Εγέρθητος!

Γράφει ο Παρατατικός
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Την πρώτη φορά που το άκουσα, ήταν γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Νεοσύλλεκτοι εμείς, Ζαρκάδας ονόματι ο δεκανέας, στράβωνε και το κάτω χείλι για να πετύχει το καλύτερο φωνητικό και «φονικό» αποτέλεσμα επί του αρχαϊζοντος… καψωνικού παραγγέλματος και όλοι όρθιοι σαν ελατήρια… τοις κείνου ρήμασι πειθόμενοι!
Είμαι βέβαιος ότι ο βαθμοφόρος… του καιρού εκείνου λέγοντας «εγέρθητος», λειτουργούσε λεκτικά με την αντίληψη ότι δε χρησιμοποιεί ρήμα, αλλά ένα όνομα, κάτι σαν το «όρθιος!» ή το «ακίνητος!».
Κι ενώ ο δεκανέας κατʼ εξακολούθησιν μεν, εξʼ αμελείας δε, φόνευε την Προστακτική του Παθητικού Αορίστου του ρήματος «εγείρομαι», εμείς τρία-τέσσερα κουρεμένα γραμματιζούμενα κεφάλια της 3ης διμοιρίας τον καταδικάζαμε εις θάνατον στις… συνεδριάσεις του ΚΑ-ΨΙ-ΜΙ, λες και η ελληνική γλώσσα από ένα και μόνο εχθρό κινδύνευε. Το Ζαρκάδα!
Μισός αιώνας πέρασε και ο Έλληνας συνεχίζει να βροντοφωνάζει λανθασμένα το ταλαίπωρο παράγγελμα «εις ένδειξιν σεβασμού» προς τη μητρική του γλώσσα!
Εγώ «εγέρθητου» το άκουσα στην τηλεόραση. Άντε και να παράκουσα και να τοʼ πε «εγέρθητω» ο φέρελπις νέος ή και «εγέρθητι». Μα κι έτσι, λάθος είναι.
Για όποιον ίσως δεν το ξέρει και έχει την περιέργεια:
Εσύ εγέρθητι, αυτός εγερθήτω, εσείς εγέρθητε, αυτοί εγερθήτωσαν ή εγερθέντων.
Το σωστό παράγγελμα είναι «εγέρθητε» στο 2ο πρόσωπο του Πληθυντικού δηλαδή, γιατί απευθύνεται σε πολλούς. «Εγέρθητι» λέμε, όταν η εντολή απευθύνεται σε έναν.
Εκτός κι αν ο «αξιωματικός» της Χρυσής Αυγής λέγοντας «εγέρθητι», τοʼ γραφε στο μυαλό του σαν όνομα… «εγέρθητοι = όρθιοι», μιμούμενος τον υπαξιωματικό της Κορίνθου!
Το συγκεκριμένο κόμμα λοιπόν που… κόπτεται πως αγαπάει την Ελλάδα και μάλιστα την αρχαία, ας φροντίσει να μην κακοποιεί το σημαντικότερο στοιχείο της ταυτότητάς της και της ιστορικής της συνέχειας. Τη γλώσσα!
Βέβαια, ούτε κι από τη χοντροκοπιά του ανελλήνιστου ξυρισμένου κεφαλιού της Χ.Α. κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα, όσο κι αν οι σημερινοί νέοι πολύ θα έπρεπε να απέχουν από τον ολιγογράμματο δεκανέα μου, αφού είναι το λιγότερο κάτοχοι ενός πτυχίου, το οποίο θα έπρεπε να προϋποθέτει τη γνώση της μητρικής γλώσσας σε ικανοποιητικό βαθμό.
Από τους κατʼ εξοχήν χρήστες της κινδυνεύει. Τους δημοσιογράφους κυρίως και τους πολιτικούς, τους θαμώνες των «πάνελ» και των «παραθύρων», που της αλλάζουνε τα φώτα πολλάκις γραμματικώς και συντακτικώς.
Αν το παρατηρήσατε, τις ημέρες της… ανάλυσης του γνωστού περιστατικού «όλοι όρθιοι», ελάχιστοι από τους δημοσιογράφους είπαν ή έγραψαν σωστά το διαβόητο «εγέρθητε». Οι πολλοί «εγέρθητι» το έλεγαν.
Και ναʼ τανε μόνο αυτό…
Δε μιλώ για τα συμπτωματικά τους λάθη που όλοι τα κάνουμε στη ροή του λόγου. Μιλώ για τα μόνιμα, τα εμπεδωμένα. Για παράδειγμα, κείνο το… «παρεπιπτόντως, αντί παρεμπιπτόντως», κείνο το… «υπέρ του δέοντος, αντί υπέρ το δέον», κείνος ο «περιβαντολόγος, αντί περιβαλλοντολόγος», κείνο το φαιδρό «ακούστε να δείτε» και «κοιτάξτε να δείτε», αντί απλώς…«ακούστε», κείνο το «απεκδύομαι ή αποποιούμαι των ευθυνών μου, αντί… τις ευθύνες μου», το αυτί σου τρυπάνε.
Άσε οι αυθαίρετοι ή υβριδικοί νεολογισμοί, οι δάνειες και αβασάνιστα εισαγόμενες ξένες λέξεις και οι διάφορες… εκφράσεις.
Είπε κάποιος «κόκκινες γραμμές», την άλλη μέρα καθιερώθηκε. Είπε «κωλοτούμπα» ή «του κουνάει το δάχτυλο» κι έγινε μόδα. Να σας θυμίσω και το «τζάμπα μάγκας»;
Κι εμείς χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις «του σωρού». Άλλο όμως το ευθυμογράφημα και η σάτιρα κι άλλο ο πολιτικός λόγος και η ενημέρωση του κόσμου, που θέλοντας και μη «επιμορφώνεται» γλωσσικά από την τηλεόραση.
Η αγάπη στη ελληνική μας γλώσσα και η προστασία της είναι πάνω κι από τον καβγά ενός «στρατιωτικού» κόμματος με μερικούς «στρατευμένους» ραδιοτηλεοπτικούς. Γι αυτό δεν κουβεντιάζω το συμβάν.
Ο Παρατατικός άλλωστε δεν έχει έγκλιση Προστακτική. Όχι… χαζός είναι. Να τον «αρπάζουνε» οι επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε. και να του λένε πως είναι… όλο προσταγές και ναζιστικά και χουντικές νοσταλγίες!
Ας τα βρούνε αυτά με τους «Αόριστους» της Χρυσής Αυγής, οι «Ενεστώτες» της πολιτικής και οι «Παρακείμενοί» τους δημοσιογράφοι. Αυτοί έχουνε τις «προστακτικές»… αυτοί και τα χτένια.
Που πολλές φορές όμως δεν «τις» χειρίζονται σωστά.
Και καλά στη γραμματική, ας πάει στα κομμάτια. Στην κυβερνητική όμως η ζημιά είναι μεγάλη. Γιατί πριν από τις προστακτικές (τις αποφάσεις), είναι οι «συλλογιστικές». Κι εκεί χαλάει η δουλειά… Στο συλλογίζεσθαι και στο συνεργάζεσθαι. Στο ομονοείν, όταν το απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας.
Άντε λοιπόν, πολιτικοί μας, εγέρθητε!
Στο ύψος των περιστάσεων βεβαίως. Όντως, είναι δύσκολα τα πράγματα και εντός και εκτός… Και ʽμεις που σας κρίνουμε, δεν ξέρω τι θα κάναμε, αν ήμαστε στη θέση σας. Γιατί έξω απʼ το χορό.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος