Δεν είναι μόνο η οικονομία

Γράφει ο Γιάννης Μητράκος
Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, για τις εκλογές της  17ης Ιουνίου, τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζουν και αναλύουν στον ελληνικό λαό τα κυβερνητικά προγράμματά τους, ελπίζοντας πως θα τον πείσουν και θα κερδίσουν την ψήφο του. Κοινό γνώρισμα των περισσοτέρων απʼ αυτά είναι η επικέντρωσή τους στην οικονομική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της. Κι αυτό είναι ευνόητο, αφού εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων έχει οδηγηθεί η χώρα μας στο χείλος καταστροφής.
Όμως, αν κάποιος το συλλογιστεί καλά και διερευνήσει όλες τις πλευρές της τρέχουσας  δραματικής κατάστασης  θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα της πατρίδας μας είναι πρώτα –πρώτα πρόβλημα πνευματικό, πρόβλημα ηθικό με την ευρεία έννοια του όρου. Για να φτάσει η Ελλάδα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του αφανισμού προηγήθηκε μια μακρά περίοδος ευτελισμού και απαξίωσης ιδανικών, αξιών και αρχών, που λειτουργούσαν ως συνεκτικός κοινωνικός δεσμός και ως μηχανισμός  προόδου κι ευημερίας για το λαό και τον τόπο μας.
Το κακό ξεκίνησε από το 1985 και μετά, όταν βγήκε στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτικών προσώπων, που έβλεπαν την ενασχόλησή τους με τα κοινά, όχι σαν υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο, αλλά σαν ευκαιρία προσωπικής ανέλιξης και πλουτισμού. Είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν τη θέση, που τους εμπιστεύτηκε ο λαός, για να συναλλαγούν με σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα και είδαν το κράτος σαν τσιφλίκι τους προορισμένο να καλύπτει τις στενές κομματικές, προσωπικές, οικογενειακές και ψηφοθηρικές τους ανάγκες.
Μετά επεκτάθηκε στη λεγόμενη πνευματική ηγεσία (πανεπιστημιακούς, ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, εκκλησιαστικούς ηγέτες κλπ), η οποία εναγκαλίστηκε για απολύτως συμφεροντολογικούς λόγους τη διεφθαρμένη πολιτική εξουσία και μετατράπηκε σε στενό συνοδοιπόρο της στον κατηφορικό δρόμο της παρακμής. Ποτέ άλλοτε οι «πνευματικοί» άνθρωποι του τόπου μας δεν σιώπησαν τόσο εκκωφαντικά, προκειμένου να αναρριχηθούν σε θέσεις, και να απορροφήσουν τα πλούσια κυβενρητικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια που οι πολιτικοί μοίραζαν απλόχερα στους «ημετέρους» τους! Δεν μπορώ να ξεχάσω το εύστοχο και πικρόχολο σχόλιο του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Θάνου Οικονομόπουλου, για τη σιωπή των πνευματικών ανθρώπων, σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε, εδώ και χρόνια, η πατρίδα μας: «Μα, το σαβουάρ βιβρ επιβάλλει, όταν τρώμε, να μη μιλάμε»!
Έτσι, σαν άρχισε η κατεδάφιση της ελληνικής Παιδείας, μιας Παιδείας που επέζησε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες στο παρελθόν, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας, διατηρώντας την εθνική μας ταυτότητα κι εμψυχώνοντας το λαό μας, η «πνευματική» ελίτ, όχι μόνο σιωπούσε, αλλά και συνεργούσε στο καταστροφικό έργο των εκσυγχρονιστικών κυβερνήσεων και των δήθεν μεταρρυθμιστών υπουργών Παιδείας της μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα έλεγε κάποιος ότι, υπήρξε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που εφαρμόστηκε συνειδητά και με συνέπεια από τους εκάστοτε κυβερνώντες, και οι οδυνηρές του συνέπειες φαίνονται στο σημερινό ελληνικό δημόσιο σχολείο της γλωσσικής ημιμάθειας, της μαθηματικής αποδιοργάνωσης, της αποδομημένης γενικής γνώσης, της ιστορικής αλλοτρίωσης και της απαξίωσης της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.
Το επόμενο στάδιο αφορούσε στον αξιακό εκτραχηλισμό της ελληνικής κοινωνίας μέσω των παντοδύναμων και αποπροσανατολιστικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης και με την καθοδηγούμενη προβολή μιας λουσάτης ζωής, στηριγμένης στο δήθεν εύκολο κέρδος του χρηματιστηρίου και στο τζόγο.  Ο Μαμωνάς έγινε γιʼ άλλη μια φορά ο θεός της εποχής μας, επιβάλλοντας το εφήμερο, τη μονόπλευρη υλική απόλαυση, τον ατομισμό και το στυγνό φιλοτομαρισμό. Όπως έγραφε κάποτε ο αείμνηστος Νικόλαος Ψαρουδάκης, κρούοντας προφητικά τον κώδωνα του κινδύνου: «Η ανόητη κοινωνία θεοποίησε ένα άχρηστο πράγμα-το χρήμα- κι έτσι έχασε την αξία του ό,τι είχε αξία, ο άνθρωπος»!
Η νέα κυβέρνηση,λοιπόν, που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, θα είναι εξαρχής αποτυχημένη και ο βίος της θα είναι μικρός, αν εστιαστεί μόνο στα οικονομικά ζητήματα και δεν προωθήσει αμέσως ριζικές αλλαγές στο χώρο της κοινωνίας, της παιδείας και του πολιτισμού για να αναποδογυρίσει την πυραμίδα των αξιών της σύγχρονης ζωής, δίνοντας ελπίδα, όραμα και προοπτική για την πατρίδα και το λαό μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος