Διημερίδα για την οργάνωση του αθλητισμού μετά την πανδημία

Σε συνεργασία με το ΤΟΔΑ Σπάρτης

Παρασκευή, 03 Ιούλιος 2020 13:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διημερίδα για την οργάνωση του αθλητισμού μετά την πανδημία

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά και της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναστασίας Γκίκα, άνοιξαν οι εργασίες της διημερίδας «Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών προγραμμάτων και Υποδομών μετά την περίοδο της Πανδημίας», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σκοπός της διημερίδας είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, στους κομβικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για τον αθλητισμό, στην παρουσίαση των νέων κανόνων λειτουργίας, καθώς και στη διερεύνηση νέων μεθόδων διεξαγωγής αθλητικών οργανώσεων με βάση τους κανόνες και τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την πανδημία.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αρχικά, ευχαρίστησε θερμά τόσο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όσο και το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναπληρωτή Καθηγητή, Παναγιώτη Αλεξόπουλο, «για την ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία, η οποία ενσαρκώνεται και στη σημερινή εκδήλωση. Είναι μόνο η αρχή μιας πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, δεν είχα ως αποκλειστικό στόχο μόνο την ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας και τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών της χώρας, όπως είθισται να συμβαίνει. Αποτελεί εξίσου υψηλή προτεραιότητα η επιμόρφωση των αθλητικών φορέων γύρω από ένα εύρος ζητημάτων του αθλητισμού.

Να δούμε τις προκλήσεις, τις νέες ευκαιρίες, τις καλές πρακτικές, καθώς και τις εμπειρίες άλλων χωρών. Η γνώση άλλωστε, αποτελεί την τροφή του αθλητικού οικοσυστήματος που το βοηθά να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ουδέποτε φανταζόμουν πως θα βρισκόμασταν στο σημείο να πραγματευόμαστε ζητήματα σχετικά με την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας και της ζωής μας ευρύτερα, εξαιτίας μιας πανδημίας! Υπό κανονικές συνθήκες τα εθνικά πρωταθλήματα θα είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και θα προετοιμαζόμασταν εντατικά ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Γίνεται σε όλους αντιληπτό το μέγεθος των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώσαμε, από τη στιγμή που αυτά τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα αναβλήθηκαν αναγκαστικά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.   Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αθλητισμό, λοιπόν, είναι ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλους τους πρωταγωνιστές του αθλητικού βίου. Από τα σωματεία, τους αθλητές και τους αθλούμενους, μέχρι τους εργαζόμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους αθλητικούς φορείς και τους φιλάθλους.

Το σημαντικό όμως είναι ότι σταθήκαμε όρθιοι και ενωμένοι απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό, πειθαρχήσαμε στις συμβουλές των ειδικών και σήμερα είμαστε ασφαλείς, υγιείς και έτοιμοι να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας.

Σήμερα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω ότι η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα μας πραγματοποιείται σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών και σύμφωνα με τον αρχικό μας σχεδιασμό.

Προφανώς μεσολάβησαν πολλά βήματα μέχρι να μπορούμε να είμαστε σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας σήμερα. Αρχικά, δρώντας αποφασιστικά και ταχύτατα, προλάβαμε έγκαιρα να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία καθόρισαν την ομαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα.  

Προτεραιότητα ήταν η λήψη μιας σειράς μέτρων κατά την περίοδο της καραντίνας. Εν συνεχεία λάβαμε άμεσα υγειονομικά μέτρα για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας:

Συστήσαμε Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού, η οποία εκπόνησε δυναμικά Υγειονομικά  Πρωτόκολλα ανά άθλημα για την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, καθώς και αναλυτικό υλικό, όπως:
* Υγειονομικό Δεκάλογο,
* τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα,
* Πρωτόκολλα Απολύμανσης,
* λίστες των αθλητών και των συνοδών τους,
* Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης, καθώς και  απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και θερμόμετρα).

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ προστέθηκε ενότητα σχετικά με ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, με τίτλο "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & COVID-19".

Την ίδια στιγμή, λάβαμε άμεσα μέριμνα και για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων. Η απώλεια εσόδων από την ακύρωση των αθλητικών διοργανώσεων και την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών ήταν ανυπολόγιστη, ειδικά για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την οικονομική ζημία που έχει υποστεί η αθλητική οικογένεια και από την πρώτη στιγμή δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την αθλητική δραστηριότητα προς όφελος της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό μεριμνήσαμε ώστε για πρώτη φορά, όλη η αθλητική οικογένεια να μπει κάτω από την ομπρέλα προστασίας, αφού εντάχθηκε στα οικονομικά μέτρα στήριξης που έλαβε η πολιτεία.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, υλοποιούμε πρόγραμμα με τον ΟΑΕΔ, με το οποίο ενισχύεται άμεσα το προσωπικό των εγκαταστάσεών μας με 249 άτομα που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των εκτάκτων αναγκών και επιπλέον, άλλοι 350 γυμναστές διατίθενται σε 147 δήμους της χώρας.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προχωρούν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων και δεκάδων χιλιάδων αθλητών.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσαμε οικονομική ενίσχυση ύψους 12.000.000 ευρώ προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Την δε  επιχορήγηση θα λάβουν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που έχουν ανταποκριθεί ως τώρα στην πρώτη φάση της προεγγραφής στο “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Λ. Αυγενάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος