Η απόφαση για το Ξενία? Δείγμα Γραφής;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Θ. Τζανετάκος
Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η απόφαση για το Ξενία? Δείγμα Γραφής;

Το ΔΣ του Δήμου Σπάρτης, ως γνωστόν, εξέφρασε κατά πλειοψηφία τη θέση του υπέρ της παραχώρησης της χρήσης του «Ξενία» προς το Νοσοκομείο Σπάρτης, για να το ανακαινίσει και να το αξιοποιήσει δημιουργώντας Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Πέρα από το γεγονός ότι ο λόφος του Ξενία είναι ένας χώρος εξαιρετικής ομορφιάς που άλλοτε έσφυζε από ζωή και αποτελούσε τόπο ξεκούρασης, αναψυχής και επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης, ο οποίος ασφαλώς χάνεται οριστικά για τους δημότες με την παραχώρηση, δημιουργούνται εύλογες απορίες και ερωτηματικά, αν και κατά πόσον η σχετική απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας και οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία έχει λάβει υπόψη της τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, αλλά και τις ιδιορρυθμίες που παρουσιάζει η συγκεκριμένη θέση, για να υποδεχτεί το βάρος της κυκλοφορίας που συνεπάγεται η λειτουργία Κέντρου Υγείας. Πιο απλά είναι σίγουροι οι εμπνευστές του σχεδίου ότι θα πετύχουν τη στελέχωση και την απρόσκοπτη λειτουργία του κέντρου υγείας κάτω από τις παρούσες συνθήκες, έστω και αν στα πλαίσια του ΕΣΠΑ κατορθώσουν να ανακαινίσουν το κτίριο. Σημειωτέον ότι πολλοί ειδικοί επί του θέματος υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα για την ανακαίνισή του απ’ όσα απαιτούνται για την εκ νέου ανέγερσή του.

Επί πλέον δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο χώρος του Ξενία, όσο κεντρικός κι αν είναι δεν παρέχει τα εχέγγυα άμεσης και ταχείας προσπέλασης, όπως απαιτεί η λειτουργία ενός κέντρου υγείας. Γιατί προφανώς το κέντρο υγείας δεν θα εξυπηρετεί μόνο τους δημότες της πόλης της Σπάρτης. Ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν ολοκληρωθούν οι οδικοί άξονες εισόδου και εξόδου της πόλης ίσως πιο γρήγορα θα μπορεί να φτάσει κανείς στο Νοσοκομείο παρά στο λόφο του Ξενία, λόγω ακριβώς της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ιδιορρυθμίας του δρόμου που οδηγεί στο λόφο του «Ξενία». Πέρα όμως απ’ το γεγονός ότι η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο μέσο της πόλης δεσμεύει και στερεί ένα πολύτιμο και αναγκαίο για την οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης χώρο δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες για το αν έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για τη συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία του εφ’ όσον γίνει αυτό. Η άποψη ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάργησης του Νοσοκομείου στα πλαίσια του Καλλικράτη υφέρπει μεταξύ των συμπολιτών μας. Ζωντανό είναι το παράδειγμα της συγχώνευσης - κατάργησης σχολικών μονάδων, που τόση αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, για τις οποίες συγχωνεύσεις - καταργήσεις όλοι οι ένθερμοι υποστηρικτές του Καλλικράτη όψιμα «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους», για να μη φανεί προφανώς ότι έρχονται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα. Μήπως άραγε οι στόχοι του Μνημονίου μας επιφυλάσσουν κι άλλες εκπλήξεις;

Είναι βέβαιο ότι οι φόβοι μας αυτοί θα θεωρηθούν αστήρικτοι, υπερβολικοί και θα μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιοι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο. Η καθημερινή όμως πρακτική της πολιτικής που ακολουθείται τελευταία δεν παρέχει εγγυήσεις, και οι κυβερνώντες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν μας διαβεβαιώνουν, αλλά αν γνωρίζουν πλέον και οι ίδιοι που μας οδηγούν.

Μήπως λοιπόν ο προνοητικός κυβερνητικός βουλευτής μας και η δημοτική πλειοψηφία, λειτουργούντες εν αγαστή συμπνοία, θέλουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μία μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας για κάθε ενδεχόμενο; Εάν μεθοδεύεται με τον τρόπο αυτό η κατάργηση του Νοσοκομείου οι εμπνευστές του σχεδίου θα έχουν ακεραία την ευθύνη. Εντύπωση πάντως προκαλεί η αλλαγή γνώμης της δημοτικής πλειοψηφίας και του δημάρχου που εγκατέλειψαν την προηγούμενη δημόσια εκπεφρασμένη θέση τους για τη χρήση του «Ξενία» χωρίς να αιτιολογήσουν την αλλαγή πλεύσης. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. δήμαρχος είχε μόλις προ ολίγων ημερών διαβεβαιώσει το δημοτικό συμβούλιο ότι στόχευε στη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στον λόφο του Ξενία, που να καλύπτει τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου. Την ανακολουθία του ιδίου του δημάρχου επεσήμαναν και δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς όμως να λάβουν επαρκείς εξηγήσεις.

 Όπως και να ’χει το πράγμα η υπόθεση του Ξενία είναι η πρώτη τρανταχτή απόδειξη αθέτησης προεκλογικών δεσμεύσεων της δημοτικής πλειοψηφίας και του κ. δημάρχου. Εάν υπάρχουν εξαρτήσεις και σε ποιους, και αν εξοφλούνται γραμμάτια, όπως λέγεται, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η δημόσια εικόνα του δημάρχου και της δημοτικής πλειοψηφίας ετρώθη με την πρώτη σοβαρή υπόθεση που αντιμετώπισαν. Η κατά πλειοψηφία απόφαση, αλλά και το «απέχω» συμβούλου της πλειοψηφίας δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό και περιθώρια αμφισβήτησης της ορθότητας της απόφασης. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που είναι η δημιουργία Κέντρου Υγείας, νομίζουμε ότι απαιτείται η υποστήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων. Καλό είναι λοιπόν να ξανασκεφθούν το ζήτημα, και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, εξάλλου δείχνουν ότι είναι δεκτικοί σε υποδείξεις. Ελπίζουμε και ευχόμαστε πάντως αυτή η στάση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου να μην αποτελέσει δείγμα γραφής… για το μέλλον.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti