Νέος Μητροπολίτης στην περιοχή μου των Αθηνών

Ο Λάκων από τον Κότρωνα Αθηναγόρας Δικαιάκος
Πέμπτη, 20 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέος Μητροπολίτης στην περιοχή μου των Αθηνών

Κάθε φορά που ένας νέος Μητροπολίτης εκλέγεται, χειροτονείται και ενθρονίζεται, είναι μεγάλη η χαρά σε ολόκληρη την Εκκλησία του Χριστού. Ιδιαίτερα όταν κατά την ώρα της χειροτονίας, τα πολλές φορές αναφωνούμενα «άξιος!» αντηχούν δυνατά και ελπιδοφόρα στους θόλους της εκκλησιάς.
Γιατί;
Μα διότι, περισσότερο στην εποχή μας -ναι, το λέμε στα ίσια-, μόνο η Εκκλησία απέμεινε ως παρήγορο στήριγμα του λαού μας, ντόπιων και ξένων, ημεδαπών και αλλοδαπών. Των πτωχών και των πολυμερώς και πολυτρόπως «νεοπενήτων» που σε λίγο θα γεμίσουν τις γειτονιές μας.
Όταν έτσι αποκτά νέο επίσκοπο η ευρύτερη Εκκλησία μας, η χαρά μας και οι προσδοκίες είναι μεγάλες.
Σαν έμαθα λοιπόν ο υποφαινόμενος ότι επιτέλους αποκτούμε νέο Μητροπολίτη στην Πετρούπολη της Αττικής όπου το χειμώνα κατοικώ και ότι ο κληρικός αυτός είναι Λάκων, έσπευσα να παρακολουθήσω τη χειροτονία του.
Και πράγματι η χειροτονία που παρακολούθησα ήτο λαμπρή και ταυτοχρόνως λιτή και σεμνή, όπως αρμόζει στις περιπτώσεις αυτές.
Το εκκλησιαστικό αυτό γεγονός τελεσιουργήθηκε στις 13 Μαΐου εις τον ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι (στη Μητρόπολη των Αθηνών γίνονται επισκευές), ημέρα εορτής της Αγίας Γλυκερίας.
Μόλις μπήκα στην εκκλησιά και προσκύνησα, «έψαξα» -διακριτικά- να βρω Λάκωνες αλλά και Πετροπουλιώτες, συμπατριώτες δηλαδή του χειροτονούμενου αλλά και χριστιανούς από την περιοχή μου που ο νέος επίσκοπος θα ποιμάνει. Ομολογώ ότι λίγους, πολύ λίγους διέκρινα. Παρ’ όλο τούτο ο κόσμος ήταν πολύς, γεμάτη ήταν η ευρύχωρη εκκλησιά.
Από πού λοιπόν ήλθε ο πολύς αυτός κόσμος;
Ναι, όταν σε λίγο αναφωνούσαν δυνατά όλοι το «άξιος!», έμαθα, πληροφορήθηκα με χαρά:
Τι;
Μα ότι ο κόσμος που επιδοκίμαζε θερμά τη νέα χειροτονία δεν ενεργούσε τυπικά, από ευγενικό έστω τοπικισμό, αλλά το «άξιος» εκείνο ήταν μετά λόγου γνώσεως, αληθινό: το φώναζαν συνειδητά οι άνθρωποι που εγνώριζαν από καιρό ως καλόν πρεσβύτερο τον Αθηναγόρα Δικαιάκο, το συμπατριώτη μας.
Και ρώτησα τους διπλανούς μου, αθόρυβα, ψιθυριστά:
- Από πού έρχεστε, σεις;
- Από την περιοχή της Ιεράς Μονής Σαγματά των Θηβών ήλθα.
- Κι εσείς νεαρέ μου που φωτογραφίζετε την τελετή;
- Είμαι από τη Θήβα και ο Αθηναγόρας είναι πνευματικός μου.
- Κι εσείς, κυρία μου;
- Είμαι από την Ενορία της Αγίας Μαρίνας Θησείου. Έχουμε εκεί έναν Οίκο για γέροντες και ο Αθηναγόρας μας συμπαραστέκεται.
- Κι εσείς;
- Ήλθα από την πόλη της Θήβας.
- Κι εσείς, κυρία μου;
- Είμαι η πρόεδρος των Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και γνωρίζω τον Αθηναγόρα από τη συνεργασία μας σε ζητήματα φιλανθρωπίας, στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών…
Ναι, είναι πλούσιο το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Πετρουπόλεως και Αχαρνών (Μενιδίου). Ιδού ολίγα, όπως τα ανιχνεύσαμε χθες:
Ο νέος Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος) Δικαιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε κανονικά τη θητεία του στο Στρατό και εν συνεχεία χειροθετήθηκε μοναχός (την 12/2/1977), στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1979 και το ίδιο εκείνο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έγινε Αρχιμανδρίτης.
Διορίστηκε ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών, και όταν ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Αθηναγόρας τον ακολούθησε.
Εδώ στην Αθήνα ήταν εφημέριος στην Αγία Μαρίνα Θησείου, ιεροκήρυκας και διευθυντής του Γραφείου του Μακαριωτάτου. Διετέλεσε μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για το Διάλογο Εκκλησίας και Κοινωνίας.
Κατά τα έτη 1984-1985 παρακολούθησε στο Λονδίνο μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ποιμαντική. Συμμετείχε σε σεμινάρια ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Το 1998 παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Χριστιανικής Ηθικής…
Μάλιστα, οι σπουδές του νέου μητροπολίτη είναι πλούσιες, η παιδεία του υψηλή, και κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του το «άξιος!» ακούστηκε δυνατά.
Το Μενίδι, τα Νέα Λιόσια και η Πετρούπολη, οι ταπεινές και πολύπαθες αυτές περιοχές της Αττικής περιμένουν έτσι με πολλές ελπίδες το νέο Μητροπολίτη τους. Οι Λάκωνες των περιοχών αυτών θα τον αγκαλιάσουμε πρώτοι.
Καλώς να μας έλθει.
                                                                                                                    Μηνάς Αναστασάκης
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα