και των Βρετανών στη χερσόνησο του Σινά και τη Παλαιστίνη! Αυτό εξαντλεί και αποδιοργανώνει την παραπαίουσα αυτοκρατορία που πολέμαγε σε 3 μέτωπα• Ρωσικό, Αραβικό και Καλλίπολης - αλλά δημιουργεί και πρόσφορο έδαφος για ανθελληνική και αντιχριστιανική προπαγάνδα εκδικήσεις και πογκρόμ!

Δεκέμβριος 1916: Εκδόθηκε Διάταγμα, που προέβλεπε την εξορία όλων των ανδρών από 18 ως 40 ετών και τη μεταφορά των γυναικόπαιδων στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.
Φεβρουάριος 1918: Με τη Ρωσία εντελώς εξαντλημένη, η νέα κυβέρνηση των Μπολσεβίκων υπό τον Λένιν διατάσσει την αποχώρηση από την Τραπεζούντα και επιζητάει τη γενικότερη ειρήνευση. 

Χωρίς χριστιανική προστασία, οι Τούρκοι άφησαν τους πόντιους και τους Αρμένιους στα χέρια των φανατικών παραστρατιωτικών Τούρκων Τσετών!

Τι ήταν οι Τσέτες; Ληστές, κατάδικοι που τους άφηναν οι Τουρκικές αρχές να καταδιώκουν χριστιανούς με αντάλλαγμα τα κέρδη από το πλιάτσικο, τις δημεύσεις περιουσιών και τους βιασμούς! Από το 1914 έως το 1918, περισσότεροι από 150.000 με 230.000 Πόντιοι έχασαν, έτσι, τη ζωή τους. Άλλοι 235.000 Πόντιοι εξορίστηκαν, ενώ 80.000 μετανάστευσαν στη Ρωσία. 

Μετά την Ανακωχή του Μούδρου (30 Οκτωβρίου 1918) που σηματοδότησε την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Οθωμανών και των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, εκδόθηκε σουλτανικό διάταγμα που χορηγούσε αμνηστία στους Πόντιους αντάρτες, οι οποίοι κλήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να επιστρέψουν στις εστίες τους. Όμως, παρά την εξαγγελία, οι περισσότεροι από αυτούς που αφοπλίστηκαν, είτε δολοφονήθηκαν, είτε φυλακίστηκαν.

02 Μαΐου του 1919 : Ύστερα από αγγλική και γαλλική συμφωνία, η 1η μεραρχία του ελληνικού στρατού αποβιβάστηκε στη Σμύρνη με σκοπό να εγκαταστήσει ελληνική διοίκηση -υπό συμμαχικό έλεγχο- και να προστατεύσει τους χριστιανικούς, και όχι μόνο, πληθυσμούς από ατάκτους και από αυθαιρεσίες της οθωμανικής διοίκησης.

19 Μαΐου 1919: Ο Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και ανέθεσε στον τσέτη Τοπάλ Οσμάν τον διωγμό των χριστιανών σε 400 χωριά περίπου στη περιοχή της Σαμψούντας. Αρχίζουν δολοφονίες από Τσέτες με τις ευλογίες του Κεμάλ Ατατούρκ - αν και το 1923 οι Τούρκοι τον εκτέλεσαν γιατί είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο!

Αύγουστος 1920: Υπογράφηκε τελικά η Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία γινόταν η οριστική παραχώρηση όλης της Θράκης (σχεδόν μέχρι την Κωνσταντινούπολη), καθώς και η παραχώρηση της διοίκησης της περιοχής της Σμύρνης για 5 έτη στην Ελλάδα (με το δικαίωμα ενσωμάτωσής της μετά από δημοψήφισμα). Μέχρι τις 10 Αυγούστου θα ακολουθούσε και η προσάρτηση της Ανατολικής Θράκης, αλλά και επίσημα των νησιών του Αιγαίου, τα οποία ήδη κατείχε η Ελλάδα από τους Βαλκανικούς.Δηλαδή, σύμφωνα με τη Συνθήκη, παραχωρήθηκαν (στα χαρτιά) στην Ελλάδα η ανατολική Θράκη μέχρι την Τσατάλτζα (άρθρο 27), η Ίμβροςκαι η Τένεδος (άρθρο 84), ηΛήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σαμοθράκη, η Σάμος, και η Ικαρία(άρθρο 84), η ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης(άρθρα 65 έως 83), η Δυτική Θράκη. Η συνθήκη μεταβίβαζε στην Ελλάδα τα δικαιώματα που η Βουλγαρία είχε εκχωρήσει στους Συμμάχους με τη Συνθήκη του Νεϊγύτον Νοέμβριο 1919 (άρθρο 48)

«Η πόλις της Σμύρνης και τα εν άρθρω 66 περιγραφόμενα εδάφη παραμένουσιν υπό την οθωμανικήν κυριαρχία. Ούχ ήττον η Τουρκία μεταβιβάζει εις την Ελληνικήν κυβέρνησιν την ενάσκησιν των κυριαρχικών αυτής δικαιωμάτων επί της πόλεως της Σμύρνης και των ειρημένων εδαφών. Εις ένδειξιν της κυριαρχίας ταύτης, η οθωμανική σημαία θα είναι διαρκώς υψωμένη επί εξωτερικού τινος φρουρίου της πόλεως, υποδειχθησομένου υπό των Προεχουσών Συμμάχων Δυνάμεων.»

Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση της πόλης, την οποία θα στελεχώνει με δικούς της δημοσίους υπαλλήλους, θα διατηρεί για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας τις αναγκαίες στρατιωτικές δυνάμεις ενώ θα ιδρυθεί τοπικό Κοινοβούλιο στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλες οι εθνικότητες της πόλης, οι αντιπρόσωποι του οποίου θα αναδειχτούν ύστερα από εκλογές τις οποίες θα οργανώσει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα μπορεί να διατηρεί τελωνειακή γραμμή στα όρια της περιοχής της Σμύρνης.»

Η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε σε κανένα Κοινοβούλιο (ούτε καν στο Ελληνικό), αφού ο Μουσταφά Κεμάλ κατάφερε, με τις νίκες του στρατού του, την ακύρωση της Συνθήκης στην πράξη.
Σεπτέμβριος του 1921: Πάνω από 400 από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του ποντιακού Ελληνισμού συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα αποκαλούμενα δήθεν "Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας» Παίρναν νεαρά κορίτσια και αγόρια από τις οικογένειές του, και τα έδιναν ως δουλικά σε εύπορους Τούρκους!
06 Αυγούστου 1922: Ο τουρκικός στρατός προσβάλλει τα πιο ευάλωτα σημεία των ελληνικών γραμμών άμυνας, καταφέρνοντας να τις διασπάσει και περικυκλώσει. Μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου 1922, η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί, αφήνοντας όλο τον Ελληνικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας στο έλεος των Τούρκων.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ούτε ένα απλό συγνώμη για αυτή τις θηριωδίες της απέναντι στους Ποντίους, όπως και κατά των αδελφών μας Αρμενίων.
 Οφείλουμε εμείς να κρατάμε τη Μνήμη των Ποντίων αδελφών μας άσβεστη, αλλά και το Κράτος μας ‘απροσμάχητον’! Αυτό απαιτεί λίγο λιγότερο από το ‘εγώ’, και λίγο περισσότερο από το ‘εμείς’! Αυτό απαιτεί κάποιες θυσίες από όλους μας! Να βελτιώνει ο καθένας τον εαυτό του, και να βοηθά, όσο μπορεί, και τους άλλους να γίνουν καλύτεροι - όπως πρόσταζε ο Σωκράτης! Απαιτεί να αγαπάμε το Κράτος μας! Ζήτω οι Πόντιοι αδελφοί μας! Ζήτω το Έθνος μας!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti