Ένας ετεροβαρής απολογισμός του «Δικτύου EvroSparta» Δήμων Σπάρτης-Ευρώτα

Σκέψεις – ερωτήματα – ενστάσεις – προτάσεις

Δευτέρα, 08 Ιούλιος 2024 09:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένας ετεροβαρής απολογισμός του «Δικτύου EvroSparta» Δήμων Σπάρτης-Ευρώτα

Δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ-ΜΚΔ ο πολιτικός απολογισμός από την άξια και αξιότιμη τ. πρόεδρο Β. Πολυζωγοπούλου και βέβαια όχι ο διαχειριστικός/οικονομικός ισολογισμός/απολογισμός (εν αναμονή).

Δικαιούμαστε ως πολίτες να θέτουμε ερωτήματα, αλλά να καταθέτουμε ενστάσεις και να διατηρούμε επιφυλάξεις για την χρησιμότητα αυτής της ΜΚΟ που καταγράφεται ως ΑΜΚΕ «Δικτύου EvroSparta», μετά από δύο χρόνια λειτουργία της (2021).

1. Ως τυπογραφικό λάθος μπορούμε να εκλάβουμε την πρόταση «….παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων -δημάρχων Σπάρτης και Ευρώτα, Μιχάλη Βακαλόπουλου και Δήμου Βέρδου-, καθώς και της Πάρνωνας ΑΕ..».

Είναι σαφές ότι μέτοχοι του Δικτύου είναι οι Δήμοι Σπάρτης και Ευρώτα και όχι οι δήμαρχοι (άξιοι και αξιότιμοι) που δεν είναι καν μέλη του Δ.Σ.

Η θεσμική οντότητα της ΑΜΚΕ προβλέπει ως όργανα(Καταστατικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ Οργανωτική Δομή Άρθρο 12):
Όργανα [α] Η Γενική Συνέλευση, [β] Το Διοικητικό Συμβούλιο [γ] Η Ελεγκτική Επιτροπή [δ] Ο Πρόεδρος του ΔΣ – Εκπρόσωπος [ε] Ο Διαχειριστής.

Συνεπώς τον απολογισμό τον καταθέτει το απερχόμενο Δ.Σ και τον οικονομικό ο διαχειριστής υπογεγραμμένος από την Ελεγκτική Επιτροπή.
Ελπίζουμε όλες αυτές οι διαδικασίες να δημοσιοποιηθούν όπως καταστατικά προβλέπονται.

Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ-ΜΚΟ καταστατικά δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο των υπέρτατων οργάνων, δηλαδή των Δημοτικών Συμβουλίων Σπάρτης και Ευρώτα. Η μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι η χρηματοδότηση όταν ζητηθεί(!).

Από τις 21 απολογιστικές δράσεις οι 17 αφορούσαν αποκλειστικά τον Δήμο Σπάρτης και ως προς την χωρική δράση το 100% πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές το δήμου της πρωτεύουσας της Λακωνίας.

Μπορεί αυτή η ΑΜΚΕ- ΜΚΟ να είναι ετεροβαρής τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο και στο διοικητικό συμβούλιο, (δηλαδή 75% ο Δήμος Σπάρτης και 7 μέλη στο ΔΣ, 15% ο Δήμος Ευρώτας και 1 μέλος στο ΔΣ και 10% η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας ΑΕ και 1 μέλος στο ΔΣ), αυτό όμως δεν επιτρέπει αυτή την μονοδιάστατη (και όχι πολύπλευρη όπως υποστηρίζεται) πολιτική σε βάρος του Δήμου Ευρώτα.

Βέβαια ο Δήμος Σπάρτης και ο π. δήμαρχος μπορεί να νιώθει υπερηφάνεια για την επίτευξη των στόχων του, όμως το μέλος που εκπροσωπούσε τον Δήμο Ευρώτα πώς άραγε νιώθει;

Επί των δημοσιοποιημένων δράσεων σταχυολογώ:
-Δράση Νο. 2: «Με στόχο την αξιοποίηση του παγκόσμια γνωστού brand name Sparta, προχωρήσαμε στη παροχή σήματος “Made in Sparta” με πολύ απλές και καθόλου γραφειοκρατικές διαδικασίες, και με την απλή ελεγμένη διαβεβαίωση ότι το προϊόν πράγματι παρασκευάζεται και κατασκευάζεται στη Σπάρτη».

Ερωτώ: Τι δίκτυο «EvroSparta» είναι αυτό συνεργασίας των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα που μεριμνά για την παροχή σήματος «Made in Sparta» να δίνεται μόνο «στα προϊόντα που παρασκευάζονται και κατασκευάζονται στη Σπάρτη»; Και με τα προϊόντα του Δήμου Ευρώτα τι γίνεται;

Το ουσιαστικό όμως ζήτημα, είναι ποια διαβούλευση προηγήθηκε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ώστε μια ΜΚΟ-ΑΜΚΕ που δεν λογοδοτεί πουθενά να έχει την δυνατότητα παροχής σήματος ποιότητας brand name Sparta, χωρίς τεχνογνωσία, ιχνηλασιμότητα κλπ.

-Δράση Νο 3: «Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας», σε συνδιοργάνωση με το ICC Women Hellas, στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού…
Ενθυμούνται στο Δήμο Ευρώτα πως γιορτάστηκε «Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας» σε συνεργασία και χρηματοδότηση από το ΥπΑΑΤ με Πανελλήνια πρόσκληση και συμμετοχή 70 αγροτισσών με συνέδριο για όλα τα θεσμικά- οικονομικά αγροτικά θέματα.

-Δράση Νο 8: «Σχεδιάσαμε τη δημιουργία:
- Συνδέσμου Αγροτικών Επιχειρήσεων & Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της περιοχής μας και
- Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Αρωματικών, Καλλυντικών, Σαπουνιών και Κεραλοιφών της περιοχής μας για την διευκόλυνση της διεθνούς προώθησής τους, και τους προβάλαμε στο site “Evrosparta”».

Ερωτώ: Ποια τα αποτελέσματα του εγχειρήματος μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του Δικτύου «EvroSparta». Υπήρξαν αποτελέσματα ή έμειναν στο σχεδιασμό;

Δράση Νο 12: « …η αξιοποίηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την πόλη της Σπάρτης και την διεθνούς φήμης ιστορία της θα συμβάλλει και στην αύξηση της αναγνωσιμότητας των προϊόντων του δήμου μας (Η Ωραία Ελένη με τα μάτια των ζωγράφων της Δύσης, Λυκούργος ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, Σπαρτιάτισσες, Μυστράς – Παλαιολόγεια, τιμή στον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο, Λεωνίδας και Θερμοπύλες, Χείλων – Αγησίλαος – Βρασίδας – Λύσανδρος – Αλκμάν…)

Ερωτώ: Και ο Δήμος Ευρώτα που βρίσκεται, δεν έχει ιστορία και μνημειακό πολιτισμό; Δεν υπάρχουν, το Βυζαντινό Γεράκι, το Παλαιομονάστηρο, το Λυκοβουνό, το Αρχαίο Έλος, ο Κροκεάτης λίθος, το Γκιότσαλι, ο πολυνίκης Νικοκλής, ο Άνθιμος του Έλους, ο κάτω ρους -Δέλτα Ευρώτα, παραλιακό μέτωπο κ.ά, δηλαδή η διαχρονική μας ιστορία, ο πολιτισμός και η αγροτοδιατροφική ανάπτυξη, όπως θεσμικές γιορτές ήθη, έθιμα και παραδόσεις;

-Επίσης ενώ υπήρχε η θεσμική οντότητα του Δικτύου των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (ΑΜΚΕ), ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης προτίμησε να υπογράψει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη – ανάπτυξη του ποταμού Ευρώτα εντός της γεωγραφικής ενότητας της Σπάρτης, που μάλιστα εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί…. Για το υπόλοιπο κομμάτι του Ευρώτα φυσάει αδιαφορία!!!

-Για το αεροδρόμιο στο Πυρί, γιατί ο αξιότιμος δήμαρχος της Σπάρτης δεν προέκρινε αυτό το εταιρικό σχήμα (ΜΚΟ) μιας σ’ αυτή την γεωγραφική ενότητα υπάρχουν έννομα συμφέροντα και ιστορικές – πατροπαράδοτες σχέσεις των Δαφνιωτών πολιτών του Δήμου Ευρώτα; Τι τον ενοχλούσε στο προγραμματικό του σχέδιο –αν υλοποιηθεί– η συνεκμετάλλευση με τον Δήμο Ευρώτα;

Αυτά και μόνο αρκούν για να αποδειχθεί ότι η δράση του Δικτύου των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα «EvroSparta» μέχρι σήμερα είναι βλαπτική για τα συμφέροντα του Δήμου Ευρώτα.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα μπορεί να μην έχει την δυνατότητα έγκρισης προϋπολογισμού – απολογισμό για την ΑΜΚΕ έχει όμως δικαίωμα να αποφασίσει:
α) Την τροποποίηση του καταστατικού με αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου από το 15% στο 30% και σύνθεση του ΔΣ (δηλαδή 60% ο Δήμος Σπάρτης και 5 μέλη στο ΔΣ , 30% ο Δήμος Ευρώτας και 3 μέλη στο ΔΣ και 10% η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ και 1 μέλος).

β)Την αποχώρηση από την ετεροβαρή – λεόντεια συμφωνία, βλαπτική όπως φαίνεται για τα συμφέροντα του Δήμου Ευρώτα.
Άλλωστε συμμετέχουμε ως Δήμος Ευρώτα εκτός Αναπτυξιακή Πάρνωνα Ανώνυμη Εταιρεία, στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ», στο Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο «Υγειών Πόλεων» και στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti