«Ελληνικό Πάσχα και οικονομική κρίση»

Πάσχα! Απρίλης! Ένας λαμπρός ήλιος μέσα στο γαλάζιο άπειρο του ουρανού που μας σκεπάζει αρυτίδωτο, λες και τα σύννεφα διπλοκλειδώθηκαν...
Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ελληνικό Πάσχα και οικονομική κρίση»

Πάσχα! Απρίλης! Ένας λαμπρός ήλιος μέσα στο γαλάζιο άπειρο του ουρανού που μας σκεπάζει αρυτίδωτο, λες και τα σύννεφα διπλοκλειδώθηκαν στα σεντούκια για να μην τολμήσουν να ξεμυτίσουν και να χαλάσουν τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης, που η ελληνική χριστιανοσύνη τιμάει και χαίρεται.
Διπλή γιορτή! Ανάσταση Χριστού! Ζωντάνεμα της γης!
Οι έλληνες γλεντάνε, χορεύουν, τραγουδάνε, χαίρονται. Και η φύση τούς συντροφεύει με τα αρώματά της, με τα χρώματά της, με το μυρωμένο γλυκό της αεράκι που τους θωπεύει.
Τα μαύρα μαντάτα που μας σφυροκοπάνε ανελέητα τον τελευταίο καιρό από τα δελτία των πολιτικο-οικονομικών ειδήσεων -σήμερα, το Πάσχα- πάψανε και στη θέση τους μπήκαν τραγούδια και χοροί. Απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης ηχούνε μουσικές και ο έλληνας χορεύει με τις τοπικές του φορεσιές, ενώ οι σούβλες γυρίζουν με το αρνί και το κοκορέτσι και η τσίκνα του οβελία στέλνει μηνύματα ελπίδας απ’ τη Θράκη ως την Κρήτη για να πει:
Ξεχάστε τα μοιρολόγια πατριώτες! Ξεχάστε τη μαύρη και σκληρή πραγματικότητα. Έλληνα! Πάρε δύναμη και ελπίδα, κοίταξε γύρω σου την ομορφιά, θυμήσου πως πριν λίγες μόλις μέρες, κεραυνοί και πλημμύρες έπνιγαν χωριά και κάμπους, ανεμοστρόβιλοι σήκωναν σκεπές και ξερίζωναν δέντρα και το κρύο αγιάζι μαρμάρωνε το διαβάτη, μα όλα τώρα έχουν αλλάξει. Μια καινούργια μέρα ξημέρωσε. Δες πως ήλθε η πασχαλιάτικη γαλήνη, η ζεστασιά, η ομορφιά της φύσης και πίστεψε στην Ανάσταση.
Βάλε στην καρδιά σου την ελπίδα και πίστεψε πως η Ελλάδα μας θ’ αναστηθεί. Όλα θα διορθωθούν γιατί το θέλει ο Θεός, το θέλει το δίκιο. Το θέλει αυτός που μας έστειλε σήμερα τα σημάδια του με το φωτεινό μας Πάσχα, που ενώ περιμέναμε να το περάσουμε χειμωνιάτικο κοντά στο τζάκι, μας αγκάλιασαν οι ακτίνες του ήλιου και οι ευωδιές με τους λεμονανθούς και τις βιολέτες.
Και τώρα αυτή την πασχαλιάτικη γιορτή, απ’ άκρη σ’ άκρη βλέπουμε τσολιάδες να χορεύουν σ’ όλα τα κανάλια της τηλεόρασης, με τις φουστανέλες και τα τσαρούχια τους, θυμίζοντάς μας τους αγώνες του ’21, που «μας πλάκωνε η σκλαβιά» για τέσσερις αιώνες και εμείς μια χούφτα φτωχοί και αδύναμοι έλληνες νικήσαμε τους τρομερούς καταχτητές και κερδίσαμε τη λευτεριά μας.
Βλέπουμε τους πόντιους με τις μπότες τους, τα μαύρα τους σκουφιά και τη λίρα τους, τιμώντας τις ρίζες της αλύτρωτης πατρίδας τους να χορεύουν τον ξεχωριστό δικό τους χορό. Βλέπουμε να χορεύει η νέα γενιά και οι γέροι να καμαρώνουν τις ελπίδες που έσπειραν για ένα καλύτερο αύριο.
Και το αύριο το καλό θα ’ρθει. Γιατί πρέπει να ’ρθει. Το θέλει ο Θεός! Το θέλει το δίκιο!
Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που μας καταπάτησαν ύπουλα και ανέντιμα τη χώρα μας με τα σιδερένια τους θηρία. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που μας έκαψαν τα χωριά και τις πόλεις, αυτοί που μας σκότωσαν τους πατεράδες, τα παιδιά και τ’ αδέλφια μας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που μας έπαιρναν την παραγωγή και πέθαιναν οι συμπατριώτες μας κατά χιλιάδες από ασιτία.
Όχι δεν πρέπει! Αυτοί που μας έκαναν τόσο μεγάλο κακό πρέπει να πληρώσουν, γιατί μας χρωστάνε!
Μας χρωστάνε! Μας χρωστάνε πολλά. Πάρα πολλά….
Το δίκιο θα λάμψει! Όπως και ο
«Χριστός Ανέστη»
                                                                                                           Αννίτα Λούβη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti