Στα βήματα της αγωνιστικής δράσης του Νικηταρά

Στη Σπάρτη σήμερα και αύριο ο Γιάννης Κούρος
Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα βήματα της αγωνιστικής δράσης του Νικηταρά
Οκτώ ολοήμερες διαδρομές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γιάννης Κούρος, στο πλαίσιο του Νικητάρειου Άθλου.
Έτσι, στα βήματα της αγωνιστικής δράσης του ήρωα του 1821, ο Γιάννης Κούρος θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 το πρωί από τον τόπο καταγωγής του Νικηταρά, τα Τουρκολέκα. Πριν την επίσημη έναρξη του άθλου, θα πραγματοποιηθεί σεμνή τελετή στο χώρο του αγάλματος, κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, αλλά και από τον ίδιο τον αθλητή. Θα ακολουθήσουν εκφωνήσεις και δηλώσεις, όπως επίσης και ωδή στο Νικηταρά, σε στίχους και μελοποίηση από το Γιάννη Κούρο, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών ψηφίσματος για ανέγερση αγάλματος του Νικηταρά στον Πειραιά. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, ενώ στις 10.30΄ θα σημάνει η επίσημη έναρξη του άθλου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 1ης μέρας, ο αθλητής θα διασχίσει σήμερα την Καμάρα στις 12.15΄ το μεσημέρι, μία ώρα μετά θα βρεθεί στο Δυρράχι και μεταξύ 3.30΄ και 4 μμ θα έχει φτάσει στον τόπο γέννησης του Νικηταρά, τη Νέδουσα. Στις 7 το βράδυ θα βρίσκεται στους Αγίους Αποστόλους στην Καλαμάτα, ενώ θα διανυκτερεύσει στη Σπάρτη και στο «Μενελάιον», μία προσφορά από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.
Το πρόγραμμα της 2ης μέρας, Τετάρτη 23/11, ξεκινά με το Μυστρά και το άγαλμα του Κων/νου Παλαιολόγου στις 8 το πρωί, ενώ στις 8.40΄ πμ ο Γιάννης Κούρος θα φτάσει στη Σπάρτη και στο άγαλμα του καπετάν Ζαχαριά. Εκεί θα πραγματοποιηθεί τελετή από το 1ο και 2ο Λύκειο Σπάρτης, παρουσία του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη-το γένος Νικηταρά, της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Α. Τζανετέα, καθώς και άλλων επισήμων.
Επόμενος σταθμός του παγκόσμιου αθλητή είναι η Τρίπολη, όπου ο Γιάννης Κούρος θα φτάσει μεταξύ 7-7.30΄ το βράδυ και θα διανυκτερεύσει. Η διαδρομή περιλαμβάνει στάση στον Αρδάμη στη 1.10-1.30΄ το μεσημέρι, μέσω Αλεποχωρίου και Κερασιάς, ενώ στις 2.10΄-2.30΄ πμ θα περάσει από Βλαχοκερασιά μέσω Μάναρη. Μεταξύ 5-5.30΄ το απόγευμα θα διασχίσει το Βαλτέτσι, για να φτάσει στην Τρίπολη, όπου θα περάσει από το 1ο Λύκειο, από τις οδούς Τάπιας, Χρονά, 25ης Μαρτίου, την πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου, την οδό Εθνομαρτύρων, την πλατεία Αγίου Βασιλείου, την Τάσου Σεχιώτη-πλατεία Άρεως-άγαλμα Κολοκοτρώνη. Θα ακολουθήσει εορταστική εκδήλωση από τοπικούς φορείς και σχολεία, ενώ κατόπιν θα γίνει σύντομη αναφορά στο ηρωικό πρόσωπο και στον άνθρωπο Νικηταρά, από τον εκπαιδευτικό-δάσκαλο της Ακαδημίας, τον άρτι αφυπηρετήσαντα, Πάνο Ηλιόπουλο.
Μεθαύριο, Πέμπτη 24/11, 3η ημέρα του άθλου, ο Γιάννης Κούρος θα ξεκινήσει στις 7.30΄ το πρωί από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας, ενώ στις 8.50΄ το πρωί θα περάσει από τις Δαβιές. Καθʼ οδόν της εν λόγω διαδρομής θα πραγματοποιήσει συνάντηση με παιδιά και δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης, μέριμνα του διευθυντή κ. Λαλιώτη, ενώ στις 9.30΄ πμ θα φτάσει στα Τρίκορφα για να καταλήξει στις 10.15΄ στην Τρίπολη, περνώντας από την Ακαδημία. Στη συνέχεια και μεταξύ 12.15΄-1.30΄ το μεσημέρι, ο Γ. Κούρος θα περάσει από Αλέα-Γυμνάσιο Τεγέας και το Νηπιαγωγείο της περιοχής, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Δημητρακόπουλος και θα ακολουθήσει παραδοσιακή χορευτική πανήγυρη. Παράλληλα, στο στάδιο της Τεγέας θα προσφερθεί γεύμα στο πλήρωμα από τον κ. Κώστα Μαυραγάνη. Στις 3 το μεσημέρι ο αθλητής θα καταφθάσει στις Ρίζες, ενώ στις 4.15΄-5.15΄ στα Άνω Δολιανά, όπου θα λάβει χώρα εκδήλωση. Μεταξύ 6.20΄ και 6.40΄ το απόγευμα θα φτάσει στο Καστρί (έκκληση και για τα γύρω χωριά Άνω Κυνουρίας) και στους Μύλους, όπου θα προσφερθεί δείπνο στο πλήρωμα από το κατάστημα Αριστείδη Ντρούλια, ενώ πιθανώς θα διανυκτερεύσει στο Ναύπλιο ή το Άργος.
Την 4η μέρα, Παρασκευή 25/11, ο δρομέας θα ξεκινήσει στις 8.15΄ το πρωί από τον ανδριάντα του Μακρυγιάννη στους Μύλους, ενώ στις 10 πμ θα φτάσει στο άγαλμα του Σταϊκόπουλου στο Ναύπλιο. Στις 11.45 πμ θα περάσει από το Άργος, ενώ μεταξύ 3.15΄-3.30΄ από Δερβενάκια και Άγιο Σώστη. Επόμενος σταθμός είναι ο Άγιος Βασίλης στις 4 το μεσημέρι, ενώ στις 5-5.30΄ το απόγευμα θα μεταβεί στο Χιλιομόδι Κορινθίας και στο μέγα άγαλμα του Νικηταρά. Στις 7.15΄-7.40΄ ο αθλητής θα βρίσκεται στην αρχαία Κόρινθο, ενώ στις8-8.30΄ το βράδυ στην πρωτεύουσα του Ν. Κορινθίας, όπου και θα διανυκτερεύσει εκεί ή στην Αθήνα.
Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του στην Πελοπόννησο, επόμενοι σταθμοί του παγκόσμιου αθλητή είναι περιοχές της Βοιωτίας, μεταξύ των οποίων η Αράχωβα, όπου θα πραγματοποιηθούν πανηγυρικές εκδηλώσεις, τα Μέγαρα και η Ελευσίνα. Την 7η ημέρα, Δευτέρα 28/11, ο αθλητής θα πραγματοποιήσει πορεία σε περιοχές του νομού Φθιώτιδας, ενώ ο άθλος ολοκληρώνεται την Τρίτη 29/11 στην Αθήνα.
Σημειώνεται, ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποια διαδρομή ή κάποια καθορισμένη ώρα να τροποποιηθεί, αν προκύψει ανάγκη, λόγω τοποθεσίας ή χρονικών περιθωρίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος