«Σπαρτιατικός Συναγερμός»

Αύγουστος 1998: Είμαστε συγκεντρωμένοι όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού Σαράντου Αντωνάκου στο κοινοτικό κατάστημα των Αμυκλών και συζητούσαμε τα της...
Παρασκευή, 23 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σπαρτιατικός Συναγερμός»

Αύγουστος 1998: Είμαστε συγκεντρωμένοι όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού Σαράντου Αντωνάκου στο κοινοτικό κατάστημα των Αμυκλών και συζητούσαμε τα της προεκλογικής εκστρατείας, που σε λίγες ημέρες θα άρχιζε ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Συζητώντας πολλά και διάφορα ήλθε και η στιγμή ν’ αποφασίσουμε ποια ονομασία θα δίναμε στο συνδυασμό μας. Ειπώθηκαν αρκετές και μεταξύ αυτών πρότεινα και εγώ την ονομασία «Σπαρτιατικός Συναγερμός» με το σκεπτικό ότι η πολιτική συγκυρία ήτο η πιο πρόσφορη, γιατί ο συνδυασμός μας ζητούσε να συναγείρει όλους τους σπαρτιάτες για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στα δημοτικά πράγματα της ιστορικής πόλης μας. Η πρότασή μου τελικά έγινε δεκτή κι έτσι έγινα ο ανάδοχος της ονομασίας του συνδυασμού μας. Έχουν περάσει βέβαια από τότε δώδεκα χρόνια και ο αείμνηστος Σαράντος κέρδισε τις εκλογές του 2002 και του 2006. Οι εκλογές του 1998 χάθηκαν με μικρή διαφορά και νικητής αναδείχτηκε ο συνδυασμός του τότε δημάρχου κ. Δημοσθένη Ματάλα.
Δυστυχώς η δεύτερη θητεία του αείμνηστου Αντωνάκου έμεινε ημιτελής λόγω των σοβαρών προβλημάτων της υγείας του? ωστόσο, αν επιχειρηθεί μία ψύχραιμη και αντικειμενική αποτίμηση των πεπραγμένων του για το υπόλοιπο διάστημα 2003-2008, θα μπορούσαμε αβίαστα να πούμε ότι ως δήμαρχος κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να νοικοκυρέψει το δήμο και να παρουσιασθεί η Σπάρτη με ένα «καθαρό πρόσωπο». Στον τομέα της ανάδειξης της ιστορικότητας της Σπάρτης πραγματοποίησε θετικά βήματα, αφού η ανέγερση μνημείων που αφορούν την αρχαία Σπάρτη, αλλά και τη σύγχρονη, καταδεικνύει τούτο.
Θεωρώ σκόπιμο και χρήσιμο για όλους μας να μιμηθούμε το παράδειγμα του θανόντος και να κάνουμε σημαία μας την προβολή της ιστορίας της Σπάρτης μας. Είναι μεγάλο δυστύχημα που επί αρκετές δεκαετίες η ιστορία της δεν έχει προβληθεί και ας μην επαιτιόμεθα συνεχώς το αθηναιοκεντρικό κράτος, αφού εμείς δεν την έχουμε μελετήσει και κατά συνέπεια έχουμε επιδείξει μία ασυγχώρητη ολιγωρία.
Φρονώ ότι η ονομασία του πρώτου συνδυασμού του Σαράντου Αντωνάκου είναι πάντα διαχρονική και επίκαιρη και μας υποδεικνύει το δρόμο του αγώνα για να λάβει η Σπάρτη τη θέση που της ανήκει. Δεν είναι δυνατόν να κατοικούμε σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο και να μη γνωρίζουμε βασικά πράγματα από την ιστορική του διαδρομή. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μας δίδαξε για το πολίτευμα του Λυκούργου, καθώς και για το κείμενο της ρήτρας του, η οποία ίσχυσε πάνω από έξι αιώνες. Επίσης κανείς δεν μας δίδαξε για το σπαρτιατικό ύφος και ήθος που επεδείκνυαν οι πολίτες στης Σπάρτης είτε σε ειρηνική περίοδο, είτε σε πολεμική. Ο απεριόριστος σεβασμός προς τους νόμους, η αγάπη προς την πατρίδα, η πειθαρχημένη και λιτή ζωή, ο σεβασμός στους πρεσβύτερους και τόσα άλλα. 
Είμαστε ιστορικά λίγο - πολύ όλοι μας αμνήμονες, ας το ομολογήσουμε, φίλε αναγνώστη, και επειδή ποτέ δεν είναι αργά, ας κάνουμε όλοι μας ένα πρώτο βήμα για να αναδείξουμε και να προβάλουμε την πόλη μας. Δεν είναι κρίμα ξένοι μελετητές να γνωρίζουν για τη Σπάρτη πολύ περισσότερα απ’ όσα ξέρουμε εμείς οι γηγενείς σπαρτιάτες;
Αυτές οι λίγες σκέψεις μου, επειδή αντηχούν το πιστεύω του αειμνήστου δημάρχου Σπαρτιατών, ας είναι ένας μικρός επικήδειος λόγος για το σπαρτιάτη άνδρα, που προχθές αν και άφησε τα εγκόσμια, κατέλειπε μια παρακαταθήκη προς εμάς τους επιγενόμενους, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «Ο σεβασμός προς την ιστορία της Σπάρτης είναι υπέρτατο καθήκον όλων μας».
                                                                                                                      Πάνος Μηνακάκης
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα