Με ενδιάμεσο σταθμό τη Λακωνία

Ο Γιάννης Κούρος τιμά τον αγώνα του Νικηταρά
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με ενδιάμεσο σταθμό τη Λακωνία
Οκτώ ολοήμερες διαδρομές θα διανύσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος πολλαπλών υπερμαραθώνιων παγκόσμιων επιδόσεων Γιάννης Κούρος, για να τιμήσει τον πιο θαυμαστό του ήρωα τού 1821, το Νικήτα Σταματελόπουλο -φτερωτό Νικηταρά-, σε διάφορες τοποθεσίες όπου αυτός έδρασε με διάφορα ανδραγαθήματα ή άλλες κινήσεις του.
Η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στο να αναδειχθούν οι αρετές του Νικηταρά -ηθικές και σωματικές- όπως, εκτός της ανδρείας και της σβελτάδας, η ανιδιοτέλεια, η υπέρμετρη αγάπη προς την πατρίδα και η θυσία όλου του βίου για την ελευθερία της.
Η οκταήμερη διαδρομή, τίθεται υπό την αιγίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου, με στόχο να προβληθούν ιστορικοί τόποι και μνημεία του Μωριά αλλά και άλλων περιοχών, όπως επίσης η δράση και το υποδειγματικό ήθος του Νικηταρά, μέσα σε ευρύτερα πλαίσια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Ο Γιάννης Κούρος θα ξεκινήσει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου από τον τόπο καταγωγής του ήρωα, τα Τουρκολέκα Αρκαδίας, με μια σεμνή τελετή και περνώντας από τη γενέτειρά του, τη Νέδουσα, θα διατρέξει διαδρομές στους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Αττικής για να τερματίσει στον Πειραιά στις 29/11.
Συμβολικός είναι και ο τόπος τερματισμού, καθώς στον Πειραιά ο Νικηταράς απεβίωσε πάμπτωχος, τυφλός και εγκαταλελειμμένος απʼ τους τότε διοικούντες τη χώρα, αφού προηγουμένως του είχε παραχωρηθεί άδεια ώστε να δύναται να επαιτεί, παρόλο τις ανεξίτηλες αξίες, τις οποίες υπηρέτησε και πρέσβευε.
Το πλήρες πρόγραμμα των διαδρομών, καθώς και οι κατά προσέγγιση ώρες διέλευσης από πόλεις και χωριά, με τις πιθανές τελετές, θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τις προσεχείς ημέρες.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος