Βανδαλισμός αρχαίου ελληνικού αγάλματος του Ελευθέριου Ψαρρού

Εδώ και αρκετό καιρό γράφω τις αναμνήσεις μου σχετικά με τη γερμανική κατοχή στο χωριό μου Πηγή Ρεθύμνου που έζησα...
Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εδώ και αρκετό καιρό γράφω τις αναμνήσεις μου σχετικά με τη γερμανική κατοχή στο χωριό μου Πηγή Ρεθύμνου που έζησα ως παιδί (γεν. 1933) και για όλα τα παιδιά της τότε εποχής, μικρά, μεγάλα με όλες τις παιδικές μνήμες που δεν ξεχνιούνται, όταν μάλιστα είναι και αρκετά επώδυνες.
Βασικός σκοπός μου είναι να φρεσκαριστούν οι μνήμες των παλαιών συγχωριανών μου και να μάθουν οι νεότεροι τα των προγόνων τους, το τι θα πει να είσαι υπό τη μπότα ενός υπερόπτη και θηριώδους κατακτητή.
Αιτία του παρόντος άρθρου, είναι ο εξοργισμός μου για το βανδαλισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, όπως αυτό δημοσιεύθηκε σε γερμανικό περιοδικό. Όταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο γλύπτης σμίλευε το μάρμαρο για να γίνει αυτό το αριστούργημα, οι πρόγονοι αυτού -που είχε το θράσος με το κούφιο μυαλό να το παραποιήσει- ζούσαν σε σπηλιές ή χόρτινες καλύβες φορώντας προβιές ζώων.
Οι παιδικές μνήμες στον άνθρωπο μένουν πάντα αναλλοίωτες μέχρι το τέλος της ζωής του και όσο μεγαλώνει τόσο πιο φρέσκιες του παρουσιάζονται.
20 Μαΐου 1941: Το χωριό μου, η Πηγή, βρέθηκε στο κέντρο των πολεμικών επιχειρήσεων, διότι ο από αέρος εισβολέας ήθελε με κάθε τρόπο, μέσο και απώλεια, να καταλάβει το αεροδρόμιο που βρισκόταν στην παραλιακή ζώνη.
Πρώτη φάση οι βομβαρδισμοί εκατοντάδων αεροπλάνων με μεγάλες καταστροφές σε ένα μέτωπο άνω των δώδεκα χιλιομέτρων, όπου μεγάλο μέρος της πόλεως Ρεθύμνου ισοπεδώθηκε.
Μετά τους βομβαρδισμούς, άρχισαν οι ρίψεις περίπου σε όλη την Κρήτη 10.000 αλεξιπτωτιστών από 600 μεταγωγικά και 100 ανεμόπτερα.
Οι αμυνόμενες ελληνικές δυνάμεις χωροφυλακής και στρατού, μαζί με τις συμμαχικές (εγγλέζοι, νεοζηλανδοί και αυστραλοί), εξόντωσαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στρατού που εθεωρείτο το καμάρι του Χίτλερ (περίπου 4.000). Η δε συμβολή των κρητών με κάθε μέσον που διέθεταν (δρεπάνια, τσεκούρια, μαγκούρες, τσάπες) ήταν πολύ σημαντική.
Κατά τις ημέρες των επιχειρήσεων αλλά και μετά, μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα, τα περισσότερα γυναικόπαιδα του χωριού μου ζήσαμε σε σπηλιές στα βουνά.
Μετά την κατάληψη ο κατακτητής άρχισε τις εκδικήσεις, με εκτελέσεις κυρίως αμάχων πολιτών. Βάσει στρατηγικού σχεδίου περικύκλωναν το κάθε χωριό τα ξημερώματα, έμπαιναν στα σπίτια έβγαζαν διά της βίας έξω κάθε ενήλικα άνδρα, ακόμη  και γέρους, τους μάζευαν στην πλατεία ή στο σχολείο, τους φόρτωναν σα σακιά στα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν καλυμμένα με μουσαμά, και τους έλεγαν ότι τους ήθελαν για εργασία. Τους πήγαιναν στον τόπο εκτέλεσης μακριά από το χωριό, τους έδιναν σκαπανικά εργαλεία να σκάψουν ομαδικό τάφο και μόλις τελείωναν και τους έπαιρναν τα εργαλεία, άρχιζαν τα…. πολυβόλα. Τέλος, ο επικεφαλής τους έριχνε και τη χαριστική βολή, η δε ταφή τους γινόταν όπως - όπως. Αυτό γινόταν συνεχώς επί μέρες, όπως βέβαια και τα ολοκαυτώματα ολόκληρων χωριών κλπ.
Το χωριό μου λόγω αεροδρομίου ήταν στρατοκρατούμενο, περιφραγμένο περιμετρικά με συρματόπλεγμα και ναρκοθετημένο. Το βράδυ έκλεινε κάθε δίοδος προς τα έξω και το πρωί άνοιγε. Εάν δεν προλάβαινες στην ώρα έμενες έξω χειμώνα-καλοκαίρι.
Για το στρατονισμό είχαν επιτάξει το σχολείο, μαγαζιά και σπίτια. Για αποθήκευση υλικών, πυρομαχικών και καταλύματα ζώων είχαν επιτάξει αποθήκες, καθώς και τον ιερό ναό της Παναγίας μας.
Οι εκτελέσεις ανθρώπων που είχαν υπόνοιες αντίστασης κατά την εισβολή, ήταν απάνθρωπες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγαιναν για εκτέλεση τον διευθυντή του σταθμού χωροφυλακής, ήρωα Γιαπιτζάκη, που τον πέρασαν μπροστά από το σπίτι μας με καταματωμένο το κορμί του και αφού τον πυροβόλησαν, τον έθαψαν ζωντανό.
Βέβαια όλο το κατοχικό διάστημα οι γερμανοί διαρκώς κατασκεύαζαν διάφορα οχυρωματικά έργα με αγγαρίες πολιτών. Ακόμη και πατάτες τηγάνιζαν και τις έστελναν στα επιτελεία της Αφρικής.
Η αντίσταση της Ελλάδας και η μάχη της Κρήτης με την ηρωική συμμετοχή ενός αόπλου λαού έφεραν τα πάνω - κάτω στα τρελά οράματα του υπερόπτη Χίτλερ, καθώς και του στρατού του με τις απάνθρωπες και κτηνώδεις συμπεριφορές τους.
Εμείς οι έλληνες είμαστε οι νικητές. Εμείς με τους αγώνες μας δώσαμε την ευκαιρία και το χρόνο στους ρώσους να ανασυνταχθούν και όχι μόνο.
Εμείς με τις ομάδες της εθνικής αντίστασης, με τα ηρωικά παλικάρια μας, σαμποτάραμε όλες τις αποστολές καυσίμων, πυρομαχικών, τροφίμων κλπ, στα στρατεύματα της Αφρικής του Ρόμμελ.
Εμείς είμαστε αυτοί που ο πατέρας της νίκης Τσόρτσιλ είπε «Οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες».
Εμείς στην ουσία αλλάξαμε τα σχέδια του Χίτλερ για την κατάκτηση της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, όταν καθυστερήσαμε πάνω από ένα μήνα και βέβαια η μάχη της Κρήτης  ήταν ο «τάφος» της περίφημης δύναμης των αλεξιπτωτιστών.
Εμείς δεν είμαστε τα θύματα διαχρονικής κλοπής των αρχαιολογικών θησαυρών μας, που επί δεκαετίες εκθέτετε στα μουσεία σας, εισπράττοντας πακτωλό χρημάτων;
Εμείς δεν είμαστε η μικρή χώρα που αντέξαμε τόσο διάστημα τα μαρτύρια, την πείνα και τις εκτελέσεις τόσων εκατοντάδων ηρωικών παιδιών, με τις διαρκείς δολιοφθορές κλπ;
Εμείς δεν είμαστε ο λαός που για μια κουραμάνα σκότωναν οι κατακτητές μικρά παιδιά την ώρα που πήγαιναν να την αρπάξουν από τα αυτοκίνητά τους, όταν το αλεύρι και το ζυμάρι το είχαν κλέψει αυτοί από εμάς;
Εμείς δεν είμαστε ο λαός των περίπου 10 εκατομμυρίων, που είχαμε θύματα 500 χιλιάδων ανθρώπων από πείνα, εκτελέσεις και από πολεμικές επιχειρήσεις;
Εμείς δεν είμαστε ο λαός που πάθαμε καταστροφές τόσων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις πολεμικές καταστροφές και τις τόσες χιλιάδες θύματα; Πόσα παιδιά γεννήθηκαν χωρίς να γνωρίσουν πατέρα, διότι έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την ελευθερία της πατρίδος του ή τον εκτέλεσαν γιατί έτσι ήθελαν;
Τέλος εμείς οι έλληνες, κύριοι ευρωπαίοι, έπρεπε να είχαμε μπει πρώτοι τότε ως νικητές στη Γερμανία και όχι οι λοιποί σύμμαχοι άγγλοι-ρώσοι-γάλλοι-αμερικανοί κλπ, διότι χωρίς εμάς τους έλληνες ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά όμως, όχι μόνο μείναμε ουραγοί και χωρίς καμία πολεμική αποζημίωση, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα το θράσος μερικών ευτυχώς απογόνων αυτού του λαού, που μέσα σε λίγες δεκαετίες έκανε δύο παγκόσμιους πολέμους με εκατομμύρια θύματα και αμέτρητες καταστροφές.
Αυτοί λοιπόν οι απόγονοι, οι δήθεν ως διάσημοι οικονομολόγοι, μας προτρέπουν να πουλήσουμε το μεγαλύτερο παγκόσμιο μνημείο των αιώνων την Ακρόπολη, τα νησάκια μας, που τόσο αίμα έχουμε χύσει επί χιλιάδες χρόνια γι’ αυτά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Μπορεί εμείς διαχρονικά να μην κάναμε καλή διαχείριση στα οικονομικά μας, αλλά ποτέ μα ποτέ οι έλληνες ως λαός δεν πήγαμε να υποτάξουμε με το έτσι θέλω κάποιον πιο αδύναμο από εμάς. Ο Μέγας Αλέξανδρος με τους μακεδόνες του, που έφθασε τα πέρατα της Ασίας, το μόνο που έκανε ήταν να μεταδώσει τον πολιτισμό και να συμφιλιώσει διάφορες φυλές και λαούς. Γι’ αυτό και οι σημερινοί απόγονοί τους είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους.
Δεν πήγαμε εμείς να υποτάξουμε το γερμανικό λαό και όταν ήταν νικημένος δύο φορές του φερθήκαμε ανθρώπινα, διότι πάντοτε πίστη μας είναι ότι η λήθη είναι καλή για τη συμφιλίωση των λαών. Όχι όμως οι απόγονοι του σήμερα να μας περιφρονούν και να μας διασύρουν παγκοσμίως με αυτόν τον τρόπο.
Εσείς κύριοι μπήκατε με το έτσι θέλω να καταπατήσετε τα ιερά και τα όσια του ελληνικού λαού. Ενός λαού που επί χιλιάδες χρόνια το αίμα του είχε ποτίσει κάθε σημείο της ελληνικής γης. Ενός ηρωικού λαού.
Ζητώ συγνώμη αν πικραίνω κάποιους αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος