Γαλλία: Ο κύκλος Μακρόν κλείνει. Μετά;

Τετάρτη, 03 Ιούλιος 2024 09:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γαλλία: Ο κύκλος Μακρόν κλείνει. Μετά;

Η Γαλλική Επανάσταση (1789) ήταν η αρχή της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας στη Δύση. Μέσα από αυτήν καταλύθηκαν μοναρχίες και Βασίλεια. Οι πολίτες έπαψαν να είναι υπόδουλοι, έγιναν μέρος της διαδικασίας για αποφάσεις. Να, γιατί η Γαλλία ήταν και είναι ο κύριος μοχλός της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Τι συμβαίνει όμως και σήμερα η Γαλλία δεν μπορεί πια να λειτουργήσει σαν μια δημοκρατική χώρα που ξέρει πως να πορευτεί; Παρατηρητές εκτιμούν ότι η νίκη της Λεπέν, που στην πραγματικότητα δεν εκφράζει πολιτικά και πρακτικά τίποτε, οφείλεται σε θέματα όπως η εξαθλίωση των μεσαίων στρωμάτων, οι υψηλοί δείκτες της ανεργίας, το ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα των ναρκωτικών, η μαζική παράνομη μετανάστευση.

Οι Γάλλοι στράφηκαν στον Μακρόν αποδομώντας τα ιστορικά τους κόμματα. Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά απέτυχε. Ευνόησε τα άκρα διαλύοντας την Αριστερά και τη Δεξιά. Όπως λέγει ο Πασκάλ Πρυκνέρ, θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων και αρνείται να συνομιλήσει με βουλευτές ή υπουργούς. Είναι ένας συνδυασμός μονάρχη και κακομαθημένου παιδιού. Με τις πρόωρες εκλογές πήρε ρίσκο και απέτυχε.

Το αδιέξοδο στη Γαλλία είναι φοβερό, αν σκεφτεί κανείς ότι η παρένθεση με τον Μακρόν κλείνει και κανείς δεν μπορεί να περιγράψει ένα στέρεο μέλλον. Η Γαλλία, το κορυφαίο κοινωνικό κράτος στον πλανήτη, δεν αντέχει το βίαιο ισλάμ, τα ανύπαρκτα σύνορα, την έλλειψη κατεύθυνσης και τελικά την απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti