Γιατί η Σπάρτη χάνει έδαφος.Ζητείται πράσινο!

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ελάττωση έως και η εξαφάνιση του πρασίνου, με όλες τις συνέπειές που έχει το γεγονός αυτό για την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι το μεγάλο τίμημα της «ανάπτυξης» των σύγχρονων πόλεων. Για το λόγο αυτό πολλές δημοτικές αρχές σʼ ολόκληρη την Ελλάδα ιεραρχούν, δικαίως, στην κορυφή του προγραμματισμού τους την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου και την αύξηση της αναλογίας του ανά κάτοικο, μαζί και ουσιαστικές – δραστικές παρεμβάσεις για να κάνουν τις πόλεις τους πιο ανθρώπινες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αντλούμε από την εφημερίδα REALnews της 5-2-2012: «Μια από τις πιο «πράσινες» πόλεις στην Ελλάδα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο δήμος Πανοράματος - Θέρμης, στον οικισμό της Θέρμης, με έργα που θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 100 εκατ. ευρώ… Η πρόταση αυτή ορίζει σαφείς προδιαγραφές για τη διαμόρφωση όλων των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των δρόμων, των πεζοδρομίων, των ρεμάτων, των πάρκων, των αυλών και των χώρων στάθμευσης… Η μελέτη παρέχει έναν οδηγό με προδιαγραφές για τα υλικά, τα φυτά, τις περιοχές που μπορούν να φυτευτούν κατά μήκος των πεζοδρομίων κλπ… Η πρόταση των μελετητών είναι να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου οι δημόσιοι χώροι όπως βιοτεχνικά πάρκα, σχολεία, δημοτικά κτίρια αλλά και εκκλησίες, κοιμητήρια, νησίδες κυκλοφορίας και εγκαταλελειμμένοι αδόμητοι χώροι. Τελικός στόχος είναι η κάλυψη της νέας πόλης με πράσινο σε ποσοστό 16,4 % ώστε να είναι μια από τις πιο πράσινες πόλεις στην Ελλάδα …Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους των παρεμβάσεων είναι η διαμόρφωση των τριών ρεμάτων της Θέρμης, ώστε, αφενός μεν, να εξασφαλίζεται η προστασία από τις πλημμύρες, αφετέρου δε, να αξιοποιούνται ως χώροι πρασίνου για την αναψυχή των κατοίκων… Η μελέτη προβλέπει ακόμη δύο κατηγορίες διαδρομών που θα συνδέουν χώρους αρχαιολογικού, πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος και τον ποδηλατικό περίπατο, ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων…
«Εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα αυτά, με τις προτεινόμενες διαδρομές, την αξιοποίηση των υδάτινων διαδρομών και τις εκτεταμένες φυτεύσεις, θα δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα πολύ καλό μικροκλίμα και υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους», αναφέρει ο δήμαρχος Θέρμης – Πανοράματος Θεόδωρος Παπαδόπουλος.»
Τέτοιου είδους παραδείγματα δημιουργούν αναπόφευκτα συνειρμούς και συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατεί στη δική μας πόλη, τη Σπάρτη, όπου:
- Δεν έχει παρουσιασθεί ούτε στοιχειώδης, εκφρασμένη πολιτική πρασίνου για την πόλη.
- Ενώ κατά καιρούς κόπηκαν ή κλαδεύτηκαν άγρια, δέντρα του αστικού ιστού, δεν έχει πραγματοποιηθεί ένα οργανωμένο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων κι εμπλουτισμού του αστικού πρασίνου με δένδρα και φυτά που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα προβλήματα μιας σύγχρονης αναπτυσσόμενης πόλης..
- Προτάσεις πολιτών και φορέων για αξιοποίηση κι εμπλουτισμό χώρων πρασίνου μέσα στην πόλη (πάρκα, πλατείες, σχολεία, λόφοι, νησίδες, όχθες, παιδικές χαρές, κλπ) έχουν πέσει στο κενό.
- Η δημιουργία οργανωμένου δικτύου ποδηλατόδρομων, «πράσινων» διαδρομών, ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων και «περιπάτων νερού» μέσα στην πόλη, παραμένουν άγνωστα κεφάλαια ή ευχολόγια..
- Η Μαγουλίτσα, η Κελεφήνα, ο Ευρώτας και άλλοι μικρότεροι ποταμοί και ρέματα του δήμου, που αποτελούν εν δυνάμει οικολογικούς – πράσινους παραδείσους νερού, μένουν περιφρονημένοι κι εγκαταλειμμένοι στο έλεος των καταπατητών, των «δολοφόνων» του πρασίνου, της απόθεσης μπάζων και σκουπιδιών, της μόλυνσης των υδάτων και της ολικής καταστροφής.
- Ομοίως, και για τα δύο βουνά μας, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προστασίας τους και ανάπτυξης των οικολογικών δεικτών και χαρακτηριστικών τους.
- Ο ΧΑΔΑ Αφισιού εξακολουθεί να λειτουργεί παρανόμως, στερώντας την ευρύτερη περιοχή από ένα μεγάλο και σημαντικό πνεύμονα πρασίνου που θα εδημιουργείτο με την ανάπλασή του.
- Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ο χάρτης με τους χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους της πόλης (τόσο αναγκαίων για την ανάπτυξη του πρασίνου) καθώς και πρόγραμμα απόκτησής τους.
- Προγράμματα ανάπτυξης «πάρκων τσέπης» που έχουν προταθεί, με κεντρικό σχεδιασμό, απαλλοτριώσεις και συμφωνίες για χρήση γης με ιδιοκτήτες σε μικρούς χώρους, δεν αποτελούν καν τμήμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πόλη της Σπάρτης.
- Κανένας κτιριοδομικός κανονισμός για φύτευση των ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων, δεν έχει εκπονηθεί.
- Καινοτόμοι θεσμοί που υλοποιούνται αλλού με τη συνεργασία των πολιτών (πράσινα μπαλκόνια, πράσινες ταράτσες κ.α.) παραμένουν άγνωστοι ή εκτός ενδιαφέροντος.
- Υπηρεσία πάρκων και πρασίνου, στελεχωμένη επαρκώς και με κατάλληλο προσωπικό, δεν υφίσταται.
- Καμιά πρόνοια δεν έχει υπάρξει για την προστασία των πράσινων παραδείσων στο εσωτερικό των οικοδομικών τετραγώνων της πόλης, οι οποίοι απειλούνται άμεσα από την εφαρμογή των «σύγχρονων» οικοδομικών κανονισμών, που επιτρέπουν στο τσιμέντο να εισχωρεί σε βάθος μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα εις βάρος του πρασίνου.
Το μοντέλο της πράσινης αειφόρου ενέργειας και ανάπτυξης που είναι φιλική προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους και μπορεί με επάρκεια να απαντήσει στις αυξημένες ανάγκες του σήμερα, είναι μονόδρομος και δεν επιδέχεται αδιαφορία, ακυρώσεις, αναβολές και αναστολές.
«Όπερ έδει δείξαι»
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος