Ξεκίνησε ο «6ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος»

Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα στα βήματα του Φειδιππίδη

Παρασκευή, 19 Νοέμβριος 2021 19:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκίνησε ο «6ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος»

Δόθηκε την Παρασκευή 19/11 η εκκίνηση του «6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου», στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, συνολικού μήκους 490 χλμ. Ο αγώνας αναβιώνει τον άθλο του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη που διέτρεξε την παραπάνω απόσταση το 490 πΧ, λίγο πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Τον αγώνα, που θεωρείται ο μεγαλύτερος επί ανοιχτής οδού στον κόσμο, διοργανώνει ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθηναίοι Δρομείς» σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύνδεσμο (ΦΑΟΣ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων.

Συνολικά 36 αθλητές (35 άνδρες και μία γυναίκα) από 15 χώρες -ανάμεσά τους και 10 Έλληνες- ξεκίνησαν στις 6:00 το πρωί της Παρασκευής από την Αρχαία Αγορά των Αθηνών (Μουσείο Κεραμικού) το ταξίδι τους προς τη Σπάρτη. Τελικός προορισμός και τερματισμός τους θα είναι το σημείο εκκίνησης στην Αθήνα έως την Τρίτη 23 Νοεμβρίου (διάρκεια 104 ώρες).

Προηγείται ο Πολωνός Σάγκαν Λούκατς ο οποίος είχε περάσει από τη Νεμέα, ενώ όπως ανέφερε στον «ΛΤ» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αθηναίοι Δρομείς» κ. Γιώργος Διαμαντής ο συγκεκριμένος δρομέας οδεύει προς νέο προσωπικό ρεκόρ στη διοργάνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πρώτος αθλητής αναμένεται στη Σπάρτη γύρω στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου.

«Καλούμε τους Σπαρτιάτες να βρεθούν στον τερματισμό και να χειροκροτήσουν τους δρομείς. Είναι η καλύτερη ανταμοιβή γι’ αυτούς», σημείωσε στον «ΛΤ» ο κ. Διαμαντής.

Η διαδρομή
Η διαδρομή ακολουθεί όλο τον αρχαίο δρόμο από Αθήνα – Ελευσίνα – Μέγαρα – Αρχαία Κόρινθο και εκεί θα συνεχίσει προς τον Αγ. Βασίλειο, Αρχ. Κλεωνές, για να φτάσει στην Αρχαία Νεμέα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τη διαδρομή προς Μαλανδρένι, Λύρκεια, Καρυά. Θα ανέβει το Αρτεμίσιο, θα κατέβει στη Νεστάνη, θα περάσει από Τεγέα, για να μπει πλέον στην ΕΟ Τρίπολης-Σπάρτης και να φτάσει στο άγαλμα του Λεωνίδα μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης. Η επιστροφή των συμμετεχόντων θα γίνει μέσω της ίδιας  διαδρομής, αντίστροφα, ώστε  να καλυφθούν τα συνολικά 490 χλμ. του αγώνα.

Με πρωτόκολλο
κι έλεγχο
Ο αγώνας τελεί υπό εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από τη ΓΓ Αθλητισμού για την προστασία των αθλητών κι εθελοντών από την Covid-19.

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα έχει φροντίσει να υπάρχει χρονομέτρηση των αθλητών με ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου (checkpoints), καθώς και έλεγχος από επόπτες, κατά μήκος της διαδρομής, με σκοπό την άρτια και αξιόπιστη διεξαγωγή του αγώνα. Παράλληλα, θα υπάρχει έλεγχος με ηλεκτρονική παρακολούθηση με συσκευή Gps. Το σύστημα θα έχει imaplink και η συσκευή που θα φέρουν οι αθλητές θα έχει κουμπί SOS για την ασφάλειά τους, αλλά και τον έλεγχο από το προσωπικό της διοργάνωσης.


φωτο: irunmag.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti