Χαιρετίζοντας την καλή προσπάθεια: Γιούργια για να νοικοκυρέψουμε το χωριό!

του Μηνά Αναστασάκη
Δευτέρα, 21 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χαιρετίζοντας την καλή προσπάθεια: Γιούργια για να νοικοκυρέψουμε το χωριό!
Η εθελοντική προσφορά υπηρεσιών συνεχίζεται δυνατά…
Η εθελοντική προσφορά διαφόρων εργασιών υπέρ του χωριού μας, Αγίου Νικολάου στα Βάτικα, συνεχίζεται πολύ δυνατά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο χωριό μας δημιουργήθηκε εδώ και καιρό -χωρίς να χρειαστούμε το ραδιόφωνο του «Σκάι»!- μια Κίνηση νέων αλλά και μεγαλύτερων, ανδρών και γυναικών οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική εργασία για να έχει το χωριό μας και ολόκληρη η περιοχή του μια πολύ καλύτερη όψη.
… Μια Κυριακή λοιπόν του Μάρτη κοντά στο μεσημεράκι είδα, ξαφνιάστηκα ευχάριστα και εν συνεχεία εθαύμασα:

Τι είδα;
Αρχικά είδα νεαρά κορίτσια με τρυφερά χεράκια να τρίβουν τα κάγκελα της μάντρας μπροστά στο Ηρώο των Πεσόντων, στην πλατειούλα μας. Τα έτριβαν δυνατά με σκληρό γυαλόχαρτο και συρματόβουρτσες. Επακολούθησε το βάψιμο με χρώμα κατάλληλο, έτσι όπως το σχεδίασαν οι μερακλήδες του χωριού μας. Λίγο πιο πέρα είδα άλλες γυναίκες και άντρες να ξεχορταριάζουν τον κήπο με τσάπες. Παρέκει άλλες χωριανές μας καθάριζαν πρόσχαρες καλάμια, νʼ αντικαταστήσουν μʼ αυτά την καλαμωτή της δημοτικής μας αυλής. Ο Κώστας Π. Λιβανός, διακριτικός υπάλληλος της Πρόνοιας Νεαπόλεως, με τη γυναίκα του μαζί έδεναν τα δεμάτια με τα κλαδιά, που φόρτωνε στο αγροτικό αυτοκίνητο ο Πρόεδρος του χωριού μας, δάσκαλος Τάκης Ν. Παυλάκης.
Γενικά καθήκοντα, έτσι ώστε να λάμψει από πάστρα και τάξη η Πλατειούλα του Ηρώου είχαν ο Στάθης Βελιώτης και ο Σταύρος Σαρμπάνης.
- Τι κάνετε εδώ; Τους ρώτησα ευχάριστα ξαφνιασμένος.
- Νοικοκυρεύουμε το χωριό εθελοντικά, μου απάντησαν ενθουσιαστικά οι χωριανοί μας αυτοί, δουλεύοντας με ζήλο και επιτηδειότητα.
Και ήταν εκεί μόνο το ένα τσούρμο των εθελοντών που έκαναν γιούργια να ομορφύνει το χωριό μας. Την ίδια ώρα άλλη ομάδα καθάριζε την παραλία στο «Ρισμαρί», ενώ την ίδια στιγμή άλλο τσούρμο καθάριζε το χώρο και το μονοπάτι γύρω από το Πανελλήνιο Αναρριχητικό Κέντρο που έχουμε στο βουνό «Ζόμπολο» του ΚαβοΜαλέα. Μελίσσι δημιουργίας γίνεται ο κόσμος όταν υπάρχουν έξυπνες και ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες.
Ο αεικίνητος και δημιουργικά πανταχού παρών αντιδήμαρχος Χρήστος Πετράκης ήταν βέβαια εκεί.
«Το πρόγραμμα των εργασιών είναι τετράμηνο κάθε φορά», μας λέει ο Σταύρος Σαρμπάνης, «και έχουμε κατά νου πολλά να κάνουμε», προσθέτει ο Στάθης Βελιώτης. «Ναι!», εφώναξαν τότε όλοι με μια φωνή…
Εν όψει του τουριστικού θέρους κάνουν περισσότερα, βάφουν όλα τα κάγκελα του κεντρικού δρόμου του χωριού με κατάλληλο χρώμα και ό,τι άλλο προγραμματίσουν για να νοικοκυρευτούν οι δημόσιοι χώροι του τόπου μας. Η εθελοντική ομάδα είναι ανοικτή, όποιος επιθυμεί συμμετέχει, αφού πρώτα φωνάξει το πρόγραμμα ημερήσιας δράσης ο Πρόεδρος Τάκης Παυλάκης.
Κατά την ημέρα τακτοποίησης της Πλατείας Ηρώου είδα εκεί πολλούς, άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, να εργάζονται με ζήλο, χαρούμενοι:
Ο Χρήστος, ο Στάθης, ο Σταύρος, η Νεκταρία, η Φρόσω, η Βαρβάρα, οι Κώστηδες, ο Μιχάλης, ο Αλέξανδρος, ο Τάκης… Η Μαρία, η Αναστασία, η Κωνσταντίνα, η Βασιλική, η Ειρήνη, η Ταξιαρχούλα… Από κοντά και ο παλιός δάσκαλος, ο παλαίμαχος σε τέτοια Νίκος Π. Παυλάκης!
Την Κυριακή της πρώτης του Απρίλη, ημέρα της ευωδιάζουσας Άνοιξης οι εθελοντές σχημάτισαν πανστρατιά… Έβαφαν τα κάγκελα του μεγάλου κεντρικού δρόμου μας. Τα χρώματα διάλεξαν οι μερακλήδες του χωριού μας: Σαρμπάνης-Μπουτέρης… Κυπαρισσί και φύλλου ελιάς τα ταιριαστά χρώματα!
Μπράβο παιδιά! Αν όλοι σʼ αυτή τη χώρα, πολιτικοί -ιδίως αυτοί!- Υπηρεσίες και λαός δουλεύαμε με τέτοιο ζήλο και ανιδιοτέλεια, οι «Τρόικες» δεν θα είχαν θέση εδώ, δεν θα μας έβλεπαν ως ραγιάδες και πάλι.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο «εθελοντισμός» έχει παράδοση διακοσίων τουλάχιστον χρόνων στο χωριό μας. Υπήρχε με το όνομα «Παρασπόρι», δηλαδή προσφορά δωρεάν εργασίας για την ανέγερση ιδιωτικών οικιών, εκκλησιών, ελαιοτριβείων, για τον καθαρισμό μονοπατιών, αυλακιών κλπ. Γινόταν κατά τις Κυριακές, μετά τη θεία λειτουργία, είναι δε χριστιανικής, εκκλησιαστικής ρίζας, για τη συναλληλία και την αγάπη.
Στη φωτογραφία:
Η χωριανή μας κ. Νεκταρία σύζυγος Κ.Π. Λιβανού μαζί με άλλους χωριανούς εργάζονται ομαδικά για το νοικοκύρεμα της μικρής μας πλατείας…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος