«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

(Α. Κάλβος)
Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου, επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας μετά από μακραίωνη τουρκική σκλαβιά, θα γιορτασθεί μέσα στο βαρύ κλίμα της δημοσιονομικής κρίσης και των κοινωνικών αντιδράσεων, που επιφέρουν τα κυβερνητικά μέτρα «του προγράμματος σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας, τα οποία φορτώνουν όλα τα βάρη, με μονόπλευρο και αδίστακτο τρόπο, στις πλάτες των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους.
Ο απλός έλληνας πολίτης, αυτός που «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός» παλεύει και αγωνίζεται με τις πιο αντίξοες συνθήκες για το μεροκάματο, για το εισόδημα της οικογένειας, το οποίο πολλές φορές μόλις και φτάνει για να εξασφαλίσει στα μέλη της μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή, έχει μείνει κυριολεκτικά εμβρόντητος, από τη συγκλονιστική αποκάλυψη για την κατάντια της «ισχυρής» Ελλάδας, που αποδείχθηκε «γίγαντας» με πήλινα πόδια!
Αυτός ο άνθρωπος της καθημερινότητας που όλες οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον παρουσίαζαν ως τον πιο σκληρά εργαζόμενο ευρωπαίο, συχνά με δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα, αφού το μεροκάματο, ο μισθός και η σύνταξη των ελλήνων ουδέποτε προσέγγισαν, μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν μπορεί να καταλάβει πώς και γιατί η χώρα μας οδηγήθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας!
Σ’ αυτήν την ενδοσκόπηση περί ευθυνών ο απλός έλληνας μπορεί να καταλογίσει στον εαυτό του παιδική αφέλεια και ανοχή απέναντι στους πολιτικούς, που άσκησαν εξουσία, απόλυτη ευπιστία στα λόγια τους τα μεγάλα, καθώς και βλακώδη προσήλωση στα δυο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα, τα οποία «διεμερίσαντο εαυτοίς τα ιμάτια» του ελληνικού κράτους.
Κατά τ’ άλλα σε τι ευθύνεται η πλειονότητα του ελληνικού λαού, που μέσα στον 20ο αιώνα πέρασε από πολέμους, εμφυλίους, διχασμούς, εθνικές τραγωδίες, ξένες επεμβάσεις, πολιτικές εκτροπές, τραγωδίες και βάσανα που κανείς άλλος ευρωπαϊκός λαός δεν δοκίμασε;
Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων ο έλληνας έζησε την τραυματική εμπειρία της αβουλίας, της επιπολαιότητας και της ανικανότητας των περισσότερων από τους πολιτικούς που διεκδίκησαν και άσκησαν κυβερνητική εξουσία και το φοβικό σύνδρομο που τους διέκρινε έναντι όλων όσοι επιβουλεύονταν την εθνική μας κυριαρχία.
Αυτοί αποβιομηχάνισαν σταδιακά τη χώρα μας, αποδυνάμωσαν κι εξάρθρωσαν την αγροτική οικονομία, αδιαφόρησαν για τη δημιουργία υποδομών, ολιγώρησαν στην υιοθέτηση των απαραίτητων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καταρράκωσαν τους θεσμούς της Πολιτείας, υποβάθμισαν την ελληνική παιδεία, έπληξαν την εθνική μας ταυτότητα, υποτάχτηκαν στους πλούσιους και ισχυρούς, ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία, κατασπατάλησαν πολύτιμους πόρους σε διορισμούς και αμοιβές ημετέρων, δανείστηκαν ασυλλόγιστα, μετέτρεψαν το κράτος σε κομματικό φέουδο προορισμένο «για τα δικά μας τα παιδιά», δημιούργησαν τα περιβόητα λαμόγια κι ακολούθησαν καταστρεπτικές επιλογές και κατευθύνσεις…
Και τώρα που ήλθε η ώρα της κρίσεως παριστάνουν όλοι τους τις «αθώες περιστερές» και παραπέμπουν το λογαριασμό στο αιώνιο θύμα… τον εργαζόμενο! Τα golden boys που συνέβαλαν σ’ αυτήν την καταστροφική εξέλιξη, κάνοντας «ασκήσεις επί χάρτου» και ξεκοκαλίζοντας υπέρογκους μισθούς, αποζημιώσεις, bonus κλπ αποσύρθηκαν διακριτικά από το προσκήνιο στο παρασκήνιο, για να συνεχίσουν, λίγο πιο αθόρυβα, το έργο τους, που στοχεύει στην κερδοφορία των λίγων εχόντων και κατεχόντων!
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί να «χτυπήσει» τη φλέβα της φιλοπατρίας των ελλήνων, διακηρύσσοντας πως εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων «κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία», για να «περάσει» χωρίς μεγάλες αντιδράσεις το πιο αντεργατικό, αντιλαϊκό, κοινωνικά άνισο, σκληρό και μονόπλευρο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε ποτέ. Ένα πακέτο που θα πάει τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω σε ό,τι αφορά το βιοτικό τους επίπεδο και θα εγκαθιδρύσει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, πρόνοιας, ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Φαντάσου να ξαναζωντάνευαν οι ήρωες του ’21. Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Μπότσαρης, ο Μακρυγιάννης, ο Διάκος, ο Πλαπούτας, ο Νικηταράς, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Θεοδώρητος Βρεσθένης, ο Άνθιμος Έλους, ο Υψηλάντης, η Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, ο Κανάρης, ο Πιπίνος, ο Μιαούλης και τόσοι άλλοι. Και να έβλεπαν τα χάλια μας. Να άκουγαν τους γερμανούς να μας λοιδωρούν. Θα έλεγαν μ’ ένα στόμα: «Μωρέ για τούτη την πατρίδα αγωνιστήκαμε και χύσαμε το αίμα μας»; Και θα έπαιρναν τα γιαταγάνια στα χέρια «κι όποιον πάρει ο Χάρος»!
Μέρες που είναι, ας συλλογιστούμε καλά. Τις αιτίες της κρίσης -που δεν είναι μόνο δημοσιονομική- τις ξέρουμε. Ας επαναχαράξουμε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητές μας στο σύγχρονο κόσμο κι ας αναδείξουμε επιτέλους μια νέα γενιά πολιτικών, η οποία θα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσει με ικανότητα το σκάφος του ελληνισμού μέσα στη φουρτούνα της νέας τάξης πραγμάτων.
Όπως έγραφε «προφητικά» το 1967, ο συμπατριώτης μας φιλόσοφος Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος: «Πάντοτε χωρίς θόρυβον και χωρίς πνευματικήν και ηθικήν δυστοκίαν ανανεώνει ο Ελληνισμός εις κάθε κρίσιμον στιγμήν της ιστορίας του την οντότητά του ως Έθνος. Έτσι πιστεύομεν και σήμερον εις την κρίσιμον καμπήν, την οποίαν ο Ελληνισμός διέρχεται, θα διατηρήσει την βασικήν του καταβολήν την ελευθερίαν του, την οποίαν παρέλαβεν από τους πατέρας του, δίχως μύθους και ρομαντισμούς, οι οποίοι ταράζουν την ανθρωπίνην αξιοπρέπειαν και ανακόπτουν την περαιτέρω πνευματικήν δημιουργίαν. Οι Έλληνες είναι άλλως τε, χρεωμένοι από την ιστορίαν, η οποία κρατάει τα βιβλία της ζωής και του θανάτου των λαών, να επιτύχουν πλήρην κάθαρσιν της ( …) μεγάλης τραγωδίας της ζωής των».
Και με τους στίχους του Κάλβου: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»!
                                                                                                              Γιάννης Μητράκος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα