Τα πεζοδρόμια ανήκουν στους πεζούς(;)

Τα μεγάλα και φαρδιά πεζοδρόμια των κεντρικών λεωφόρων της Σπάρτης υπήρξαν ένα από χαρακτηριστικά πολεοδομικά στοιχεία της πόλης που τη...
Παρασκευή, 23 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα πεζοδρόμια ανήκουν στους πεζούς(;)

Τα μεγάλα και φαρδιά πεζοδρόμια των κεντρικών λεωφόρων της Σπάρτης υπήρξαν ένα από χαρακτηριστικά πολεοδομικά στοιχεία της πόλης που τη διαφοροποιούσαν από άλλες πόλεις, εξασφαλίζοντας άνεση κίνησης και δραστηριότητας για τους πεζούς και ποιότητα ζωής για όλους τους σπαρτιάτες.
Σήμερα το πλεονέκτημα αυτό των πεζοδρομίων της Σπάρτης έχει ακυρωθεί εξαιτίας της αδιαφορίας, της ανοχής και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων έχει παραδοθεί κυριολεκτικά σε χρήσεις που μετατρέπουν την κυκλοφορία των πεζών αλλά και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) σε πραγματική κόλαση. Τραπέζια, καρέκλες, ψυγεία, ομπρέλες, τέντες, πάγκοι, σίδερα, κρεμάστρες, καλάθια, πραμάτειες, τενεκέδες, αλυσίδες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα, αντιανεμικά παραπετάσματα, υπαίθριες θερμάστρες, σταθερές κατασκευές, χαρτοκιβώτια και πλήθος άλλων εμποδίων που καθημερινά πολλαπλασιάζονται, ορθώνονται μπροστά στους πεζούς και τα ΑμΕΑ παραβιάζοντας βάναυσα το θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμά τους να κυκλοφορούν άνετα και με ασφάλεια στο ζωτικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους.
Επειδή η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια και θα εκραγεί περαιτέρω μπροστά στο καλοκαίρι, πρέπει το δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από διαβούλευση με τους πολίτες, να τοποθετήσει και να ψηφίσει ένα νέο, αυστηρό, κανονισμό χρήσης των πεζοδρομίων της πόλης που θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, με γνώμονα την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και των ΑμΕΑ πάνω σ’ αυτά.
Παράλληλα, ύστερα από 40 περίπου χρόνια, είναι καιρός πλέον να ανακατασκευαστούν τα πεζοδρόμια της Σπάρτης για να πάψουν να είναι παγιδοδρόμια.
Ο γνωστός ζωγράφος Αλ. Φασιανός είχε γράψει σε σχετικό για τα πεζοδρόμια άρθρο του: «Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τα πεζοδρόμια».
Δυστυχώς για τη Σπάρτη η εικόνα των σημερινών πεζοδρομίων της, γενικώς, κάθε άλλο παρά μαρτυρά πολιτισμό, νοικοκυροσύνη κι ευπρέπεια.
                                                                                                                      Βαγγέλης Μητράκος
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος