«Νέο σχολείο: Ένα σχολείο χωρίς? τοίχους!» Kαι στην ούγια γράφει made in USA

Μέσα στον κουρνιαχτό που σήκωσαν οι άγριες περικοπές στην παιδεία και στους μισθούς των εκπαιδευτικών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, η...
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Νέο σχολείο: Ένα σχολείο χωρίς? τοίχους!» Kαι στην ούγια γράφει made in USA

Μέσα στον κουρνιαχτό που σήκωσαν οι άγριες περικοπές στην παιδεία και στους μισθούς των εκπαιδευτικών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο μοντέλο για το σχολείο.
Με το βαρύγδουπο «Κανένα παιδί δεν αφήνουμε να μείνει πίσω», το οποίο αποτελεί τη μετάφραση της αμερικανικής νομοθεσίας «No child left behind», που ξεκίνησε επί Κλίντον, γενικεύτηκε επί Μπους και εφαρμόζεται στην πιο σκληρή του εκδοχή επί Ομπάμα, αφήνοντας πίσω του... συντρίμμια: Αγράμματα παιδιά, κλειστά σχολεία, απολυμένους εκπαιδευτικούς και παιδεία σε συσκευασία κουπονιών και «μετρήσιμων» στόχων. Αυτά τα έκρυψε η κ. Διαμαντοπούλου παρουσιάζοντας μέσα σε ένα κείμενο 37 σελίδων, και χρησιμοποιώντας, το μαγικό ραβδάκι του ΠΑΣΟΚ, όπου τα σχολεία γίνονται ψηφιακά και ολοήμερα, με διαδραστικούς πίνακες και e-book, με νέα προγράμματα και μεθόδους διδασκαλίας. Απέφευγε προσεκτικά να πει πόσοι μαθητές θα παρακολουθούν σε αυτή την ψηφιακή τάξη. Και όταν έρχεται στο ψητό, δηλαδή στη χρηματοδότηση, παραπέμπει στο ΕΣΠΑ καταγράφοντας προγράμματα που σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν μελέτες!
Η ομιλία της είναι σίγουρα γραμμένη πριν από το νέο πακέτο και έτσι ακούστηκε ακόμα πιο προκλητική σε εκπαιδευτικούς και γονείς. «Το κλειδί για τις αλλαγές κρατούν οι εκπαιδευτικοί», έλεγε η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στους συναδέλφους της, αφού δάσκαλοι και καθηγητές ήταν στους δρόμους όταν πετσοκόβονται οι μισθοί και μειώνονται στο μισό οι μόνιμοι διορισμοί. Αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στη χρηματοδότηση και στο 1 δισ., τα τελευταία 200 εκατ. του οποίου έκοψαν προχθές.
Σύμφωνα με το σχέδιο Διαμαντοπούλου, τα νέα προγράμματα σπουδών για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο θα αναπτυχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2011, θα εφαρμοστούν πειραματικά την ίδια χρονιά και θα γενικευτούν την επομένη. Μάλιστα, έξι μήνες πριν την εφαρμογή τους θα προηγηθεί επιμόρφωση των εκπαιδευτικών διάρκειας 180 ωρών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν θα άνοιγε θέμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως στο σχέδιο παρουσιάζονται οι βασικές κατευθύνεις για το νέο εξεταστικό. Οι κεντρικές εξετάσεις διατηρούνται, ενδεχομένως επεκτείνονται και στη Β΄ Λυκείου, αλλά τα θέματα θα επιλέγονται από σχετική τράπεζα, για τη μελέτη της οποίας είχαν δαπανηθεί μεγάλα κονδύλια την περίοδο υπουργίας του Γ. Αρσένη.
Ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται και μαζί με τα υποχρεωτικά μαθήματα εισάγονται και επιλογής. Επίσης ανακοινώθηκε μια νέα μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση (η τέταρτη την τελευταία πενταετία) με τη θεσμοθέτηση Τεχνολογικού Λυκείου που θα λειτουργεί, λέει, ως διακριτή εκπαιδευτική βαθμίδα!
Μέσα από την έκθεση ιδεών και την εικονική πραγματικότητα για το ψηφιακό σχολείο, η Α. Διαμαντοπούλου προσπάθησε να καλύψει τους νεοφιλεύθερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρώτον, η παιδεία... πέφτει στο επίπεδο των μετρήσιμων στόχων μέσα από εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών περνάμε σε ένα μίνιμουμ μαθησιακών στόχων με βάση τους οποίους κρίνονται σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Διαφαίνεται η προοπτική κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσα από τη θεσμοθέτηση παιδαγωγικά διαφοροποιούμενων προγραμμάτων. Μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες, δεν διευκρινίζονται ποιες, για τη δημιουργία σχολείων ανοικτών στις τοπικές κοινωνίες. Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση των δήμων σημαίνουν νέα ανταποδοτικά τέλη για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και αναζήτηση πόρων από την αγορά. Βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής είναι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με βάση συγκεκριμένους στόχους (μεταξύ των οποίων και οι επιδόσεις των μαθητών όπως και στην Αμερική). Η υπουργός Παιδείας, ωστόσο, απέκρυψε τις συνέπειες αυτής της αξιολόγησης.
Επαναφέρει στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας που είχε θεσμοθετήσει ο Γ. Αρσένης, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, που θα στείλει σε μια νέα εκπαιδευτική αγορά δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς που δεν το έχουν και επιθυμούν διορισμό.
Η κ. Διαμαντοπούλου με την πολιτική που εξαγγέλλει όχι μόνο παραδίνει τα κλειδιά της δημόσιας εκπαίδευσης στις δυνάμεις της αγοράς, αλλά πολύ έξυπνα γκρεμίζει και τους τοίχους του για να εισβάλουν ξεκούραστα και να κάνουν πάρτυ οι νεοφιλελεύθεροι κερδοσκόποι που σήμερα ξορκίζει για τα παιχνίδια τους σε βάρος της χώρας μας αλλά που μέχρι χθες έτρεχε να φωτογραφηθεί στο πλάι τους.
Τελικά είναι από την Αμερική το νέο μοντέλο σχολείου που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση σαν βαθειά τομή και μεταρρύθμιση στην παιδεία.
«Περσυνά ξινά σταφύλια» όπως σοφά λέει ο λαός μας.
                                                                                                Παναγιώτης Κουμουνδούρος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος