Παιδικές χαρές: Μνημεία εγκατάλειψης

Η ευαισθησία μιας δημοτικής αρχής προς τους πολίτες μετράται (πρώτα και κύρια) από την ουσιαστική ανάληψη των ευθυνών της έναντι...
Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παιδικές χαρές: Μνημεία εγκατάλειψης

Η ευαισθησία μιας δημοτικής αρχής προς τους πολίτες μετράται (πρώτα και κύρια) από την ουσιαστική ανάληψη των ευθυνών της έναντι των παιδιών.
Με βάση την κατάσταση των παιδικών χαρών του Δήμου Σπαρτιατών, η ευαισθησία αυτή βαθμολογείται με πολύ χαμηλό βαθμό:
Χαλασμένα όργανα, πλημμελής περίφραξη, ανύπαρκτη φύλαξη, προβληματική καθαριότητα, έλλειψη έργων υποδομής, απουσία κανονισμού λειτουργίας, ακατάλληλη χωροθέτηση, μη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΟΤ κλπ, κλπ, έχουν καταστήσει τις παιδικές χαρές από χώρους αναψυχής και παιχνιδιού σε χώρους επικίνδυνους για την ασφάλεια των παιδιών που τις χρησιμοποιούν. Ενδεικτικό παράδειγμα το σπασμένο φινιστρίνι στην τσουλήθρα παιδικής χαράς έξω από το δημοτικό παιδικό σταθμό, μια πραγματική λαιμητόμος που επί μήνες (ίσως και χρόνια) εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία των δημοτικών αρχόντων καρτεράει υπομονετικά τα υποψήφια θύματά της (μη γένοιτο).
Κατά τα λοιπά, ειρωνευόμενοι εαυτούς, στήσαμε στο χώρο αυτό την προτομή του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενός ποιητή που κατ’ εξοχήν αγάπησε και νοιάστηκε τα παιδιά.
Με χαρά είδαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνεργεία του δήμου να παρεμβαίνουν βελτιωτικά σε διάφορες παιδικές χαρές. Αυτό είναι θετικό. Όμως δε λύνει ριζικά και σε μόνιμη βάση το πρόβλημα. Ο νέος δήμαρχος Σπαρτιατών που αποδεδειγμένα διαθέτει ιδιαίτερη αγάπη κι ευαισθησία απέναντι στα παιδιά, οφείλει να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα ΗΔ την ολοκληρωμένη πρόταση-εισήγηση της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης για τις παιδικές χαρές, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που θα κάνουν τις παιδικές χαρές ασφαλείς και λειτουργικές.
Στην πνιγμένη από μπετόν πόλη μας ο δήμος έχει υποχρέωση να φροντίσει τους λίγους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών, έτσι ώστε οι γειτονιές να «ζωντανεύουν» από τις φωνές και τα γέλια τους.
                                                                                                                 Βαγγέλης Μητράκος
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα