«Η Εβδομάδα των Παθών»

Ξεκίνησε η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, όπως την εορτάζουμε κάθε χρόνο. Είναι η εβδομάδα της περισυλλογής, της προσευχής...
Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η Εβδομάδα των Παθών»

Ξεκίνησε η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, όπως την εορτάζουμε κάθε χρόνο. Είναι η εβδομάδα της περισυλλογής, της προσευχής και της ψυχικής και πνευματικής ανάτασης.
Πρέπει όλοι μας νοερά να συμμετέχουμε στο Θείο Πάθος και να ακολουθούμε τα βήματα του Χριστού μας, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Ανάσταση. Είναι πράγματι εξαίσιες αλλά και συνταρακτικές οι σκηνές, που περιγράφονται μέσα από τα Ιερά Ευαγγέλια. Πως στ’ αλήθεια συμβαίνει μια πλημμυρίδα ανθρώπων να υποδέχεται το Μεσσία ανακράζοντας το «Ωσαννά» και μέσα σε τρεις ημέρες να κραυγάζει το «Σταύρωσον, σταύρωσον Αυτόν!». Είναι αυτό το φαινόμενο ένα ατράνταχτο αποδεικτικό στοιχείο για το «Ευμετάβολον του όχλου!».
Πως ο Πέτρος αρνείται τρεις φορές τον Κύριό του λιποψυχώντας και επαληθεύοντάς Τον στο «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις απαρνησάσθω με!».
Πώς ο Χριστός ευρίσκεται να αγωνίζεται εναντίον τριών εξουσιών, αυτής των Ρωμαίων, της των Γραμματέων και Φαρισαίων και της του Τοποτηρητού των Ρωμαίων Πόντιου Πιλάτου; Και οι τρεις αυτές εξουσίες με μεθοδευμένα σοφίσματα και παραβιάζοντας τους νόμους οδηγούν τον Ιησού στην καταδίκη δια του Σταυρού στον Γολγοθά.
Πως ένας από τους μαθητές Του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, άνθρωπος φιλάργυρος έγινε αργυρώνητος προδότης και παρέδωσε στον Κήπο της Γεθσημανής το Διδάσκαλό του! Ο ίδιος ο Διδάσκαλος είχε απτά δείγματα του χαρακτήρα και συμπεριφοράς του «μαθητή» τού αυτού και προέβλεψε ότι αυτός θα τον πρόδιδε!
Η μαρτυρική πορεία προς τον Γολγοθά μάς αφήνει άναυδους, όταν στη διάρκεια αυτής ο Χριστός λοιδορείται, χλευάζεται και γίνεται «αντικείμενο» εμπτυσμών και ραπισμάτων. Οι φρικτοί πόνοι που ακολουθούν το επί του Σταυρού Μαρτύριο μάς κάνουν να δακρύζουμε από αυτό το απάνθρωπο βασανιστήριο!
Το συγκλονιστικό «Τετέλεσται» έρχεται μέσα σε μία ζοφερή ατμόσφαιρα, όπου η φύση συμμετέχει στο Θείο Πάθος. Αποσβολωμένοι αυτοί που το διαπόμπευσαν μένουν περιδεείς και κατάπληκτοι, αντιλαμβανόμενοι ότι οδήγησαν στο Σταυρικό θάνατο έναν Αθώο!
Ύστερα θα έλθει η Ανάσταση του Θεανθρώπου προς επιβεβαίωση των προφητειών αλλά και των λόγων του ιδίου για τριήμερον Ανάστασιν. Η καταπάτηση του θανάτου από το Χριστό δηλώνει τη θεία Δύναμη που είναι σαφώς υπέρτερη των γήινων και φθαρτών πραγμάτων.
Ας βαδίζουμε όλοι μας αυτή την εβδομάδα, φίλε αναγνώστη, αυτή την επώδυνη πορεία του Χριστού μας μέχρι και την Ανάστασή Του. Αυτή η εγκαταβίωση μάς είναι απαραίτητη, γιατί έτσι μόνο επέρχεται ο καθαρμός της ψυχής μας από τα κάθε λογής ανομήματα και ατοπήματά μας.
Ας κοιτάξουμε δίπλα μας και ας σταθούμε στο πλευρό των πασχόντων συνανθρώπων μας, γιατί είναι κρίμα, όταν εμείς μπορούμε να απαλύνουμε με λόγια και με έργα τη δυστυχία του πλησίον μας, αυτό να μην το επιδιώκουμε και να μην το πραγματοποιούμε. Ας είναι η εβδομάδα που άρχισε μια χρονική περίοδος ποιοτικής μεταβολής του εαυτού μας, γιατί ο προορισμός του ανθρώπου δεν είναι η βουλιμική απόλαυση υλικών αγαθών, αλλά η βελτίωση του πνεύματός του και της ψυχής του μέχρι την τελείωσή του!
Μη γινόμαστε εμείς υπαίτιοι με τις πράξεις μας καθημερινά να σταυρώνουμε το Χριστό, αφού ταυτόχρονα είμαστε επιλήσμονες της Διδασκαλίας Του.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι εκ βαθέων «Καλό Πάσχα»!
                                                                                                                Πάνος Κ. Μηνακάκης
                                                                                                                          Φιλόλογος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα