Εν Δήμω?

Ευρώτας: «Σε κρίσιμη κατάσταση»!
Δευτέρα, 26 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εν Δήμω?

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται (μεταξύ άλλων ποταμών) ο Ευρώτας, σύμφωνα με δήλωση του Κώστα Καρτάλη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, όσον αφορά την ποιότητα των νερών του, προσθέτοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι ποταμοί της χώρας δεν αντιμετωπίζονται ως πηγές ζωής αλλά ως αποδέκτες οικιακών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών γεωργικών αποβλήτων.
Σημαντική είναι η επιβάρυνση και εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών» («Τα Νέα» – 5/6/2010).

Το θέμα της ραγδαίας καταστροφής του Ευρώτα έχει πλέον φωτιστεί με επάρκεια απ’ όλες τις πλευρές. Δεν το βλέπει όποιος δεν θέλει να το δει. Δυστυχώς αρμοδίως, παρά το επαρκές και ευρύ νομοθετικό πλαίσιο (ευρωπαϊκό και ελληνικό) δε γίνεται τίποτε για την προστασία του ποταμού. Είναι άραγε τόσο μεγάλα τα συμφέροντα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την καταστροφή του Ευρώτα ή είναι η ανικανότητα και η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης που αποτρέπουν δραστικές παρεμβάσεις για τη σωτηρία του ποταμού για τον εντοπισμό των αιτίων και των αιτιών, και για τον καταλογισμό ευθυνών;

Σε κάθε περίπτωση κι επειδή «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» πρέπει όσοι πολίτες και κοινωνικοί φορείς έχουν ευαισθητοποιηθεί οικολογικά κι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της προστασίας του Ευρώτα να συντονιστούν, να συνεργαστούν και να δράσουν αποτελεσματικά αξιοποιώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (υπουργείο Περιβάλλοντος, ελεγκτές Περιβάλλοντος, ΕΕ κλπ), ώστε να σωθεί το ιστορικό ποτάμι της Λακωνίας.

Η δήλωση του κ. Καρτάλη αποτελεί στην ουσία μια δημόσια καταγγελία η οποία είναι στη διάθεση των εισαγγελέων προς διερεύνηση.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα