Στα ιερά χώματα των Καλαβρύτων

γράφει ο Γιάννης Μητράκος
Παρασκευή, 28 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα ιερά χώματα των Καλαβρύτων

2ο μέρος
Ο επόμενος σταθμός μας είναι το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου στην είσοδο της χαράδρας του Βουραϊκού. Ιδρύθηκε το έτος 342 μΧ από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, κατά σάρκα αδελφούς από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μετά από ενύπνιο ήλθαν στην περιοχή της Αιγιαλείας αναζητώντας την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που την ανακάλυψαν με τη βοήθεια μιας ευσεβούς βοσκοπούλας της Οσίας Ευφροσύνης, εντός σπηλαίου.
Η εικόνα της Παναγίας είναι ανάγλυφη, κατασκευασμένη από κηρομαστίχη και φέρεται ως δημιουργία του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα έχει αμαυρωθεί από τις πολλές πυρκαγιές, αλλά παρόλα αυτά είναι ευδιάκριτες οι μορφές της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου και του μικρού Χριστού. Προσκυνάμε την αγία εικόνα κι επισκεπτόμαστε το χώρο στον οποίο βρέθηκε. Έπειτα ξεναγούμαστε με κατάνυξη στη μικρή αίθουσα με τα λείψανα των αγίων στην οποία δεσπόζουν οι κάρες των ιδρυτών της μονής και η δεξιά χείρα του Αγίου Χαραλάμπους σε στάση ευλογίας.
Στη μονή γίνονται μεγάλες εργασίες ανακαίνισης με συνέπεια να θυμίζει εργοτάξιο και να μη λειτουργεί το εντυπωσιακό μουσείο της.
Κατεβαίνουμε στα γραφικά Καλάβρυτα που βρίσκονται χτισμένα στους πρόποδες της μεγαλοπρεπούς οροσειράς των Αροανίων (Χελμού). Η πόλη έχει εξαιρετική θέα, κλίμα υγιεινότατο, βλάστηση πυκνή, θεόρατα πλατάνια και άφθονα νερά, από τα οποία πήρε το όνομά της (Καλάβρυτα = καλές βρύσες). Είναι ιδεώδης τόπος παραθερισμού και τα τελευταία χρόνια, λόγω και του χιονοδρομικού κέντρου, η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Γευματίζουμε σε ένα από τα καλά εστιατόρια των Καλαβρύτων και μετά το φαγητό ακολουθούμε το απογευματινό πρόγραμμα της εκδρομής μας.
Επισκεπτόμαστε το παλιό πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο που έχει μεταμορφωθεί, εδώ και λίγα χρόνια, σε Δημοτικό Μουσείο για τη σφαγή των Καλαβρυτινών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται με αντικείμενα, φωτογραφίες, κείμενα, εικόνες και προβολές η ζωή στα προπολεμικά Καλάβρυτα και στη δύσκολη περίοδο της Κατοχής, για να φτάσει στο τέλος στην αποτρόπαιη σφαγή του ανδρικού πληθυσμού των Καλαβρύτων από τους ναζί. Βγαίνουμε συγκλονισμένοι από τη φρίκη του πολέμου και στεκόμαστε άναυδοι μπροστά στο γλυπτό σύμπλεγμα της αυλής, που παριστάνει μια μάνα με τα δυο μικρά της παιδιά να σέρνει τον εκτελεσμένο σύζυγο και πατέρα, με σκοπό να τον θάψει.
Φεύγοντας από τη μαρτυρική πόλη, που πληγώθηκε σκληρά από την ωμότητα της νέας τάξης πραγμάτων του χιτλερικού καθεστώτος, σταματάμε στον τόπο της θυσίας. Εδώ στις 13 Δεκέμβρη του 1943 θερίστηκαν από τα γερμανικά πολυβόλα όλοι οι άρρενες κάτοικοι των Καλαβρύτων άνω των 14 ετών. Από τα 800 άτομα, που οδηγήθηκαν για εκτέλεση στο κτήμα του Κατή, διασώθηκαν ως εκ θαύματος 13 εκ των οποίων τρία ανέπαφα! Η θηριώδης ανθρωποσφαγή ολοκληρώθηκε με τη λεηλασία και την πυρπόληση ολόκληρης της πόλης. Στο χώρο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο αντιπολεμικό μνημείο στη μνήμη των εκτελεσθέντων.
Επιστρέφοντας σταματάμε λίγο πιο έξω από το Λεβίδι σε ένα από τα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας που βρίσκονται καθοδόν. Ξεμουδιάζουμε, τρώμε το απογευματινό μας γλυκό και εμείς οι μεγάλοι πίνουμε τον καφέ μας. Τα παιδιά «ξεσαλώνουν» στο παιχνίδι στην όμορφη παιδική χαρά του καταστήματος. Η ώρα περνάει και πρέπει να φύγουμε. Ο καιρός από το μεσημέρι, ήδη, είναι βελτιωμένος και το φως του ήλιου που βασιλεύει σκορπίζεται γύρω μας. Είναι ώρα για τραγούδια, αστεία και ανέκδοτα. Ούτε που καταλαβαίνουμε πότε φτάσαμε στη Σπάρτη. Ο Κώστας, η Κλεοπάτρα, η Σταυρούλα κι εγώ αποχαιρετάμε τους μαθητές μας που είναι κατευχαριστημένοι. Του χρόνου τα παιδιά μας θα είναι γυμνασιόπαιδα. Θα ανοίξουν τα φτερά τους για αλλού. Μέσα τους, όμως, θα κουβαλούν για πάντα, σαν πολύτιμη ανάμνηση του δημοτικού σχολείου, αυτήν την όμορφη και διδακτική εκδρομή στα Καλάβρυτα!
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti